|

Szerb-kínai összeborulás készülődik?

A szerb védelmi miniszter a közelmúltban Kínába látogatott, hogy a két állam még szorosabb katonai együttműködéséről tárgyaljon az ázsiai ország vezetőivel.

Dragan Sutanovac és kollégája Liang Guanglie tábornok Szerbia és Kína közti szoros katonai együttműködés alapjait fektették le Pekingben. A szerb védelmi miniszter ígéretet kapott a tábornoktól, hogy a Kínai Néphadsereg továbbra is támogatja a szerb fegyveres erőkön belüli reformokat, melyekhez biztosítják a szükséges alapokat. Kölcsönös partnerséget építenének a a katonai oktatás, a békefenntartó műveletek és a Katonai Orvosi Akadémia kapcsán is.

A találkozó során a nagy hagyományokkal rendelkező szerb hadiipar és a virágkorát élő kínai ipar összeboronálását és közös vállalatok létrehozását sürgette mindkét fél. A kínaiak számára Szerbia kiváló hídfőállás lenne Európában, míg a szerb ipart jelentősen fellendíthetné a kínai gazdaság hátszele, hogy aztán közös termékeikkel „elárasszák” a többi országot.

A pekingi látogatás során egy megrendelés aláírására is sor került, a Kínai Néphadsereg 500 ezer euró értékben biztosít számítástechnikai felszerelést a szerb fegyveres erők számára. Továbbá a kínai fél hangsúlyozta, hogy hamarosan jelentős mennyiségű fegyverzetet vásárolnak Szerbiából. És valószínűvel fordítva is így lesz.

J-10A (Forrás) ,

Dragan Sutanovac számára emellett szerveztek egy rögtönzött légi bemutatót, melyen demonstrálták az új fejlesztésű, többfeladatú kínai harcigép, a Chengdu J-10 képességeit. Nyilván nem véletlenül. Szerbia ugyanis közel a típusváltáshoz, a okol J-22 Orao csapásmérőit, MiG-21Bisz, valamint MiG-29 Fulcrum típusú vadászbombázó repülőgépeit egy modern, többfunkciós típussal váltaná le. (Erről bővebben már július végén írtunk, a kapcsolódó bejegyzés itt található.) Természetesen a közel 1.3 milliárd dollárra saccolt üzlet érdekli a kínaiakat is, így nem meglepő, hogy aktívan kampányoltak a saját típusuk győzelmének érdekében.

26 hozzászólás “Szerb-kínai összeborulás készülődik?”

  1. Hmm érdekes szitu. Az oroszok is érdekeltek a térségben, vajon adnának hajtóműveket a J-10 nek, ha a kínaiak győznek a tenderen? Vagy azt is jelentheti a hír, hogy megoldódott a dolog a saját WS-10A-val és most már nyugodtan nyomúlhatnak a tipussal a különféle piacokon?

  2. MuldR:
    Egyetértek, Iván nagy „barátja” nem hinném, hogy hirtelen kínai gépeket venne…

    +Szerbia nem az EU felé akar kolbászolni? Mert ha összevásárolnak egy rakat kínai fegyvert, azt nem tudom mennyire fogják jó szemmel nézni az EU vezető országai.

  3. Csak így láthatnánk „kínai F-16-ost” Kecskeméten!
    Amúgy ha tényleg nyélbe ütik ezt az üzletet, akkor az EU-s tagság előtt tegyék! Utána már nem igazán tudna az EU beleszólni a dolgokba! Legfeljebb két évvel csúszik Szerbia EU-s tagsága!
    Ennyi! Ja és menne a morgás meg így meg úgy! De ha megnézitek az EU-n belül elég sok nemzet repül nem európai technikát és kíván amerikait F-35-öt rendszeresíteni! Na hüppöghet az EU!
    Amúgy, hogy az orosz fél mit fog reagálni? Majd megtudjuk!
    Arra viszont nem gondoltatok, hogy Szerbia megjátsza a kétnyelű kést, mint annak idején Vietnam?

  4. „míg a szerb ipart jelentősen fellendíthetné a kínai gazdaság hátszele, hogy aztán közös termékeikkel “elárasszák” a többi országot.”

    Anno ezt MO is így gondolta. Az lett belölle, hogy EUs viszonylatban %san teli vagyunk Kínaiakkal ellenben semmi termelést se hoztak csak a saját termékeiket még szabadabban(vámmentesebben) az országba, tönkretéve evvel a még vmennyire versenyképes Magyar könnyűipart.

    „Amúgy ha tényleg nyélbe ütik ezt az üzletet, akkor az EU-s tagság előtt tegyék! Utána már nem igazán tudna az EU beleszólni a dolgokba! Legfeljebb két évvel csúszik Szerbia EU-s tagsága!”

    Nem késik közlik velük már most, hogy az EUs tagság nem kötelező. Eladhatják a termékeiket Horvátoknak amíg azok nem EUs tagállam (és hajlandóak szerb terméket fogyasztani), kínaiaknak márha versenyképesek a kínai ingyérabszolgával….

  5. Fade: teljesen ugyanezt csinálja az EU is az új tagállamokkal. Az ilyen államokat mint Románia is csak azért vették be mert kellett a piac az EU-nak teljesen mindegy melyiket választják a szerbek a végeredmény ugyanaz.Az EU-ban sem lesz jövője a Magyar könnyű iparnak se a többi iparágnak hiszen velünk is ugyan ezt csinálja az EU csak a piacér vett be minket is.Szerintem Szerbia már nem is akar tagállam lenni.

  6. Sztrategos: Össze nem lehet hasonlítani azt, hogy mit fektetettek itt be EUs tagállamok és mit Kína.
    Miközben „EU csak a piacér vett be minket…” felhívnám a figyelmed arra, hogy MO kb ~1000év óta elöször netto exportőr lett.

    „Az EU-ban sem lesz jövője a Magyar könnyű iparnak…”
    Csak nem az EU hanem Kína miatt… Nem a Német/Francia textilipar miatt dölt be minden nem tünt fel? Ezt is EUra kenni nem kicsit szemellenzős demagógia főleg, hogy sehol se volt Magyaro EUs tagállam 92-98fele.

    Szerbia meg május fele adta be a kérelmét… Ez az amit úgy, hívsz, hogy „már nem is akar tagállam lenni”?

  7. Fade: Én meg felhívnám a figyelmedet arra, hogy az EU szabályai miatt
    ma Magyarországon rengeteg ember veszti és fogja is elveszíteni a munkahelyét.Az EU meg nem fektet be ide semmit ezeket a pénzeket igényelni lehet tehát a Magyar kormány kéri az EU-tol.

  8. ezen tényleg jókat lehetne vitatkozni: de a mérleg egyik serpenyőjében ott vannak olyan apróságok mint, Strassbourgi bíróság, regisztrációs adók sztornóztatása, eus irányelvek – inkább pro, mint kontra.. így hirteljében

  9. @Sztrategos @jake413

    Nem tudom ti szoktátok-e járni az országot, de én Miskolc és Szeged közt ingázva átlagosan 10-20 percenként látok unios táblát építkezések mellett, ahol az EU nélkül semmi nem épülne. Gyárak, iskolák, kórházak tömegének építése, felújítása ingyen, vissza nem térítendő támogatásból, ez az amiért olyan bosszúsak vagytok az EU-ra? 6 év alatt többet kaptunk tőlük, mint a szovjetektől 60 év alatt.

    Ha nem lépünk be az EU-ba, akkor ma fele, harmada lenne a fejlesztésekre fordítható keretünk, ennek örülnétek? Jelentéktelen, súlytalan államok lennénk, mint Albánia, Macedónia, így viszont európaiként tárgyalhatunk bárkivel, nem balkániként.

    Az EU-csatlakozás a legjobb dolog, ami az utóbbi száz évben történt velünk és ha nem így gondoljátok, akkor mondjatok egyetlen jobb dolgot.

    És hogy a cikkhez is csatlakozzam, az EU és NATO nélkül mi is próbálkozhatnánk ilyen hamvába holt szövetkezésekkel, mint ez a szerb-kínai összeborulás. Csak azért nem gravitálnak még az EU felé a szerbek, mert kell még az önérzetüknek egy kis idő, amíg durcáskodnak Koszovó miatt, de hosszú távon számukra se, számunkra se van más jövő, csak az EU-ban.

  10. Tilikov:Én nem a szovjetekről beszélek mer nem érdekelnek a szovjetek az a világ megszűnt én arról beszélek ami most van.Beléptünk az EU-ba utána a Villányi meg a badacsonyi borokat nemis teljesen de mindenhonnét kiszorították a német és a francia borok Franciaországban és Németországban ledes és energia takarékos lámpákat gyártanak szabályba is iktatták ,hogy csak ilyeneket lehet gyártani. Van Magyarországon egy amerikai tulajdonú cég ami főleg lámpákat gyárt csak Nagykanizsán 5000 embert foglalkoztatott ez a gyár nem ilyen lámpákat gyárt még egy évig fog csak működni. Beléptünk az unióba a foglalkoztatottak létszáma 2000 főre csökkent. jövőre teljesen megszűnik. Ez a cég nem csak Kanizsán hanem Magyarországon több mint tíz városban működtetett kisebb nagyobb gyárakat ezek már vagy megszűntek vagy megfognak.Jött a világválság tönkre vágta az autó ipart.A válság felgyorsította ezeknek a lámpagyáraknak a megszűnési folyamatát is.Ezt csak egy példaként említettem.Persze jó dolog hogy adják a pénzt mi meg épitkezünk iskolákat meg hasonlókat csak miből járatják mondjuk a kanizsaiak az EU táblás iskolákba a gyerekeiket és ez nem csak Kanizsára igaz hanem az egész országra ha nincs munkahely hiába van EU táblás autópálya és iskola.Elnézést mindenkitől tudom,hogy ez nem Szerbia és Kína összeborulásához tartozik és kérek mindenkit ,hogy ezt a vitát fejezzük be mielőtt megint eldurvulnak a dolgok a fórumon.Inkább írogassunk Szerbiáról és Kínáról.

  11. Sztrategosz, ez nem az eu miatt van, hanem Kína miatt. El kell fogadni, globalizáció van, ha onnét szállítási költséggel együtt fele annyiba kerül megvenni a lámpát, akkor az emberek azt fogják megvenni. Vagy, ha ez nem tetszik, és a kínaiakkal akarunk versenyezni ebben, akkor le lehet vinni a magyar minimálbért a mostaniról fele annyira, csak megnézem mikor él meg bárki havi 36750 Ft-ból.

  12. most mondták hogy abba kéne fejezni, de nem bírom nézni:)
    A bérköltség sok esetben kis százaléka csak a terméknek. Manapság a gyártástechnológia/minőség fontosabb a vásárlóknak. Én úgyhallottam közgazdászoktól akár NAGYmértékű bérfejlesztés is beleférne a történetbe – mert megugrana a fogyasztás, lenne kereslet etc.
    Egyébként vmelyik nyugati országban is megcsinálták /amerikában is/ kiutaltak pénzt embereknek csak meg volt szabva milyen szolgáltatásra költhetik – vagy ilyesmi. Nálunk az eladósodottság ,és tőkehiány a rákfenéje momentán mindennek. Egy országnyi közösség elméletileg azt csinál amit akar. Koreában sem csökkennek a bérek, pedig ott van a szomszédban – és még sorolhatnánk. Nálunk utóbbi 20 évet léhűtők csinálták, profitot kimenekítették … akinek nem volt offshore cége az = /volt?/ outsider balek. Ezért szóba:)) is került az adóparadicsomok parkolópályára állítása. de inkább az akarat ami számít sajnos

  13. „Az EU meg nem fektet be ide semmit ezeket a pénzeket igényelni lehet tehát a Magyar kormány kéri az EU-tol.”

    Ez a mondat vhol simán magának is ellentmond.

    „Én nem a szovjetekről beszélek mer nem érdekelnek a szovjetek az a világ megszűnt ….”

    Én elhiszem téged nem érdekel, viszont viszonyítási alap. 40év Szu+10év EU nélküliség alatt nem sikerült Pécset becsatornázni csillió helyen földút volt…. kb most fejeződik be 5év alatt becsatornázták, mecsek tetején is már aszfalton mész.
    Ott a legviszásabb dolog az autópálya. 40év alatt épült ~50km. Most 10év alatt 600km.

    „Beléptünk az EU-ba utána a Villányi meg a badacsonyi borokat nemis teljesen de mindenhonnét kiszorították a német és a francia borok…”

    A villányi kb reneszánszát éli. szvsz az egyetlen vörös MOon ami tényleg tudja tartani a tempót az Ausztrál, Francia, Chilei borokkal. (Németet nem ismerem.)
    És itt el is mondtam miért van ott az egész ahol van. Szart árulunk drágán. Azért nem veszik mert uannyiért/olcsobban ott az Ausztrál/Villányi/Chilei. Vámmal megterhelve agyonverik a Magyart.
    Most tudom sokaknak a szívébe léptem de én ezt a témát így látom. (Fehéret nem iszom rendesen így arrl nem mondanék véleményt.)

    GE helyett jön a Mercedes meg Audi. http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/08/23/amerika_helyett_minket_valasztott_az_audi/

    2016ban kifut a 60Wos izzó és már jövőre jön a teljes színskálát lefedő LED. 60W helyett eszik 6ot és nem 1évig müködik hanem 10+ig. Fesz ingadozásra is kevésbé érzékeny. Szét se robban…. ésatöbbi. A nagy hátránya az ára meg a tömegtermelés beindulásával keményen mérséklődik „nem fog 5-10*annyiba kerülni” csak 2*annyiba. Én onnan alapból se vennék „izzót”, zárhatná be amúgy is a GE ha nem áll át LEDre.

    „Felteszem neked a kérdést:Miért is van szükségünk az EU-ra?”
    Értem én neked nem indok a csatorna, nem indok az iskola… meg, hogy a Magyar textilipart meg szted EU verte agyon (valójában Kína) állítod), meg, hogy a Magyar bort nem EU verte agyon(hanem a Chilei/Ausztrál borok)….
    Az EU pedig nem csodaszer. Egy Gazdasági/Kultúrális érdekszövetség.De nem védi ki Gurcsány/Viktor/Kósa hülyeségeitől. És ki lehet lépni. Max elmegy az Audi/Nokia/IBM és kb mindenki.

  14. Anno a Római Birodalom sem volt jó mindenkinek. a születése/terjeszkedése/bukása mégis törvéyszerű volt. Az EU-t lehet szeretni, utálni, de a történelmi szükségszerűség kemény dolog. Minden út Rómába (Brüsszelbe) vezet……

  15. De bizonyára az EU a jó tündér mert csak úgy osztogatja a pénzt és teljesíti Magyarország kívánságait

    Ööö, annyi kibaszottul nevetséges és felesleges dologra basztuk el a pénzt, hogy ehaj. Szóval igen, félig ez van. Hülye ötletekre is adnak pénz, nem is keveset. Lásd 4-es metró…

    Az, hogy meg a magyar bor nem kell senkinek, az nem az EU hibája. Mellesleg ennek a résznek kicsit turbómagyar szaga van. Nem vagyok nagy borivó, de a magyar borok nagy átlagban semmivel sem jobbak, mint azok a külföldiek, amit ittam. Lehet, hogy egy szakértő mást mond, de nem szakértőnek, hanem tömegeknek kell eladni a terméket…

  16. „Ezek a cégek az EU tagságunk Óta települtek ide?”

    A társulási szerződés óta. Az EUba való belépésünk csak dátum szerint történt 2004ben, még a kohéziós pénzekből is szépen jött a pénz már korábban is. Mint a házasság megkötése. Már az eljegyzésnél is össze vagytok költözve. zseniális példa.

    btw Az EUs részt én vmennyire látom, nekem mindig a NATO volt a kérdéses.

  17. Ez a kínai szerb összeborulási terv nekem teljesen érthetetlen.

    Szerbia nem csak fegyverekre szorul hanem a gazdasága is FOLYAMATOS támogatásra szorul . Túrizmus és egyéb bevételek alig alig vannak. A gazdasága inog, és a nemzetközi gazdasági helyzet sem kedvez nekik. Éppen ezért van az hogy Szerbiának folyamatosan szüksége van pénzügyi támogatásra, amit eddig az Oroszoktól meg is kapott „hitelek” formájában.

    Most hogy kína feltünt a színen ez vagy azt jelenti hogy a szerbek egy laza 180 fokos fordulatot tesznek vagy pedig az hogy Moszkva erre utasította.