|

Izraeli vasmadarak fészkeltek Szardínián

Az Olasz Légierő (Aeronautica Militiare) és az Izraeli Légi- és Űrerők (Zroa HaAvir VeHahalal) kéthetes hadgyakorlatot tartott Szardínián, Olaszországban, mely november 26-án ért véget. A hadijáték során mindkét fel felvonultatta legpotensebb harci gépeit, melyek a 14 nap alatt gyakorolták a látóhatáron túli és a közeli légi harcot, a földi csapásmérést, az ellenséges légvédelem elpusztítását és még sok egyéb mást is. A hadgyakorlat jó eredménnyel zárult, mindkét fél értékes tapasztalatok birtokában búcsúzhatott el a másiktól.

Az Izraeli Légi- és Űrerők részéről a résztvevő repülőgépek négy századtól érkeztek: Boeing F-15C és D Eagle vadászok a 133. (’The Twin-Tail Knights’) és a 106. (’The Spearhead’) századoktól a Tel-Nof légibázisról, valamint Lockheed Martin F-16A és B Fighting Falcon vadászbombázók és Gulfstream G550 ’Eitam’ korai előrejelző és légi irányító repülőgépek a Nevatim támaszpontról. Előbbiek a 116. (’The Defenders of the South’) és a 140. (’The Golden Eagle’) századoktól, utóbbiak a 122. (’The Nahshon’) századtól érkeztek. Ez volt egyébként az ’Eitam’ első nagy külföldi hadgyakorlata, amikor idegen földre települt.
Az Olasz Légierő gyakorlatilag a teljes rendelkezésre álló palettát: a ’vörös’ csapatot a Eurofighter Typhoon, az AMX, a Panavia Tornado és az F-16 Fighting Falcon jelentette.

A bevetések során az izraelieknek lehetőségük nyílt számos alacsony magasságú repülési gyakorlat végrehajtására is, mivel rendelkezésre állt jelentős mennyiségű szárazföldi és vízi terület, amik fölött nem háborgattak senkit. Maguk a feladatok egyébként teljes egészében a NATO szabványai szerint zajlottak. A rendezvény sikerességét jelzi az is, hogy az izraeliek szóvivője szerint a jövőben rendszeresen sort szeretnének keríteni majd rá, és ezekre az alkalmakra több más nemzetek is meghívnak majd, hogy színesítsék a gépparkot és a feladatok sokrétűségét.

Izraeli F-16B „Netz” KGyST,


Az IAF számára egyébként nem ez volt az első szardíniai ’vakáció’, 2009-ben F-16I és F-15I vadászbombázók képviselték őket a gyakorlaton. A jó kapcsolatok megőrzésének érdekében az izraeliek szeretnék, ha az olaszok is ellátogatnának hozzájuk, hogy hazai pályán is megmérkőzhessenek velük.

Mióta a törökökkel felbontották a rendszeres hadgyakorlatozásról szóló megállapodásukat, az izraeliek folyamatosan keresik az új lehetőségeket a külföldön való hadijátékokra. Néhány héttel ezelőtt például Görögországba látogattak, hogy az ottani légierővel gyakoroljanak, de megemlíthető a nyári romániai kiruccanás is, ahol az egyik CH-53-as helikopterük sajnos lezuhant a Kárpátokban.

One Response to “Izraeli vasmadarak fészkeltek Szardínián”

  1. Én úgy tudom, hogy az Izraeli Légi- és Űrerők (IASF) egy nem hivatalos elnevezés, amit a Jerusalem Post lap használt először 2004-ben. A cikkben szerepelt is, hogy nem hivatalos elnevezés, bár a netes oldalakon azóta valóban gyakran előfordul. Mindezt egyébként egy másik haditechnikai oldalon egy Izraelből kommentelő olvasó írta meg hivatkozással egyetemben, de sajnos már nem találom a linket.
    Ha tévedek, bocs.