|

Teljessé vállt a Fridtjof Nansen-osztály

Norvégia immáron lezártnak tekintheti a kivénhedt Oslo-osztályú fregattjainak utánpótlását, hiszen a hét elején, konkrétan január 18-án ünnepélyes keretek között sor került a Fridtjof Nansen-osztály ötödik tagjának, a HNoMS Thor Heyerdahl átvételére.

A HNoMS Thor Heyerdahl (F314) január 18-i átadása

A HNoMS Thor Heyerdahl (F314) január 18-i átadása | Fotó: Per Anders Bjorklund, norvég Honvédelmi Minisztérium ,

A korai 50-es években, a 2. Világháború utáni megalkotott első új amerikai kísérő romboló osztályon, a Dealey-osztályon alapuló fregattokat a 60-as évek második felében állította hadrendbe a Norvég Királyi Haditengerészet, így utánpótlásuk már jó ideje napirendi ponton volt.

Az új osztály korai terveiben a fő hangsúly csak a tengeralattjáró elhárításra került, ám menetközben változtak a tervek, hiszen beúszott az AEGIS rendszer és a Kongsberg révén a Naval Strike Missile is, így már egy valóban többfeladatú hadihajóról lett szó. A fő partner szerepét a spanyol Navantia nyerte el, aminek végett a norvég osztály erősen alapoz a spanyol Alvaro de Bazan-osztályú fregattokra, bár azoknál némileg kisebb. Konkrétan jelenleg a legkisebb, AEGIS rendszerrel rendelkező hadihajók és az egyetlen hajóosztály, mely a rendszer SPY-1 radarjának a fregattok számára tervezett AN/SPY-1F változatát használja.

A fregattok rakétafegyverzetében az önvédelmi célokat szolgáló RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile, illetve a vízfelszíni és szárazföldi célpontok támadását egyaránt lehetővé tevő Naval Strike Missile szerepel. Csöves vonalon talán nem meglepő módon az OTO Melara 76 mm-es Super Rapidja került rendszeresítésre, melyet 12,7-es Browning M2-esek egészítenek ki a Kongsberg Sea Protector rendszerének részeként. Természetesen akadnak mélységi bombák és Stingray torpedók is – utóbbiakat a 4 vetőcső mellett a hangárban szállított NH-90-es kávédaráló is bevetheti.

A norvég haderő által 2009-ben mintegy 21 milliárd norvég koronásra, azaz mintegy 3,6 milliárd dollár értékűre megjelölt programban 2006-től került sor az évente érkező hajók hadrendbe állítására. (2010 üresjárat volt.)

HNoMS Roald Amundsen (F-311)

Ezen a 2009. májusában készült képen az akkor cirka 2 éve, osztályában másodikként hadrendbe állított HNoMS Roald Amundsen (F-311) hajózik együtt a USS Harry S. Trumannel. | Forrás ,

5 hozzászólás “Teljessé vállt a Fridtjof Nansen-osztály”

  1. Valóban jól összehozták a norvégok a spanyolokkal karöltve. Tetszetős kis ladikok, nekem is tetszenek :) Ráadásul tényleg erős képességekkel bírnak.

    Annyival egészítettem ki a hírt, hogy a Browningok elvileg a Kongsberg Sea Protector távirányítású fegyverállásában kaptak helyet. 2009-től kezdődően legalábbis.

  2. AstarothZ

    A szellemi épségben és a harci morálban történt „mértéktelen sérülés” okozását tiltja a „A mértéktelen sérülést okozónak vagy megkülönböztetés nélkül hatónak tekinthető egyes hagyományos fegyverek alkalmazásának betiltásáról, illetve korlátozásáról” szóló 1980-as genfi egyezmény. :-D