|

A RAF átvette hetedik C-17-esét

A sok negatívum ellenére, melyek az utóbbi időszakban a költségcsökkentési program miatt születtek, azért néha pozitív irányú hírekről is beszámolhatunk az Egyesült Királyságból. Most például átvehették hetedik, s egyben utolsó Boeing C-17 Globemaster III stratégiai teherszállító repülőgépüket. Az eseményt tetézte, hogy ez egybeesett a flotta 60 000. repült órájának teljesítésével is, melyet a 2001 óta folyamatosan gyarapodó állomány kilenc év alatt hozott össze.

A ceremóniára november 16-án került sor a napfényes Kaliforniában, a Boeing Long Beach-i telephelyén. A ZZ177 jelzésű C-17-es egyelőre az Egyesült Államokban marad, és csak valamikor 2011 januárjában érkezhet meg a Royal Air Force Oxfordshireben található Brize Norton légitámaszpontjára. A RAF 99. századának állománya így röpke tíz év alatt bővült az eredetileg tervezett négyről hétre. Akkor egyébként csak bérletről volt szó, aztán – részben az A400M jelentős késése miatt – végül nemcsak, hogy tovább maradtak a gépek, de még továbbiak is érkeztek melléjük.

A RAF hetedik C-17-ese (Forrás) ,

A brit C-17-esek azóta a világ minden pontján megfordultak. Természetesen a legfőbb célpontok Irak és Afganisztán voltak, ahová utánpótlást szállítottak, visszafelé pedig a hazatérőket és a sebesülteket hozták. Ezen kívül többször is igénybe vették segítségüket a sajnálatos természeti katasztrófák esetén is, így közreműködtek Chilében, Haitin és Pakisztánban is. A segélyszállítmányokkal megrakott Globemastereket mindenhol örömmel fogadták és fogadják most is.
Az átvételi rendezvényen részt vett Peter Luff, a brit Védelmi Minisztérium haditechnikai beszerzésekért felelős részlegének vezetője is, aki beszédében kiemelte: a hetedik gép átvétele fontos mérföldkő a RAF modernizációjának történetében.

Az Egyesült Királyság jelenleg a típus második legnagyobb üzemeltetője az Amerikai Egyesült Államok után, ám ez az állapot már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Ugyanis India a jövőben akár 10 darabot is rendszerbe állíthat a Globemaster III-ból, így a britek kénytelenek lesznek eggyel lejjebb lépni a listán. Bár mostanság számukra már talán az is nagy siker, hogy sikerült megmenteni a költségcsökkentéstől a légierő eme rendkívül fontos területét.