|

Vízre bocsátás előtt a Canberra

Az ausztrál Canberra-osztályú partraszállást támogató hajók első példánya, a HMAS Canberra (LHD-01) hajóteste lassan elkészül a spanyol Navantia hajógyárban és hamarosan a hullámok is nyaldoshatják az oldalát, miután ünnepélyesen vízre bocsátják.

Az LHD (Landing Helicopter Dock) jelzésű, elárasztható fedélzettel ellátott helikopterhordozókból a tervek szerint két példány (HMAS Canberra /LHD-01/ és HMAS Adelaide /LHD-02/) készül, melyeket moduláris rendszerben építenek meg Spanyolországban, majd Ausztráliába vontatják őket, ahol a BAe Systems leányvállalata hajtja végre a fedélzeti rendszereik integrációját és beépítését. Az első példány már csaknem elkészült, várhatóan márciusban bocsátják vízre. Az ausztráliai munkálatok a tervek szerint 2012-ben kezdődnek, míg testvérhajóját 2014-ben szállítják át a szigetországba.

Fotó: Royal Australian Navy ,

Szolgálatba állásukkal az Ausztrál Királyi Haditengerészet legnagyobb hajóegységei lesznek a 27 ezer tonnás vízkiszorítással büszkélkedő hajók, melyek az orrukra szerelt „síugró sáncnak” köszönhetően alkalmasak STOVL képességű repülőgépek üzemeltetésére is. Ha csak helikopterek üzemelnek a fedélzetről, akkor típustól függően 24 darab forgószárnyast is fedélzetükre tudnak venni a Canberra-osztály tagjai, melyekből a Kanimbla-osztályú kétéltű szállítóhajók leváltására kettőt állítanak hadrendbe. Korábban felmerült, hogy a britektől beszereznek egy kivonásra ítélt Bay-osztályú LSD-t is.

5 hozzászólás “Vízre bocsátás előtt a Canberra”

  1. A legkényesebb hajóosztály.

    Békeidőben teljesen hasznavehetetlen, erődemonstrációra alkalmatlan, ugyanakkor háborúban az egyik legfontosabb egység. Folyamatosan megkérdőjelezik létjogosultságát az alkalmi, és megvalósult egységek (légpárnások, ekranoplánok), de az az igazság, hogy pár tucat harcjárművet, néhány száz tengerészgyalogossal, csak az ilyen egységek tudnak.

    Azt ugyan nem nagyon értem, hogy a meglévő ami, japcsi, és orosz egységekhez/tervekhez képest minek önállóan építeni, de ez az ő dolguk…

  2. Békében miért lenne hasznavehetetlen?

    Egy LHD osztályú hajó mondjuk egy humanitárius akcióban nagy segítség lehet. Kórházhajóként, logisztikai központként tökéletes.
    E mellett politikailag feszült helyzetben evakuációk irányítására is nagyon jó.

    Mindkettőre volt példa a térségben az elmúlt 10 évben.

  3. Azt remélem tudod Block50, hogy a humanitárius küldetés a nyugati vezérkarok trükkje a védelmi költségvetés békeidős megnyirbálását elkerülendő különös tekintettel az olyan drága fegyverrendszerekre amikre a flottáknál rendszerben van. Talán a nukleáris arzenáloknak nem találtak eddig humanitárius funkciót. Például dán vagy kanadai leók se azért vannak Afganisztánban, hogy tankcsatákat vívjanak a tálib páncéloshadsereggel, nekünk is lennének még tankjaink, ha időben politikailag eladható funkciót talál a páncélosfegyvernemnek a magyar vezérkar.