|

Új Typhoon-verziót az araboknak!

Nem is olyan régen, a héten már írtunk róla, hogy modernebb Typhoon-verziót akarnak az arabok. Ezek a tárgyalások a Tranche 3 szériára vonatkoznak, ám most egy újabb variánst mutattak be az INDEX 2011 rendezvény keretében.

A héten rendezik meg Abu Dhabiban, az Egyesült Arab Emirátusokban az IDEX 2011 (International Defence Exhibition and Conference), a Közel-Kelet és Észak-Afrika egyik legnívósabb és legnagyobb volumenű hadiipari rendezvényét. Ennek keretében az Eurofighter GmbH új irányvonalat vázolt fel, mely keretében a közel-keleti országok követelményei szerint fejlesztik tovább az európai összefogásban létrehozott Eurofighter Typhoon vadászbombázót.

„A terv az, hogy a következő 8-10 évben vevőcentrikusabban fejlesztjük tovább az Eurofighter Typhoon képességeit.” – mondta Rob Wells, a típus exportjáért felelős menedzser. „Jelen pillanatban ezek a potenciális megrendelők alakítják a továbbfejlesztéseket.”
Wells szerint nyitottak arra is, hogy a helyi iparral több téren is együttműködésre lépjenek.
„Jelenleg Katar, Omán, Bahrein és az Egyesült Arab Emirátusok is érdeklődnek a típus iránt, mi pedig meg kívánjuk mutatni nekik, hogy az ő repülőgépiparuk is képes ilyen fejlettségi szinten alkotni.”

Az Eurofighter konzorcium az INDEX 2011 keretében bemutatott egy illeszkedő póttartályokkal felszerelt makettet. Az egyre széleskörűbben elterjedő függesztmény mellett a jövőben újabb légi indítású csapásmérő fegyverek integrációját tervezik, többek közt hajók elleni rakétákét, cirkálórakétákét és precíziós bombákét. Emellett tolóerő-vektoráló rendszert is ajánlanak az EuroJet EJ200 típusú erőforrások mellé.

Európai igény is van a továbbfejlesztésre, dolgoznak az MBDA Meteor BVR kategóriájú levegő-levegő rakéta és az AESA radar integrációján is. Wells elmondta, hogy a Tranche 3 széria számára is biztosítani tudják az illeszkedő póttartályokat, igaz ez az európai és a már tárgyalás alatt álló arab gépekre is.

3 hozzászólás “Új Typhoon-verziót az araboknak!”

  1. Pofásodik ez kétségtelen! DE: Ezt már hamarabb meg kellett volna lépni! Valami olyasmit kellett volna létrehozni, mint az F-35 esetében…Négy állam fejlesztett, akik anno szerették volna/szeretnék, ha visszajön a külföldi eladásokból a fejlesztés költsége+még ha egy kis haszon is cseppen, akkor sem sértődnének meg! Már rég bekellett volna vonni más vevőket is, de legalábbis komolyabban megkörnyékezni a fejlesztés fázisában. Az is lehet, hogy csak így akarják megosztani a modernizációs költségeket, amit a helybéli fiúkkal – felesben – kifejlesztettünk, integráljuk a saját gépeinkre! Tiszta sor!
    Talán nem írok túlzásokat, ha úgy gondolom, hogy van még potencia az EF-ben, csak borzalmasan lassan halad a dolog! Igaz jobban, mint a Rafale! Vajon mi lett volna, ha az EF mögül nem hátrálnak ki a franciák és nem kezdenek bele a saját gépükbe…