|

Családi napot tartottak a szolnoki helikopteresek

Immáron 2005 óta szinte már hagyományszerűen kerül megrendezésre minden évben az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Családi Napja. Egy olyan nap, amikor az alakulatnál szolgáló apukák, anyukák, férjek, feleségek, fiak, lányok családjai megismerhetik hozzátartozóik munkáját, azt a környezetet és tevékenységet melyben minden nap élnek és dolgoznak. E különleges napot, melyre közel háromezren látogatnak el évről évre, idén 2012. május 26-án rendezte meg a bázis vezetősége.

A rendezvényt idén meglátogatta Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar Főnök helyettese, valamint Varga Csaba dandártábornok az MH ÖHP törzsfőnöke is.

Mint minden évben idén is a Repülők emlékművének megkoszorúzásával és az elhunyt repülő bajtársak tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezéssel kezdődött a nap programsorozata.

A délelőtti programok a koszorúzás végeztével a repülőtéren folytatódtak. Itt minden korosztály megtalálhatta a számára érdekes elfoglaltságot, Lamos Imre dandártábornok, a bázis parancsnokának megnyitó és köszöntő beszéde után.

A legkisebbekre ugráló vár, vattacukor és arcfestés, a nagyobbakra és idősebbekre többek között repülőgép szimulátor, paintball, őrkutyás bemutató, valamint a Szolnok Légierő Zenekar muzsikája várt.

Valószínűleg kijelenthetjük, hogy mindenki számára csalogató és érdekes program volt a statikus és dinamikus bemutató.

A statikus soron a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület világháborús korhű egyenruhába öltözött hagyományőrzői mutatták meg a kor haditechnikai eszközeit, felszereléseit, továbbá a légierőt kedvelők számára megtekinthető volt a Magyarországon egykoron és jelenleg rendszerben lévő különböző merev és forgószárnyú repülőtechnikák is.

Így kiállításra került többek között a Mi-24-es, Mi-17-es, Mi-8-as, Mi-2-es helikopter és a Mig-29-es, Mig-21-es vadászrepülőgépek.

Érdekességként idén először az rchelicopter.hu weboldal csapata látványos távirányítású modellhelikopteres bemutatót tartott. Azonban nem csak a kis helikopterek, hanem a NAGYVASAK is bemutatóztak, hiszen Szolnokon voltunk…

A kiképzési repülés délelőtt 11 órakor kezdődött, így az indítási zónában a helikopterek hajtóművei már 10:45 környékén dübörögni kezdtek.

A nyitókép során egy vegyes köteléket láthattak a résztvevők, egy Mi-24P harcihelikopter vezetésével úgynevezett trojka alakzatban egy Mi-17 N valamint egy (ex finn) Mi-8-as repült át a bemutató helyszínén. Ezután a „rózsa” manővert végrehajtva felbomlott a kötelék, majd a légtérbe érkezett a Mi-24-es hogy végrehajtsa műrepülését. A látványos földközeli manőverek végrehajtásán túl a pilóták demonstrálták a különböző harci manővereket, valamint a hőkövető rakéták ellen használatos infracsapda alkalmazását is.

Az egyéni bemutató után egy szimulált harcászati helyzetben a szolnoki alakulatnál települő MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljjal és az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóaljjal együttműködve ismerhették meg a helikopterekkel végrehajtható harcászati feladatokat a vendégek.

A dinamikus programok további részében szerepelt még Jak-52-es kiképző repülőgép műrepülése, Veres Zoltán műrepülő hajmeresztő repülőprogramja, a Puma Air Rally repülőgépeinek áthúzása a szolnoki beton felett, valamint a helikopter kötelék nemzeti színeket varázsolt az égboltra BAMBY BUCKET tűzoltózsákok segítségével.

A szombati nap során hazaérkezett a Szállítóhelikopter Zászlóalj 704-es oldalszámú Mi-17-es helikoptere, valamint az a kijelölt állomány, akik az előző hetekben Szlovéniában lezajlott Lord Mountain 2012 magashegyi kiképzésen vettek részt.

Az érdeklődő közönséget ezután finom ebéd várta, a bázis a honvédségtől jól megszokott babgulyással és túrós rétessel várta a délelőtti sűrű programoktól kimerült családokat.

Szöveg és képek: Balogh Ákos, LHSN.hu

További képekért katt ide!

9 hozzászólás “Családi napot tartottak a szolnoki helikopteresek”

  1. @Sharky

    2009-es Szekeres féle felajánlás volt. Azóta is azt várják, meg szerintem addig álljanak egy lábon amíg megkapják őket. Esetleg az Afganisztánban leharcolt, hazahozatalra nem érdemes technikát fogják megörökölni.

  2. Sziasztok!

    Azt véletlenül nem tudja valaki, hogy mit csinált errefelé, Gödöllőn 2db Mi-8-as.Az tuti hogy az egyik az ex-finn volt.Tegnap is és ma is jártak erre.Ezt csak azért kérdezem mert errefelé nem nagyon fordul elő haditechnika, főleg nem repülőtechnika.