HTKA – Haditechnikai Kerekasztal

Vízre bocsátás előtt a Canberra

Az ausztrál Canberra-osztályú partraszállást támogató hajók első példánya, a HMAS Canberra (LHD-01) hajóteste lassan elkészül a spanyol Navantia hajógyárban és hamarosan a hullámok is nyaldoshatják az oldalát, miután ünnepélyesen vízre bocsátják.

Az LHD (Landing Helicopter Dock) jelzésű, elárasztható fedélzettel ellátott helikopterhordozókból a tervek szerint két példány (HMAS Canberra /LHD-01/ és HMAS Adelaide /LHD-02/) készül, melyeket moduláris rendszerben építenek meg Spanyolországban, majd Ausztráliába vontatják őket, ahol a BAe Systems leányvállalata hajtja végre a fedélzeti rendszereik integrációját és beépítését. Az első példány már csaknem elkészült, várhatóan márciusban bocsátják vízre. Az ausztráliai munkálatok a tervek szerint 2012-ben kezdődnek, míg testvérhajóját 2014-ben szállítják át a szigetországba.

Fotó: Royal Australian Navy ,

Szolgálatba állásukkal az Ausztrál Királyi Haditengerészet legnagyobb hajóegységei lesznek a 27 ezer tonnás vízkiszorítással büszkélkedő hajók, melyek az orrukra szerelt „síugró sáncnak” köszönhetően alkalmasak STOVL képességű repülőgépek üzemeltetésére is. Ha csak helikopterek üzemelnek a fedélzetről, akkor típustól függően 24 darab forgószárnyast is fedélzetükre tudnak venni a Canberra-osztály tagjai, melyekből a Kanimbla-osztályú kétéltű szállítóhajók leváltására kettőt állítanak hadrendbe. Korábban felmerült, hogy a britektől beszereznek egy kivonásra ítélt Bay-osztályú LSD-t is.

Exit mobile version