|

Bővül a Gripenek fegyverzete

A svéd Saab több tízmillió dolláros megbízást kapott a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalától (FMV) az európai fejlesztésű Meteor rakéta integrációjára.

Az aktív radarirányítású, látóhatáron túlról bevethető (BVR) fegyver az amerikai Hughes (most Raytheon) AIM-120 AMRAAM régebbi változatainak leváltására érkezne. A ’90-es évek óta fejlesztés alatt álló rakéta 2013-ban állhat szolgálatba, Svédország az elsők között kap a sorozatban gyártott példányokból.

A Gripen számára nem idegen az európai MDBA fegyvergyártó cég által fejlesztett rakéta, ugyanis a 2006. óta végzett repülési és indítási ellenőrző teszteket a svéd típus fedélzetéről végezték, így jóval egyszerűbb és költséghatékonyabb az integráció folyamata. Az FMV által utalt összegből csak a fegyver és a Gripen rendszereinek összehangolását, valamint az éleslövészeteket kell megoldani.

„Meteor lényegesen jobb teljesítményt nyújt, mint bármely más ma fellelhető BVR kategóriájú légiharc-rakéta, ami növeli a Gripen esélyeit más légi járművel szemben” – mondta Lennart Sindahl, a Saab repüléstechnikai részlegének vezetője. Hozzátette, a svéd típus kétutas adatátviteli rendszere biztosítja a kommunikációt a már útjára indított rakéta és a hordozó repülőgép között.
„Az a tény, hogy a Gripent használták légi próbapadként a Meteor fejlesztése során, rámutat arra, hogy olyan technikai színvonalon tart Svédország, mellyel kevés állam tud versenyre kelni.”

A tervek szerint a Gripen után a francia Dassault Rafale, az európai Eurofighter Typhoon és a Panavia Tornado is megkapja a fegyverrendszert, valamint a gyártó ügyködik az ötödik generációs F-35 Lightning II fedélzetén történő integráció elérésén is.

33 hozzászólás “Bővül a Gripenek fegyverzete”

  1. Azt hiszem itt vetette fel valaki egyszer, hogy lehetne egy BVR-rakétákkal felszerelt bombázógépet tervezni. Minden adott lenne erre itt Európában. Itt van a jó Meteor és itt van a jó Airbus A380. Beletennénk őket egy mixerbe és elképesztően brutális szörnyeteg jönne ki.

    Egy átalakított A380 több ezer (vagy tízezer?) Meteor rakétát hordozhatna, amivel simán le lehetne lőni pár tucat vadász-századot. A biztonság kedvéért kilőhetne minden gépre 10-20 Meteort és még így is maradna bőven. Szerintetek ez elvadult ötlet? Akkor képzeljétek el a behemótot, ahogy okádja magából a BVR rakétákat!

  2. Tilikov: Hogy oldanád meg az indítását a rakétáknak? Vagy a gépet is átépítenéd?
    Amúgy szép nagy gép tényleg, de a wikipédián van egy kép, ahol az An-124-esből emelik ki a géptörzs egy részét!!! Én abban tudnék tízezres mennyiséget elképzelni.

    Az F-35-nek biztos beférnének a rakéták? Mert a meteornak van két levegő beömlője, és a képen is mintha nagyobbak lennének a vezérsíkjai az Aim-120 D-hez képest.

  3. @dalost

    Nem, nem A-10-es, te teljesen félreértettél. Hány Meteort bír el egy A-10-es? Egy tucatot? Egy átalakított A380-as kell ide több száz tonna BVR-rel, amit akár sorozatban is tudna lőni. Egy ilyen gép egymaga elintézhetné egy kisebb fajta nagyhatalom légierejét. Hogy lehet, hogy eddig még nem jutott eszébe az usákoknak? Nem is baj, Európának kell megcsinálni, így visszaállíthatjuk a tekintélyünket. Ez nem vicc!

  4. @I

    Jó ötlet, de akkor már inkább An-225. Természetesen BVR-rakéták hordozására és indítására átalakítva, technológiailag ez nem lehet kivitelezhetetlen probléma. Megpakolva 350 tonna Meteorral, aztán durr neki. Az ellene kivezérelt pilóták nagy része már a földön infarktust kapna.

  5. Európa inkább elveszíti tekintélyt és ez csak rosszabbodik elég megnézni hogy a legtöbb európai ország mit csinál igaz nincs nagy haderőre szükség .
    És tökre felesleges lenne egy ilyen A380 gépet felfegyverezni és ez időbe is telne .
    Ha megnézzük az oroszoknak ott lesz a pakfa és ha valóban alacsonyan észlelhető akkor annyi az A380-ak.
    Bár a nagy áldásos Izrael légi erejét le lehetne egy ilyennel törölni
    az égről.
    Egyébként néztem egy ilyen doku filmet a jövő légi harcairól és ott egy b-1 bombázó volt felszerelve aim-120d rakétákkal .Egyébként nem rossz ötlet .

  6. Eleg vad otlet ez a forgotaras utasgep.

    Elsonek a gond az, hogy honnan lopsz olyan radart ami eleg celt kovet?
    Hat MCG jelet a Mikulas ad majd minden Meteornak? :)

    A nagyon eltero magassagon kozeledo celokat nem latja a radar, ergo mindet leloni nem lehet.

    Egyszeruen tul lomha es draga egy ilyen gep. Egy Meteorhoz hasonlo gep felmegz 12 km-re, begyorsit M1.6 tajara es olyan messzirol inditja az o szeretetcsomagjat, hogy az dudni legibusz nem eri el. Ehhez add hozza, hogy a vadasz pillanatok alatt lemegy 4-5 km magasra, a fele kozeledo raketa is emiatt lefele megy a suru legretegbe. A vadasz meg is frodul pillanatok alatt, a DLZ-nek meg integethet a nagy vackod.

    Nem veleletlen nem eroltetik – vagy fel sem vetik – ezt, mert elvetelt otlet.

  7. Lehetne mellette egy légtérellenőrző gép, ami ellátná adatokkal. Onnantól, hogy elereszti a gép a Meteort tökmindegy, hogy milyen gépről indították. Ha a célgép lemanőverezi a rakétát, nem azért fogja mert nem vadászgépről indították, hanem Szuper-BVR-Bombázóról. Ha lemanőverezi az a rakéta hibája lenne, de ezért lenne jó, hogy a Szuper-BVR-Bomber tucatjával küldené a rakétákat a célra.

  8. Ja és ez alapvetően nem támadó gép lenne, nem kéne a lomha dögnek ellenséges terület felé merészkedni. De ha a hazai légvédelem fedezékében felküldenének egy ilyen Szuper-Bvr-Bombert egy légtérellenőrzővel, akkor legény legyen a talpán aki meg merné közelíteni. Egyetlen ilyen gép elég lenne elrettentés céljára, nem is lehetne olyan eszeveszetten drága, de baromi jól mutatna és ha tényleg jó bvr rakéta lenne hozzá, akkor a képességei is brutálisak lennének.

  9. Támadásra is jó lehet.
    II. VH. Tipikusan lassú bombázó gépeket küldtek vadász fedezet mellet.
    El tudnám képzelni a támadó köteléket. 1 átalakított Airbus-380 (becenevén a „pusztító”) 2 légtér ellenörző. 2 század kísérő vadász ( és a helyzetnek megfelelően ami még kell). Ellenfélnek USA, Orosz (Kína?) kizárva. De azonkívül szinte mindent letarolhatna. Csak tudni kell mikor és ki ellen vethető be, és hol a határa a bevethetőségének.
    Hiánypótló lenne , és EU szinten lehetne (kellene) üzemeltetni.
    A B-52, és az A-10 is még a mai napig repül- nem véletlenül- úgyhogy Tilkov ötlete meggondolandó.

  10. Radaron szerintem nem érdemes aggódni, egy ilyen gépen csak találnak vmi helyet, ahova a vadászgépek piciny aesa radarjánál jóval erősebb radart rakhatnak. Nekem inkább az lenne az aggályom, hogy egy ilyen gép kitérő képessége nulla, rcs-je óriási, infravörös szórása óriási, tehát az első rá sikeresen indított rakéta valószínüleg a végét jelentené. Bár infracsapdáknak volna hely, meg elektromos zavarásnak is, de nem tudom önmagukban ezek mennyit számítanának. De primitív, bvr-el nem rendelkező légierők földbe gyalulására megfelelő AA supression mellett alkalmas lehetne. Pl. Tajvan közelében az amcsiknak se jönne rosszul.

  11. usa, orosz, kína, kizárva akkor ki ellen vetné be egy létező EU haderő?
    Ahogy tilikov írta hogy Európának vissza kell szerezni tekintélyét ahoz nem egy ilyen monstrum kéne hanem egy 5 generációs gép ami sajnos nem lesz csak amcsiba .
    Pedig érdemes lenne építeni egy f-22 hasonló gépet egy pár európai országnak mert ha francia ország és svéd ország egyedül megtud építeni egy gépet akkor együtt jobbat is lehetne csinálni .
    De sajnos ilyen nem lesz.

  12. Nem csak arra kell felkészülni amit ismersz, hanem arra is amit nem.
    Nem lehet tudni hogy a jövőben kik ellen kell háborút vívvnia valamely Európai államnak. Jelenleg is Afganisztánban (és jelenleg még Irakban is) állomásoznak EU katonák. Hogy hol az isten háta mögött fognak még a jövőben…? Bárhol.
    Például Kadhafi öreg korára teljesen megbolondul…
    Ártani nem árt ha van 5 ilyen gép talonba.
    Alapvető hiba lehet egy hadvezetésnél, ha csak a drága csúcstechnikával látja el a haderejét.
    Pl: Minek oda 100-200 millió Dolláros többfeladatú vadászbombázó ahová egy lassabb légcsavaros „olcsó” (Pl: A-10) repülőgép is megteszi?

  13. Még csak véletlenül sem ezt mondtam.
    És azt sem hogy nem kell csúcstechnika.
    De nem lehet annyi pénzt költeni a haditechnikára (hacsak eszed ágában sincs visszafizetni- és hajlok rá hogy Sam bácsi hitelfelvételi politikája erre felé tendál)amennyit szeretnél.
    Pl: Élő erő ellen teljesen jó egy turbólégcsavaros gép.
    Egy F-18 ellen nem.

  14. A Eurofightert tényleg kicsit elhibázták ilyen szempontból, mert fejlesztettek egy olyan gépet, ami kb. az F-15 csúcsmodelleinek (pl slam, sg) megfelelő szintre képes maximum. Ugyanakkor az F-15 némileg meghaladott technológia már Usa viszonylatban. Az oroszok sokkal jobban kapták el a lépést, és 5.gent fejlesztenek, valamint 4.et korszerűsítenek, és nem egy új 4-4,5-öst csináltak mindehelyett.

  15. Európát még idegen hadak nem győzték le.

    Senki ne jő jön a második világ égéssel mert az is úgy kezdődött hogy német az angol és franciát ölte és fordítva.

    Europát általánosságban ideológia és etnikai féreg látja.
    Liberalizmus és Déli bevándorlás.

    Liberalizmus szétveri a közösséget és a régi társadalmi rendet közben maga is diktatórikus a régi rend híveivel szemben.

    Egy fekete afrikai mért is jön ide?
    A törökök és az arabok mit is művelnek?
    Saját kis közösségeiket építik a európai emberek javaikból.

    Közben a felnövekvő új generációs európaiak egy degeneráció.

    Ez gazdasági romláshoz vezet, amit lassan tapasztalunk is.
    A államok költségvetési túl vannak terhelve elvannak szaladva a szociális kiadások miatt.

    Az új potya utasok miatt.

    90-es évek előtt ez a európai szociális rendszer gördülékenyen működött mivel a fiak az apák nyugdíját elő teremtették stb.

    Ma kevesebb a befizető mint ahányan ki akarnak belőle venni.

    Honnan vesznek el pénzt hát a honvédelmi költségvetésből meg az alapkutatásoktól

  16. Úrak!

    Ti túl sokat olvastatok Dale Brown-t. Ő találta még ki évekkel ezelőtt könyvében az EB-52 Megafotress kísérőgépeket, tele AMRAAM-mal, zavaróberendezésekkel és a hátsó gá. helyett Stinger rakétakilövővel..

    Egyébként szerintem a nagy lokátorkereszmetszet miatt semmilyen utasszállító gép nem lenne alkalmas az általatok leírt feladatra, ráadásul ha biztos találatot akartok, akkor több rakétát kell indítani ua. célpontra, ez pedig aránytalanul nagy rakétafelhasználást feltételez (elég drága egy ilyen forget and fire cucc). A mai lopakodó vadászok valószínüleg csapástávolságba érnének ha több irányból támadnák a bálnát, ezért azt kísérő vadászoknak kéne biztosítani stb…

    na de agyaljatok tovább :-)

    Kele

  17. Volt ilyen BVR rakétákat szóró szörnyszülött terv az amiknál akkor amikor kitalálták a BVR-t,mondván ez mindent eltalál nincs szükség manőverezésre…aztán mi lett a dolog vége:a mai gépek sokkal jobban manővereznek mint egy 3.gen gép.

    Következtetés:úgy hülyeség a terv ahogy van…

  18. „Ezt pont akkor mondjátok amikor a 747ABL már közel áll a befelyezéshez? Ott a jövő…”

    Csak én tudom úgy,hogy gyakorlatilag leállították mert nem tudnak megfelelni a támasztott követelményeknek(túl kicsi a lézer hatótávolsága).