|

Film-front – B-47 Stratojet

„Film-front” című sorozatunk segítségével a katonai eszközöket, használóikat, valamint azok mindennapjait és bemutatóit tárjuk néhány naponként Olvasóink elé egy-egy hosszabb, rövidebb videóanyag segítségével.

B-47 Stratojet – a németektől a háború végén átvett, majd továbbfejlesztett hátranyilazott szárnnyal megvalósuló bombázó széles körben talán kevéssé ismert, mint a vele szerzett tapasztalatok segítségével megszülető nagytesója, a B-52 Stratofortress, ám ettől a B-47 egy igen lényeges, előremutató, korában mondhatni ultramodernnek számító gép volt. A Boeing eleinte nem is hitte, hogy sorozatban gyártott gép lesz belőle – aztán végül 2 032 gép került legyártásra…

A B-47 fontos szerepe egyrészt a későbbi fejlesztések vonalán jelentkezett, a már említett előremutató hátranyilazott szárnyai és úgy overall kialakítása miatt, másrészt a kor vadászgépeit jópár évig maga mögé utasító teljesítménye – sebesség, szolgálati csúcsmagasság – miatt, mely egyrészt hathatós elrettentő erőt biztosított a Szovjetunióval szemben az 50-es és 60-as évek folyamán, másrészt felderítő szerepkörben is nyugodtan randalírozhatott egy ideig.

Sajnálatos módon ezen kecses bombázóról elég soványka videóanyag található fent a neten, de azért igyekeztünk a válogatás során.

B-47-esek egy MITO (Minimal Interval Takeoff) gyakorlat során

A fenti videón elég visszafogottan füstöltek a Stratojetek, ám ha JATO-s (rásegítőrakétás) felszállásról volt szó, akkor bizony elég cudar móka lehetett a MITO. 00:34-től figyeljünk arra, hogyan „csapkod” a szárnyaival.

Ugyanez pepitában, ám több részlettel, 1949-ből
http://www.youtube.com/watch?v=Bfk-qbros_Y

Gondolom ezt a sorozatot sokan ismerik… :)
httpv://www.youtube.com/watch?v=xFZxfE6yAcw

B-47 Stratojet egy LABS (Low Altitude Bombing System) manőver közben.

LABS manőver

LABS manőver | Forrás ,

A LABS taktika keretében a nukleáris töltetet szállító gép alacsony magasságon közelíti meg a célt, mely felett meredek emelkedésbe kezd, majd az emelkedő megfelelő pontján oldja a bombát, kvázi ballisztikus pályára állítva azt. Míg a bomba halad az íven, addig a bombavető gép visszateper földközelbe és a lehető legnagyobb sebességgel húzza a csíkot. A detonáció során felszabaduló energia keltette hatások elöli ezen menekülési módszer komoly G erőknek tette ki mind a pilótát/pilótákat, mind pedig a gépet. Vadászgépek mellett többek között a B-47 Stratojet is alkalmas volt erre a manőverre, ám a sárkányon idővel hajszálrepedések jelentek meg, mely a manőver mellőzéséhez vezetett.

B-47 Stratojet itatás KC-97 Stratotankerből @ 1957-ben, azaz a ma is hadrendben álló KC-135 Stratotanker debütálásának évében.

Vízreszállás szimulálása @ NASA
httpv://www.youtube.com/watch?v=VfVa0LxyL9w

One Response to “Film-front – B-47 Stratojet”