|

HTKA Hírhalom 2010. 36. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.



A General Atomics további 6 példányra szóló megrendelést kapott az MQ-9 Reaper típusra. A fél tucat pilóta nélküli repülőeszköz ára 38 millió dollár körül mozog.

MQ-9 Reaper taxizik fegyverzettel a szárnyai alatt ,

Az Olasz Légierő Afganisztánban tevékenykedő AMX-jei elérték az 1 500 repült órát. A 4 gép 2009. november 7-től települ kint az ázsiai országban, ahol már több mint 600 bevetést teljesítettek, elsősorban ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) feladatkörben.

A bevetések során az AMX-el repülők bebizonyították gépük sokoldalúságát, mivel végeztek felderítő és támadó bevetést is, éjjel és nappal egyaránt.

Részben kapcsolódó hír hogy nem csak az Afganisztánban ténykedő olasz harci gépek értek el jelentős mérföldkőhöz a repült órát illetően, hanem az Afgán Légierő G.222-es szállítórepülői is, melyek elérték az 1000. repült órát.

Emellett a napokban átvehettek további két példányt is, így már 7 gépre bővült a flotta. Ezek közül egy VIP feladatokat lát el, ezzel szállítják az ország vezetőit. Egy másik példány egyelőre Nápolyban található, melyet a pilóták kiképzésére használnak.

Afgán G.222

Csütörtökön megérkezett Indonéziába egy An-124-es szállítógép fedélzetén két Su-27SzKM vadászbombázóval, melyeket még 2007-ben rendelt az indonéz kormány. Az eredeti tervhez képest két napot csúsztak a leszállítással, mivel a tervek szerint már kedden kellett volna leszállnia Makassarban az orosz szállítógépnek, de erre műszaki okok miatt nem kerülhetett sor.

Indonézia még 2007-ben rendelt 3 darab Szu-27SzKM vadász és 3 Szu-30MK2 vadászbombázó gépet összesen 300 millió dollár értékben, melyeket az év végéig át kell adnia a gyártónak.

Szu-27SzKM pilótafülke

A Szu-27SzKM pilótafülkéje | Forrás ,

A Szerb Légierő átvehette az első kettő felújított Mi-17-esét. A szállító helikopterek a szerb belügyminisztérium különleges műveleti egységénél szolgáltak, de 2006-ban két Mi-24-el együtt átadták őket a védelmi minisztérium számára. A 12550 és 12551-es sorozatszámú Mi-17-eseket azonban csak mostanra hozták bevethető állapotba, majd a légierő 138. vegyes szállító századába kerültek a batajnica légibázisra.
A Szerb Légierő helikopter flottájába további Mi-8-asok is beletartoznak, valamint a következő szállítóhelikopter vásárlás során is valószínűleg a Mi-17 valamelyik változatát választják majd.