|

Betekintés a magyar különleges erők fegyvereibe – Képekkel FRISSÍTVE!

A XI. Kecskeméti Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón – nevéből is adódóan – nem csak a légi haderőnem, hanem a Magyar Honvédség többi alakulatának tagjai és eszközei is kiállításra kerültek. Így akit az égen szárnyaló vasmadarak bemutatójánál jobban érdekeltek mondjuk a lőfegyverek, az is megtalálhatta a kedvére valót a hangárokban és a külön erre a célra felállított sátrakban.

Az egyik kisebb repülési szünetben kis csapatunknak alkalma nyílott megtekinteni az MH. 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj sátrát és az abban kiállított fegyvereket, valamint kicsit elbeszélgetni a jelen lévő katonákkal. Ők egyébként nagyon kedvesek voltak, készségesen válaszoltak minden kérdésre, és szíves örömest megmutatták az általuk alkalmazott technikát.

Mint ismeretes, a NATO-hoz való csatlakozás során a Magyar Honvédség eszközparkjának fejlesztésében igazodni igyekszik a fejlett nyugati technológiákhoz. Ez természetesen a különleges erők lőfegyvereinek terén is megnyilvánul, így kerülhetett sor például az amerikai Remington M24 mesterlövész-puska vagy a német Heckler & Koch MP5A3 géppisztoly beszerzésére egyéb más eszközök mellett. De a magyar hadiipar is fel kíván zárkózni a 21. század igényeihez, így születhetett meg például a ’Szép’ mesterlövész-puska, mely ugyancsak rendszerben áll a Bercsényiseknél.

Elsőként a mesterlövész-fegyverekről érdeklődtünk a katonáktól. Elmondták, hogy a jelenlegi bő eszköztár (Remington M24, ’Szép’, SZVD) azért jó, mert így mindenki ki tudja választani azt a lőfegyvert, amelyik a legjobban testhez áll a számára. Sorrendet nem állítottak, ugyanis szerintük tényleg személyfüggő, hogy kinek melyik ’jön be’ jobban, melyiket használja szívesebben. A hazai fejlesztésű ’Szép’ mesterlövész-puskáról elismerően nyilatkoztak, elmondásuk szerint a 7,62 milliméteres, forgó-tolózáras működési elvű fegyver megfelel a különleges erők igényeinek.

‘Szép’ mesterlövész-puska |Fotó: HTKA.hu – Aim-120 ,

A mesterlövészek után egy M249 SAW (szakaszszintű támogató fegyver) könnyű géppuska volt kiállítva. Ez egy kifejezetten a különleges erők számára kialakított konfigurációban volt látható: az M4-ével megegyező szereléksínnel, rajta lézeres célmegjelölővel, valamint éjjellátó távcsővel. Természetesen nem hagyhattuk ki, hogy ne kérjük meg a honvédeket: hasonlítsák össze a fegyvert a szovjet eredetű PKM könnyű géppuskával!
Egy, az M249-est rendszeresen használó katonánk szerint az 5.56-os NATO-lőszer átütőereje ugyan lényegesen kisebb, mint a 7,62-esé, ám az M249 pontosabb sorozatok leadására képes – szakavatott kezekben, természetesen. Az amerikai előnye még, hogy a rakaszba több lőszer fér, valamint, hogy szükség esetén alkalmazható hozzá az M4-es tára is – ezt be is mutatta.
A két eszköz közötti valódi különbséget ő úgy fogalmazta meg, hogy míg az M249 inkább védekező fegyver, addig a PKM jóval alkalmasabb támadó feladatokra.

Végül pedig az egyéni lőfegyvereket is megtekinthettük. Két Colt M4A1 Carbine SOPMOD is ki volt állítva, az egyiken egy 40 mm-es gránátvető is fel volt illesztve. Mindkettő rendelkezett RIS (Rail Interface System) sínnel, valamint Trijicon ACOG távcsővel. A gránátvető nélkülire célmegjelölő rendszer és hangtompító is fel volt szerelve.
A karabélyokkal kapcsolatban arra kérdeztünk rá, hogy a Magyar Honvédség állományában mennyire érzékelték azt a már-már közhellyé fakult tényt, hogy az M4 és M16-család tagjai jóval érzékenyebbek a külső behatásokra és több törődést igényelnek, mint a Kalasnyikov-rendszerű lőfegyverek?
Mint elmondták, problémájuk nem volt az amerikai fegyverekkel, azok a megfelelő szintű kezelés mellett éles helyzetben mindig tökéletesen működtek. Egy ’adagnyi’ Afganisztánt is megjárta belőlük, és ott sem okoztak gondot nekik a kegyetlen körülmények (az amerikai katonák főként Irakban és Afganisztánban panaszkodtak fegyvereikre).

Végül pedig megtekinthető volt egy Heckler & Koch MP5A3 géppisztoly, taktikai lámpával és red-dottal, valamint egy Remington 870 Marine sörétes puska. Ezeket főként épületharcban alkalmazzák, de bármilyen más harchelyzetben is megállják a helyüket.
Természetesen a Magyar Honvédség fő egyéni lőfegyvere ezután is az AK-63D gépkarabély marad, melynek modernizációja jelenleg is folyik, a modern hadviselésnek megfelelően szereléksínnel és egyéb kiegészítőkkel látják majd el.

MP5 és Remington shotgun

Álcaruha 1

Álcaruha 2

M249

M4 lézeres irányzékkal

20 hozzászólás “Betekintés a magyar különleges erők fegyvereibe – Képekkel FRISSÍTVE!”

  1. sulyid: sötét sátorban rozoga géppel fényképeztem szürke fegyvereket => homályos képek lettek :/ wikipediásakat meg nem akartam betenni, így maradt ez az egy jó. Elnézést kérek mindenkitől.

    dudi: nem, így mondta a srác. Mondjuk ez is olyan szerintem, hogy mindenki másképp érzi.

  2. Aim-120

    Nem akarok vitatkozni a kollégával,de nézzük csak a legalapvetőbb dolgokat:
    Tömeg:SAW 10kg 200-as lőszeres rakasszal a PKM 11kg 100-as rakasszal
    Hosszúság:SAW 893mm PKM 1160mm

    Ami nagyon fontos a SAW-ot lehet úgy használni mint egy karabélyt (ami ugye akkor kedvező ha feltámasztás nélkül kell lőnöd ami tipikusan a támadó harc sajátja),ellenben a PKM-el amivel pontosan csak feltámasztva lehet lőni(igazából feltámasztás nélkül célra tartani is csak minimális ideig lehet mert a hosszú cső miatt nagyon elöl van a súlypontja ellenben a SAW-val aminek rövid a csöve).
    Ezeken kívül a PKM puska lőszert tüzel míg a SAW karabély lőszert. Mindenki döntse el maga,hogy melyik a hatásosabb védekezésben,egy olyan lőszer ami 2000 méterig megőrzi az ölőhatását vagy egy olyan ami csak 1000 méterig.

  3. Lynx

    Hiúz a neve nem lynx:),szerintem még nincs rendszerben vagyis ha lenne akkor mutogatnák.
    Azt vettem észre,hogy a zár pályája még mindig könnyen koszolódik mert nem zárt(a mi mesterlövészeink ezt az egy hibát róják fel a gepárdnak).

  4. A nevet hivatalos honlapról kopiztam ki. Csak azért kérdeztem mert láttam egy fotót, hogy valamilyen katonai attasé látogatásakor ilyet nyomtak a kezébe (kamerás változtatót), de azt már nem tudom hogy, ki volt és hol. De nem olyan régen.

  5. Allesmor Obranna

    A Hiúz is ki volt állítva, csak az egyik hangárban, két példányban, élőben nagyon futurisztikus fegyver, távolról Ripley muskétájára emlékeztet az 1987-es Bolygó neve Halál-ból. Meg lehetett nézni, a cég egyik kiállítójával lehetett beszélgetni. Elmondása szerint a Hiúzt még nem rendszeresítette senki, de folynak tárgyalások. Elsősorban, a .50-es BMG lőszerrel, mivel azzal a csőhosszal eltűnik az orosz 12,7mmx107-es lőszer előnye. De ez csak cső- és tárcsere kérdése, percek alatt lesz az egyikből a másik.

    A katonák pedig azt mondták, hogy náluk a Gepárd mesterlövész változata van, a romboló még nem, a 14.5-es KPVT lőszeresről meg még csak nem is hallottak. A Hiúzosok se foglalkoznak már vele.
    A Honvédségnél természetesen a 12.7mm-es orosz lőszer van rendszerben, de jellemző, hogy egészen a közelmúltig nem volt precíziós 12.7mm-es lőszer a Gepárdhoz idehaza. Csak, ami az NSzVT-khez, meg a Mi-24-esekhez járt. Mostanában sikerült beszerezni a sznájper verzióból annyit, hogy a Gepárd valós képesséegit ki lehessen használni.

  6. Legjobb tudomásom szerint a Minimi könnyű gpk/golyószoró a PKM meg géppuska. Az első a gyalogok ellen van, míg a második a gpk, megerősített fedezékek és könnyen pc-ott járművek ellen. Az más kérdés hogy RPK hiányában nekünk a PKM a mindenes.

  7. Én meg is fogtam a Hiúzt sőt a sisakot is felvehettem amin volt egy kamera és csípőből lehet tüzelni a fegyverrel vagy fedezékből mert ugyan úgy látsz mindent,persze azért 2kmre nem tudsz vele lőni de 300mig pontos a gyerek szerint.Nekem azt mondta hogy 12 országgal folynak tárgyalások de nem árulta el hogy kikkel én saccra mondtam 3at és vigyorgott ezek USA,Izrael,Közel-kelet tehát lassan a tálibok kezébe is fog kerülni ha Szaúd vagy a többi béke aktivista ország beszerez belőle.

    A 14.5ös kaliberű Gepárdot csak a Francia idegen légió rendszeresítette de került civilek kezébe is mert a céget felhívta egy francia ürge aki lőszer és alkatrészt akart hozzá beszerezni ekkor kérdezték hogy honnan van??
    Le esett a hajóról amiből Új-Gineából jöttek a cuccok.:D jó ezt a végét én tettem hozzá de valahogy így lehetett.