|

Elkészült a magyar AS350 helikopterek nagyjavítása

Minőségi és alapos munkát követően, gyönyörű új festésében pompázva megérkezett Szolnokra a Magyar Honvédség 101-es oldalszámú AS350B típusú helikoptere is.

4 hónappal a 102-es helikopter átadását követően és a szerződéses határidő előtt egy hónappal elkészült a 101-es oldalszámú AS350B típusú helikopterének nagyjavítása is, melyet február 4-én repültek át a kivitelező vállalat, a HeliControl Kft. vasvári telephelyéről az MH 86. Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázisra, hogy a hatósági berepülést követően hivatalosan is átadásra kerülhessen az üzemeltető alakulat számára.

A 102-as érkezik az októberi átadásra | Fotó: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis ,

A korábban a Magyar Légimentő Nonprofit Kft-től átvett két “Mókus” nagyjavítására (144 hónapos karbantartás) a HM VGH 2017. novemberében írt ki közbeszerzési eljárást, melyet tavasszal egy EASA Part 145 karbantartói engedéllyel rendelkező hazai vállalkozás, a HeliControl Kft. nyert el (amely a PG bezárása óta az első cég, mely képes volt helikopter nagyjavítási képességre szert tenni Magyarországon). A 144 hónapos karbantartás mellett a nyertes pályázó feladata volt a helikopterek szélvédőjének és oldalablakainak cseréje, a gépek újrafestése, teheremelő berendezés és kiegészítő tükrök felszerelése, a kért műszerek beépítése, valamint az összes olyan üzemidős berendezés, alkatrész lecserélése (beleértve a hajtóművet és annak berendezéseit is), mely nem éri megrendelő által meghatározott hátramaradó üzemidőt vagy naptári időt. (Részletek a kiírásban.)

A HeliControl Kft. minőségi és alapos munkát végezve, ráadásul a (2 gépre kapott) 10 hónapos határidő leteltéhez képest jóval előbb, bő 4 hónap alatt elkészült a 102-es oldalszámú példány nagyjavításával, melyet a szolnoki állomány a rendszerellenőrzéseket és beszabályzást követően október 3-án átrepült az MH 86. Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázisra, ahol másnap a helikopter hivatalos átvétele és hatósági berepülése is megtörtént. A 101-es példány is határidő előtt (1 hónappal) elkészült, melyet a berepülést követően február 4-én repültek át Szolnokra, ahol a mai nap kerül sor a hatósági berepülésére és hivatalos átadására. Ezzel a Magyar Honvédség hosszú évekre olcsón üzembentartható, könnyű helikopterrel rendelkezik, melynek ráadásul a feladatait is bővítették (teheremelés).