|

Ramsteintől tanulnak a pápai katonák

Rég hallottunk a Pápán állomásozó katonák munkájáról, de biztosíthatunk mindenkit, a három C-17 Globemaster III nagyobb problémák nélkül üzemel, s a földi személyzet is tudja a dolgát, ám utóbbit még tovább kívánják fejleszteni.

A Pápán állomásozó HAW (Heavy Airlift Wing) egyelőre nagyobb részben amerikai katonái Németországban treníroztak január 10. és 13. között, ahol a Ramstein Légibázison tevékenykedő kollégáiktól tanulták a szakma fortélyait. A németországi bázis az USAF legnagyobb európai elosztóközpontja, ide érkeznek és innen indulnak tovább a közel-keleti hadműveleteket támogató repülőgépek is. Ennek következtében rengeteg tapasztalat gyűlt össze a katonai felszerelések és humanitárius szállítmányok logisztikájának tervezésével, kivitelezésével és irányításával kapcsolatban, melyeket négynapos továbbképzés keretében adtak tovább magyarországi kollégáiknak.

A kemény tél nem kímélte a magyar felségjelű monstrumokat sem | Fotó: HAW ,

Nemcsak a földi folyamatokat fejlesztették, a katonák és a pilóták légi tudását is csiszolták, ugyanis több teherledobást is végeztek a C-17-esekből. A pápai bázis és a HAW képviselői elmondták, fontos része a programnak a kiképzés is, mely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy gördülékenyen és magas színvonalon végezzék a 12 nemzet által finanszírozott stratégiai légiszállítást. Hangoztatták a jövőben egyre többet szeretnének a német kollégákkal együtt dolgozni, így finomítván saját módszerüket.

Fotó: HAW ,

Nyárra további kiképzési feladatokat terveznek, a ramsteini kollégák biztosítanak számukra néhány C-130 Herculest, melyekkel az éjszakai bevetéseket gyakorolhatják.

A HAW három C-17-ese egyébként decemberben elérte a 3000 repült órát, az eddigi legforgalmasabb hónap is ekkor volt, 2010 utolsó heteiben összesen 378 repült órát teljesítettek.