|

Hazatért az első, nagyjavításon átesett „Ecureuil” helikopter

Minőségi és alapos munkát követően, gyönyörű új festésében pompázva érkezett Szolnokra a Magyar Honvédség 102-es oldalszámú AS350B típusú helikoptere.

A gépet – egy másik, hasonló típusúval együtt – 2016. június 15-én ünnepélyes keretek között adta át a szolnoki helikopterbázis katonáinak az akkori honvédelmi miniszter. A forgószárnyasok korábban a légimentők kötelékébe tartoztak. A gépek a Magyar Honvédségnél kiképzési, felderítői, futár és repülőjártasság-fenntartási feladatokat látnak el. Átvételük után az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis hajózói egy év alatt ezer repült órával gyarapították repülési idejüket. A gépek intenzív használat mellett is szinte meghibásodás nélkül teljesítették ezt a magas óraszámot. 2018-ban elérkezett a gépek nagyjavításának ideje, melyet a végrehajtó cég [HeliControl kft – a szerk.] magas szakértelemmel és minőségben hajtott végre. A most visszaérkezett helikopter – a szükséges jogosítások helyreállítása után – visszatér az eddigi feladatai ellátásához. (Forrás: honvedelem.hu)

Fotó: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis ,

A két „Mókus” nagyjavítására (144 hónapos karbantartás) a HM VGH 2017. novemberében írt ki közbeszerzési eljárást, melyet tavasszal egy EASA Part 145 karbantartói engedéllyel rendelkező hazai vállalkozás, a HeliControl Kft. nyert el (amely a PG bezárása óta az első cég, mely képes volt helikopter nagyjavítási képességre szert tenni Magyarországon). A 144 hónapos karbantartás mellett a nyertes pályázó feladata volt a helikopterek szélvédőjének és oldalablakainak cseréje, a gépek újrafestése, teheremelő berendezés és kiegészítő tükrök felszerelése, a kért műszerek beépítése, valamint az összes olyan üzemidős berendezés, alkatrész lecserélése (beleértve a hajtóművet és annak berendezéseit is), mely nem éri megrendelő által meghatározott hátramaradó üzemidőt vagy naptári időt. (Részletek a kiírásban.)

A HeliControl Kft. minőségi és alapos munkát végezve, ráadásul a (2 gépre kapott) 10 hónapos határidő leteltéhez képest jóval előbb, bő 4 hónap alatt elkészült a 102-es oldalszámú példány nagyjavításával, melyet a szolnoki állomány a rendszerellenőrzéseket és beszabályzást követően október 3-án átrepült az MH 86. Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázisra, ahol másnap a helikopter hivatalos átvétele és hatósági berepülése is megtörtént. Bízunk benne, hogy a 101-es oldalszámú gép is ugyanilyen profizmussal születik újjá és hamarosan azt is birtokba vehetik a szolnoki pilóták és műszakiak.