|

Reggeli orosz vegyesvágott

Azok az államok, melyek rendelkeznek saját hadiiparral, általában a lehető legnagyobb mértékben törekednek arra, hogy haderejüket annak segítségével töltsék fel eszközökkel. Ez a tendencia azonban korunkban megbomlani látszik, ugyanis mára az ár-érték arány bizony sokszor rákényszerít országokat arra, hogy inkább a bevált és megbízható termékeket vásárolják meg, még akkor is, ha azok külföldiek. Az egyik legjobb példa erre Oroszország, mely a Mistral-üzlet után most Olaszországgal kavar, bár kicsit ’szárazabb’ témában.

December 3-án, pénteken ugyanis az orosz védelmi miniszter, Anatolij Szergyukov hivatalosan is bejelentette, hogy az Orosz Hadsereg 10 olasz IVECO Lynx LMV-t (Light Multirole Vehicle – Könnyű Többcélú Jármű) vásárol és állít rendszerbe. A 6,5 tonnán, négykerék-meghajtású típus rendkívül népszerű, használói között vannak a horvátok, a norvégok és a spanyolok is. Több nemzet is alkalmazza külföldi missziókban, leginkább Afganisztánban, ahol több esetben is jól bizonyított az IED-k ellen.

Szergyukov a korlátozott példányszámot ideiglenesnek nevezte, ugyanis ezeket csak csapatpróbákra fogják használni (bár egy ideje már tesztelnek kettőt a hadsereg alakulatai). Később aztán ennél sokkal jelentősebb mennyiség kerülhet majd az Orosz Hadsereg állományába: Ignazio La Russa olasz védelmi miniszter elárulta, hogy már jelenleg is tárgyalnak egy közös vállalat létrehozásáról, mely licencben állítaná elő a járműveket Oroszországban. Irina Kovalcsuk, Szegyukov titkára pedig arról számolt be, hogy terveik szerint a Lynx több FÁK-tagállam számára is vonzó, így már most számolnak további megrendelésekkel is.

Norvég IVECO LMV-k Afganisztánban (Forrás) ,

Orosz hadiipari források tudni vélik, hogy az IVECO az orosz KamAZ autógyárral tárgyal már augusztus óta, és a majdani gyár Naberezhnye Chelny közelébe épülhet fel. Érdekesség, hogy már március közepén felröppent a hír, hogy Oroszország 1000 darabot vásárol az LMV-ből, ám ezt akkor a védelmi minisztérium hivatalosan cáfolta.

Kapcsolódó hír, hogy a fenti megegyezés aláírásával egyetemben a két védelmi miniszter abban is megállapodott, hogy 2011-ben Olaszország és Oroszország több közös földi és vízi hadgyakorlatot tart majd. Ezek időpontjairól egyelőre nem adtak tájékoztatást, mivel még csak a közeljövőben kerül sor a részletek pontosítására a felek között.

10 hozzászólás “Reggeli orosz vegyesvágott”