|

Drónok alkonya: nyugdíjazzák a Predátort?

Az USAF ma ismert drón korszakát pont 20 évvel ezelőtt megnyitó RQ-1 Predator nyugdíjazása kapcsán a legfrissebb céldátum az USAF pénteki bejelentése alapján 2018.

Az RQ-1/MQ-1A géppark kivonását már évek óta tervezi az USAF – igazából már a „nagytestvér” az MQ-9 Reaper, avagy a Predator B 2007-es szolgálatba állításakor ez volt a tervük, ám a nagyüzemű igénybevétel mindezt eddig nem tette lehetővé, szükség volt ezen kisebb UAV-okra is. Miután Ashton Carter védelmi miniszter engedélyezte a tempó néminemű befékezését az USAF illetékesei vélhetően igyekeznek kihasználni a lehetőséget, hogy a napjaink igényeinek jobban megfelelő MQ-9 Reaper és a szintén az MQ-1A alapjain kifejlesztett MQ-1C Gray Eagle gépparkra álljanak át.

Az eredetileg fegyvertelen, a délszláv konfliktus ideje alatt Taszárról is reptetett RQ-1 a 2000-es évek elején 2 db AGM-114 Hellfire páncéltörő rakétával gyarapodott - ettől kezdve MQ-1 jelölés alatt vált ismertté. | U.S. Air Force photo/Tech. Sgt. Sabrina Johnson

Az eredetileg fegyvertelen, a délszláv konfliktus ideje alatt Taszárról is reptetett RQ-1 a 2000-es évek elején 2 db AGM-114 Hellfire páncéltörő rakétával gyarapodott – ettől kezdve MQ-1 jelölés alatt vált ismertté. | U.S. Air Force photo/Tech. Sgt. Sabrina Johnson ,

Az 1995 óta legyártott 360 RQ-1/MQ-1 gépből napjainkban 145 áll szolgálatban – ezen gépek az illetékesek korábbi elmondásai szerint vélhetően az Egyesült Államok haderejének többi nyugdíjazott gépéhez hasonlóan az arizonai Davis-Monthan légibázis részét képző géptemetőbe kerülnek majd, nem értékesítik azokat az esetlegesen érdeklődő szövetségeseik felé. Tárolásuk várhatóan olyan módú lesz, ami nem teszi lehetővé későbbi reaktiválásukat. Ezen sors amúgy csak a gépekre vár, a földi vezérlőállásaikat felhasználják majd az utódtípusokhoz.

MQ-9 Reaper taxizik teljes fegyverzettel a szárnyai alatt

MQ-9 Reaper taxizik fegyverzettel a szárnyai alatt ,