|

A Sky Warrior nincs többé

Nem azért mert a Predator leszármazottat a célegyenesben törölték, hanem mert a US Army-nak úgymond elege lett az MQ-1C neve, pontosabban nevei körüli apró kis bonyodalmakból. Az Extended Range / Multi Purpose program keretében megszülető, megnövelt hatósugarú Predatort ugyebár nevezték ER/MP-nek, Warrior-nak és a fejlesztő által adott Sky Warrior névre is hallgatott.

MQ-1C Grey Eagle

Az MQ-1C – immáron Grey Eagle – fegyvertesztjei jól haladnak, korábbi információk szerint még az idén megjelenhet Afganisztán egén | Forrás ,

Az Army szerint ez időnként bonyodalmakat okozott, nem volt egyértelmű sokak számára éppen melyik eszközükről is van szó. Így fogták és a „csak 1 maradhat” elvet követve új hivatalos becenevet kérelmeztek a Légierőtől (a nagy víz túloldalán az utóbbi fegyvernem osztja ki „központilag” a beceneveket a repülő eszközöknek).

Mely még augusztus vége felé minden további nélkül meg is adta a szárazföldi haderő által kérelmezett Grey Eagle nevet az RQ-5 utódjául szánt UAV-nak.

Az Army elmondása szerint az UAV elnevezése követi az általában használt módszert, mely alapján az Army légi eszközei egy-egy indián törzsről, vagy törzsfőnökről kapják nevüket. Ennek megfelelően elmondásuk szerint a Grey Eagle nem pusztán egy „cool” elnevezés, hanem tartalommal, jelentéssel bíró név. (Grey Eagle egy lakota [sziú] indián, a US Army különleges alakulatának egykori, a Közel-Keletet megjárt őrnagya.)