|

A brazilok népszerűsítik a Rafale-t

A francia marketingesek szemszögéből „kissé ciki” helyzet állt elő a minap: a brazil védelmi miniszter próbálja eladni a Dassault Rafale-t külföldön.

Bár a legnagyobb titoktartás közepette tette, mégis nyilvánosságra került Nelson Jobim brazil védelmi miniszter azon tevékenysége, miszerint meg próbálta győzni az arab államokat, hogy a Dassault Aviation ikerhajtóműves vadászbombázóját válasszák. Tudniillik, mind Líbia, mind az Egyesült Arab Emírségek fontolgatta korábban, hogy a gall gépet választja, ám főként financiális okokból mégsem került sor megrendelésre.

Líbia 16 darab Rafale-t vásárolna, míg az Egyesült Arab Emírségek 60 példányt szerezne be a típusból, mely eleddig csupán a Francia Légierőben üzemelt. A típus több más tenderen esélyes, többek közt Brazíliában is. Ezt a tényt figyelembe véve több lehetőség is felmerül.

A Rafale brazil segítséggel kerül exportra? | Fotó: HTKA.hu – Spawn ,

Az egyik az, hogy Brazília a kiharcolt exportért cserébe árengedményt kap, hovatovább akár a dél-amerikai országban létesítendő összeszerelő-üzemben is készülhetnének az araboknak szánt Rafale-ok egyes példányai.

Másfelől a múltkor felmerült, hogy az araboknál kikukázandó, problémás, ám cseppet sem elavult Mirage 2000-9 típusú repülőgépek Brazíliában lelnének hazára egy érdekes üzlet keretében.

Egy biztos, Nelson Jobim mesterkedése nyilván csupán nem az araboknak és a franciáknak tett szívesség. Viszont nem lesz könnyű dolga a brazil miniszternek, mivel az arabok nemrégiben berágtak a gallokra és az amerikaiakhoz fordultak, élénken érdeklődve a Boeing F/A-18E/F Super Hornet után.

One Response to “A brazilok népszerűsítik a Rafale-t”