|

Brunei átvette a német OPV-ket

Az ománi korvettbeszerzés fejleményei után ismételten csak egy kis haditengerészettel kapcsolatos eseménnyel fűszerezhetjük a nagyokról szóló híreket: Brunei védelmi minisztériumának weboldalán közzétettek tanúsága szerint a Borneó szigetének északi felén elterülő aprócska abszolút monarchia átvette a német Lürssentől megrendelt Darussalam-osztályú OPV-k három tagja közül az első kettőt.

Brunei kisméretű haditengerészete az ország GDP-jének igen markáns szeletét adó olaj és földgázmezők védelmét hivatott ellátni. Ezen kisméretű haditengerészet modernizálása vezetett – kissé kacifántos módon a németekig.

CARAT 2000

Ezen a 2000-ben készült fotón Brunei haditengerészetének néhány hajója kíséri az Oliver Hazard Perry-osztályú fregattot, a USS Sides-t (FFG 14). Akkoriban ezeknél módjával akadt csak nagyobb hajójuk. | Fotó U.S. Navy ,

Kacifántos módon, ugyanis 3 OPV (Offshore Patrol Vessel) feladatkörű korvettet már a 90-es évek végén megrendeltek a britektől, amiket azok 2001-2002 között át is adtak – illetve át is adtak volna. Csakhogy a BAE Systems által prezentált korvettek Brunei szerint nem feleltek meg a szerződésben lefektetett specifikációknak – rossz nyelvek szerint túl nagy falatnak bizonyultak a kicsiny haditengerészetnek. A szultánság és a BAE Systems között véglegesen 2007-re rendeződött az előbbi visszatáncolása miatti helyzet. Ezidőtájt jött a képbe a többek közt Roman Abramovics és a Microsoft társalapító, Paul Allen Pelorus és Octopus szuperyachtjainak építésért is felelős Lürssen Werft azzal az ajánlattal, hogy segít elpasszolni a 3 korvettet azzal a feltétellel, hogy Brunei 3 hasonló kaliberű hadihajót vesz tőlük.

A Perzsa-öböl menti országok megkörnyékezésének sikertelensége után a németek végül 2008-ban valóban elpasszolták a korvetteket, melyek azóta az Algériai Haditengerészetet erősítik.

Mindeközben 2010 folyamán átadtak a nagy titkolózás közepette elkészült Itjihad-osztály 4 kisebb, 41 méteres őrhajóját Brunei-nek, most pedig sor került a „sefteléssel” megszerzett üzlet első két eredményének átadására is.

A KDB Darussalam és a KDB Darulehsan elviekben márciusban hagyja majd maga mögött Németországot, hogy a tervek szerint májusban érkezzen meg a kelet-ázsiai otthonába. Harmadik társuk, a leendő KDB Darulaman is vízen van már egyébként, átadása augusztusban várható.

KDB Darusallam

A Darussalam a Kieli-csatornán 2010. júliusában | Fotó: Arne Lütkenhorst ,

A Darussalam-osztály tagjai szűk 80 métere hosszukkal szűk 10 méterrel kisebbek a BAE Systems-től megrendelt hadihajóknál és légvédelmi rakétákkal sem rendelkeznek – fegyverzetük 4 MM40 Exocet indítóból és egy Bofors szállította 57 mm-es lövegből áll.

7 hozzászólás “Brunei átvette a német OPV-ket”

  1. Az OPV-re meglehetősen ritkán raknak légvédelmet, általában akkor, ha ezek a legnagyobb egységei egy kis nemzet flottájának, mivel ezek háborúban saját erőből partvédelmi feladatokat vagy nagyobb felszíni egységekkel együtt konvojkiséretet látnak el, normál méretű flottákban, így az előbbi esetben a szárazföldi légvédelem ernyője alatt tevékenykednek, míg utóbbi esetben egy korvett, fregatt vagy romboló légvédelme alatt. Békeidőben pedig a saját gazdasági övezetekbe tévedő idegen halászhajók a legritkább esetben vannak légierővel megtámogatva.

  2. Pontosan.

    Mondjuk az más kérdés, hogy ez a hajóosztály visszalépés a britektől megrendelt, majd nem hadrendbe állított korvettekhez képest. Az Exocet mellett azokon van 16 cellás VLS-ben Seawolf roketta légvédelemre + 76 mm-es löveg + 2 torpedóvetőcső. Persze Brunei számára ezek is megfelelőek lesznek a feladat ellátására, csak az ár/érték aránya kérdés!

    Sajnos erről nem igen szól a fáma – még arról sem, hogy mennyiért sózták el a 3 angol korvettet. Egyetlen utalás a kapcsolódó wikipedia szócikk – sajna forrásmegjelölés nélkül :| Ott ugye az szerepel, hogy Brunei 600 millió fontért akarta eladni a hajókat.

    Namost az omániak elvileg 400 millió fontból hozták ki 3, alapvetően szintén OPV célú, potensebb korvettjüket.

    Persze kérdés, hogy elkeltek-e 600 millárt Brunei korvettjei + azok árából csak ezt a 3 OPV-t fedezték, vagy azt a 4 IPV-t is, amik tavaly álltak hadrendbe. nem mind1 :)

    —–

    Tudomásom szerint a Bofors 57-nek bitang nagy a tűzgyorsasága + fel van rá készítve, így, ha korlátozottan is, de simán használható légvédelmi feladat ellátására. Meg hát még befigyelhet az említett MANPAD is. A semminél az is jobb :)

  3. Igazatok lehet. Első ránézésre nem is igazán van rajta hely… Talán az orrnál, de akkor a hajó hátsó részét leárnyékolja maga a felépítmény. Azért egy két nehézgéppuskát nem ártana még felpakolni…
    Azért a heli sem tartózkodhat állandóan a hajón!
    Ezzel számolni kell.