|

Franciaország megrendelte a Meteort

Még tavaly áprilisban írtunk róla, hogy 2010 Antoine Bouvier MBDA – vezérigazgató szerint a Meteor BVRAAM éve lehet. Ez a jóslat nem igazán jött be, egyedül Svédország adott le megrendelést nagyobb mennyiségre, így háromra duzzadt a vásárló országok száma. Most viszont kiderült, hogy az év végén sor került még egy üzletre: a francia közbeszerzési hivatal tájékoztatása szerint Franciaország aláírta a szerződést az MBDA-val 200 példány eladásáról, melyek a légierő és a haditengerészet Dassault Rafale vadászbombázóinak fegyverarzenálját gazdagíthatják az évtized végétől kezdve.

Az összeurópai MBDA konzorcium és Franciaország még 2010. december 22-én írta alá a szerződést 200 darab Meteor látóhatáron túlról indítható légiharc-rakétáról. A január 3-án nyilvánosságra hozott üzlet pontos értékét egyelőre nem tudjuk, de a Meteor darabárából kiindulva (mely jelenlegi árfolyamon nagyjából 1,6 millió dollár) és a járulékos költségeket hozzászámolva 350-400 millió dollár körül lehet. A franciák legkorábban 2018-ban kaphatják meg első rakétáikat, a brit, spanyol és svéd példányok legyártása után.

Meteor (Forrás) ,

Az aktív radaros önirányítású, 100 km feletti hatótávolsággal rendelkező Meteor a Dassault Rafale fő BVR-fegyvere lesz. Jelenleg a típus csak az R550 Magic és MICA rakétákat alkalmazhatja, melyek a kis- és közép-hatótávolságú kategóriába tartoznak. Eddig a Meteor a Eurofighter Typhoon és a Saab JAS-39 Gripen fegyverzetében jelent meg a Rafale mellett, de a jövőben az F-35 Lightning II is alkalmazhatja majd.
Az eddigi megrendelők közül a britek és a svédek is legkorábban 2015-ben vehetik át az első példányokat, míg a spanyolok 2016-ban.

33 hozzászólás “Franciaország megrendelte a Meteort”

  1. Ezzel nagyon el vannak maradva az európai gyártók.
    Az évtized végére az Amiknál már várhatóan exportálhatóvá válik az AIM-120D ráadásul várhatóan olcsóbban.
    Ha továbbra is így haladnak még a Kínaiak is beelőznek az SD-10 újabb változataival.

  2. A svájciak most vesznek egy rakás AMRAAM C-7-et és pár imitátort és gyakorló példányt. Majdnem 2 millás átlagár jön ki. Nem tér el az áltagtól a cikkben szereplő ár szerintem.

    @rooivalk

    Nagy szórás van a gyártók és a rakéták között. Az R-27/R-73 a ’80-as évek végén 20(!) órára volt kb. hitelesítve. Az AIM-7/9M ekkor kb. 200 órát bírt elvben.

    A mostani AMRAAMO-ok 1000 órát simán bírnak gépen. Már évekkel ezelőtt is volt egy olyan hír, hogy 800 órát volt a rakéta a gépen, annyi ideig le sem szedték. (Asszem még a tesztekhez sem.)

    Az R-77 mut tud? Ezt.
    http://trishulgroup.blogspot.com/2009/07/r-77-bvraam-handlingstorage-procedures.html

    Kicsit más dimenzió. Valójában még ezt sem tudta. Az indiaiak kb. fél-egy éve előszedett párat és a tárolás után a legalapvetőbb teszteken sem ment át kb. a fele asszem a vizsgált rakétáknak. Ugyanebben a hírben megemlítették, hogy az izreali Popeye rakétával is igen komoly gondok voltak megbízhatóság terén. Ez eléggé meglepő volt.

  3. Ez sajnos nem igazán tesz jót a Rafi export esélyeinek, főleg ha a megrendelő Meteort is szeretne a gépre nem csak Mica-t. Ha mégis Rafale-t vesz, akkor félő hogy csúszik az átadás az integrációs munkálatok miatt. – ha már integrálva van akkor elnézést, de szerintem nem valószínű.
    Így az amerikai gépek kerülhetnek kedvező pozicíóba a piacon…
    Lehet a franciák megvárják míg lejár a Mica-k naptári ideje s a Meteorral cserélik le.

  4. Mica-t venni sok értelme nincs hosszútávon, mert a franciák bejelentették, hogy nem fejlesztik tovább és utódja sem lesz. Leváltja a Meteor idővel az összes Mica-t. Legalábbis a radarosat. Hogy lesz e infravörös Meteor, azt nem tudom…

  5. „Hogy lesz e infravörös Meteor, azt nem tudom…”

    Infravörös közellégiharci rakéta az IRIS-T,hogyan és minek csinálnának egy közép hatótávolságú légiharcirakétából infra vörös keresővel ellátottat???!!!(Fejkavarás)

  6. Nagyon lassú a gyártás az már tuti, így nem nagyon lesz rá vevő.

    a kínaiak a PL-21-et fejlesztik és a makettja 1:1 meteor kinézet.

    Amúgy nem csak kis hatótávolságó infrásraketta van. gondolj a ruszkikra.
    R60, R73 kis hatótávú volt, a közepes hatótávú R-23 és R-27 ből volt infrás és félaktív radaros is. Az R-27ből asszem aktív radaros is, de ebben nem vagyok biztos. Nagy hatótávolságó rakétánál még csak radarosról hallottam, de érdekes lenne egy kettős rendszerrel felszeret rakéta.

  7. Infravörös közellégiharci rakéta az IRIS-T,hogyan és minek csinálnának egy közép hatótávolságú légiharcirakétából infra vörös keresővel ellátottat???!

    Ahogy az R-27T/TE és Mica IR-t. A Mica IR végfázisba nem aktív radaros, hanem passzív infravörös. Ha belegondolsz nem rossz húzás, mert az MCG-s szakasz után sincs befogás azzal szemben, mikor egy aktív radaros rakéta hirtelen bevillan.

    Peresze ez időjárás függő dolog, viszont elég nagy harcászati rugalmasságot ad.

    Nem az R-27 az egyetlen nagy IR vezérlésű rakéta. Az R-23-nak is volt ilyen verziója.

  8. Volt ilyen. Az SR71esnek csinálták:

    Miért pont az ellen? Tudtommal amiatt csinálták, mert tudatában voltak annak, hogy EW-ban lenyomhatják őket a jenkik. Egy T és egy R verzió indtása estén kétfajta zavarótevékenyéget kell folytatni.

    A B-52 esetén pl. hiába van infracsapda, ha hátsó féllégtérből jön a gép és kikapcsolt radarral a földi rávezetés alapján, akkor elég nehezen dönthető el, hogy mikor kell infracsapdát dobni. (A faroklövész nem ül már a gép farkában nagyon nagyon régóta…)

  9. IRIS-T nincs és egyenlőre úgy tűnik nem is lesz rendszeresítve a Rafale-hoz. Csak a kérdés kedvéért a Meteor váltja a MICA-t középtávon ill. megadja a Rafale-nak a BVR képességet, de a MAGIC-et fogja valami váltani? Semmi infót nem találtam erről. Vagy a franciák már nem gondolkodnak fordulóharcban?

  10. Érdekes a távoli szállítási dátum, ha ennyire le vannak kötve a kapacitások, akkor 2010 tényleg a Meteor éve volt. De lehet a franciák kényelmeskednek csak, tartalékolják forrásaikat/tartalékolják a kapacitást az MRCA-ra.
    Ha nem ez a helyzet, érdemes lenne esetleg fontolóra venni egy kis kapacitásbővítést.

  11. „Ahogy az R-27T/TE és Mica IR-t. A Mica IR végfázisba nem aktív radaros, hanem passzív infravörös.”

    Ezt nem is tudtam de tényleg jó ötlet,lehet újra vissza térnek ezek a rakéta fajták ki tudja.
    Persze mindegyiket lehet zavarni de ilyen 2 komponensü fegyvereknek sokkal jobb lehet a találati pontosságuk.
    Mivel egy BVR fegyver sem 100%-ig talál el mindent.

    Azt irják hogy 4 ország rendelte meg csodálkozok hogy a Németek nem pedig ők nagyon szeretnék már magukat függetleni az USAtól amiben csak lehet nem beszélve arról hogy fejlesztő ország.

  12. Tudja valaki hogy volt-e egyáltalán éles BVR indítás valaha?
    Nagyon problémásnak gondolnám a célazonosítást éles feszült helyzetben!
    Tudom hogy volt Amraam indítás de nem hinném hogy látóhatáron túlról!
    A mai kis intenzitású műveletekben egyszerűen nincs rá szükség! A régi légi tömegtámadások ma már nem nagyon valószínűek márpedig egy BVR fegyverre leginkább ott lehet szükség,mármint hogy messziről ritkítsuk az ellent…..

  13. Tudja valaki hogy volt-e egyáltalán éles BVR indítás valaha?

    Igen, volt. Az ODS és AF alatt is. AF alatt lényegében 100% BVR volt.
    Nem olvastad a Légi harcászatos cikket…?

    Az, hogy ma mire ninc szükség nem determinálja, hogy mire nem lesz a jövőben. Ezzel az erővel az I.Vh után fel lehetett volna számolni a világ összes hadarejét, mert sokak szerint több háború nem is lesz, mert annyira borzalmas volt…

  14. Olvastam de ő is mint mindenki a sajtóból értesül az effajta dolgokról és ezt nem tartom annyira igaznak…
    Inkább pilótákat kéne megkérdezni ezek valós gyakorlati értékéről!
    Lehet a magyar gripenek sem véletlenül nem kaptak százas nagyságrenddben BVR fegyvereket!Európai területen ezek alkalmazása igen problémás lehet ennyire sűrű légtér mellett.
    Annak idején a 21-eseinkhez 4-5000 légiharcrakétát tároltak/készleteztek mind IR mind radaros változatból összesen kb 7-8000 példányban!Ma inkább az a kérdés hogy a Griffekhez mennyi Sidewindwert kaptunk….

  15. Chimera:
    A szerény amraam mennyiség okát inkább az árcédulában kéne keresni. Megjegyzem Mo.-on a BVR alkalmazást valóban kicsit kérdőjelesnek tartom. Inkább – egy esetleges háború esetén – NATO irányítás alatt, határon kívül tudom elképzelni. (legalábbis minimum a cél van Mo. határáni kívül)

  16. Na meg Fr.-o hasonlóan a többi Eu.-s országhoz egyre kevésbé akar a határaitól távol háborúzni s európában nem nagyon valószínű tömeges légitámadás amihez BVR fegyver kéne! A jövő nagyobb konfliktusai leginkább Ázsiában valószínűek s ott nincs keresnivalója európának.
    Ez is oka lehet annak hogy minimális errefelé a BVR rakéta.

  17. Európát már az osztozkodás 2x felégette ide a következőből kimaradni.
    1990 utánni nemzedékekből úgy is csapni való katona anyag lenne.

    14 évesen már a gyerekek cigiznek és isznak mozogni meg nem akarnak.
    Fizikai munkáról nem is beszélve

  18. Olvastam de ő is mint mindenki a sajtóból értesül az effajta dolgokról és ezt nem tartom annyira igaznak…

    Ennyi erővel semmit se higyjél el, amit olvasol…

    A cikk egy része intejúk során kapott adatokból van, egy része meg nyilvánosságra hozott jelentésekből.

    Bocs, de a hozzád hasonló hitetlen musztafák kicsit ingerelnek.

  19. Annak idején a 21-eseinkhez 4-5000 légiharcrakétát tároltak/készleteztek mind IR mind radaros változatból összesen kb 7-8000 példányban!Ma inkább az a kérdés hogy a Griffekhez mennyi Sidewindwert kaptunk….

    Mert atomháború esetén a készletek túlnyomó százaléke soha nem került volna gépre, mert szimlán megsemmisül… További ok, hogy a ’70-es évek után nagyon is kiderült, hogy mennyit érnek ezek a fegyverek. Egy hagyományos háborúban az akkor a fen említett mennyiséggel mennyi gép is veszett volna oda? Vietnámban alles zusammen kb. 13% körül volt a találati – nem megsemmisítési! – arány. 1000 rakéta esetén 100 körüli vagy kevesebb légigyőzelemmel lehetett vonla számolni. Az lelőtt gépek is magukkal ránthattak rakétát…

    Ugyanazen okból készült több ezer és tízezer nukleáirs fegyver. Egy meglepetésszerű támadás során a készletek 2/3-a vagy 90%-a is odaveszhetet. A maradéknak kellett volna áttörni a védelmen és bizotsítani a kölcsönösen biztosítot megsemmisítést, elpusztítaniai a szovjet ipar, városok és fegyveres erők legalább 50%-át. Ezért kell olyan sok, hogy az elképzelhetetlen bekövetkezte esetén is legyen annyi, hogy megakadályozza azt, hogy ne következzen be az elképzelhetetlen.

    Hülye helyzet a javából. Mivel kölcsönös leszerelés van, azért az ellenséges csapásmérő erő nagyságával arányosan a saját elrettentő képesség is leépíthető.

  20. Engem meg az íróasztalmegmondók,de nézd mitől is vagyok hitetlen musztafa?Mindössze annyit írtam hogy a BVR nem mindenható és nehézkes.
    Szinte kötelességednek érzed hogy mindenki véleményével szembehelyezkedj és mindenkit lehordjál tudatlan parasztnak.
    Itt eggyöntetű vélemény hogy az Amraam a legjobb és talán még az eggyetlen.Gondolom neked is ez a véleményed?
    Akkor most miért szóltál be nekem?
    Jobban érzed magad tőle?

  21. Idézet no. 1.

    Olvastam de ő is mint mindenki a sajtóból értesül az effajta dolgokról és ezt nem tartom annyira igaznak.

    Idézet no. 2.

    Engem meg az íróasztalmegmondók,de nézd mitől is vagyok hitetlen musztafa?Mindössze annyit írtam hogy a BVR nem mindenható és nehézkes.

    Kérlek mutasd meg, hogy ez a két állítás hol azonos. Az egyikben arról beszélsz, hogy mi igaz és mi nem. A másikban meg arról, hogy mi nehéz és mi nem.

    Nem, nem érzem kötelességemnek, de az most már tényleg kezd irritálni, hogy összevissza írkálsz dolgokat és nem hónapos, hanem preces eltéréssel és akkro még van képed megjegyzésket fűzni.

    Neked milyen forrásod van? Én megjelöltem őket a cikkben…

    Nem, nem érzem jól, mert kezd untatni, hogy mintha egyes mániája az legyen, hogy csak az én véleményemmel vagy állításaimmal – pontosabban a forrásaim állításaival kötekedjen.

  22. Off
    Chimera:

    mert egyszerűen „lehazugoztad”.

    Molni:

    Azért kérlek, mielőtt elküldöd a hozzászólásaidat, olvad el őket.
    Elhiszem, hogy sokszor felbosszant egy-egy megjegyzés. Én személy szerint sokszor érzem, hogy nem a hozzászólás tárgyába, hanem csak egy-egy sorába „kötsz bele”. Van egy egyébként magas tárgyi tudásod és higgadtan és érthetően érvelni is tudsz (lsd: 13:43 és 13:50 közötti kontraszt).

    Többnyire teljesen normálisan lehet veled vitázni (nekem a repülésről sokszor tanulni tőled), néha azonban elszalad a billentyűzet. Példákat is sorolnék, de az már végképp off. lenne, és rajtad kívül nem tartozik senkire.

  23. „Olvastam de ő is mint mindenki a sajtóból értesül az effajta dolgokról és ezt nem tartom annyira igaznak…”

    Akkor a konteokban hiszel? hehe, bocsi de ezt nem tudtam kihagyni ::P

    Csak nagyon érintőlegesen kapcsolódik a témához, de van valakinek viszonylag friss infója, hogy mennyi EF2000 állt szolgálatba és mennyi van még megrendelve? Ill. ugyanez lenne a Rafale-ra is a kérdésem. Előre is köszi ::)

  24. ~250db EF2000 állt szolgálatba, még 310db lesz fixen legyártva. Ez a szám csak akkor nőhet ha a gép vmi nagyobb (min 20db) tenderen győz.
    rafinál nem tudom mi a helyzet.

    Meteort meg nem tudom mért szidjátok, technologiailag ugye uakkora méretből jóval nagyobb hatótáv jön ki („oxigént nem kell magával cipelni, helyére mehet hajtóanyag”) és sokkal jobb NEZt produkál mint akár egy 120D. Eközben láthatóan nem drágább mint a C7.
    Szépen váltja EUban a mica/amraamot és Europa önellátó, független lesz ezen a téren, ráadásul rendelkezni fog egy kitünő exporttermékkel.