|

Combat ready minősítést kapott a Magyar Honvédség Különleges Műveleti Osztaga

A Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljon alapuló MH Különleges Műveleti Osztag 2014. október 16-án megkapta a „combat ready” azaz a „harckész” minősítést. Európában a magyarok ötödikként érdemelték ki ezt a minősítést.

A külföldi és magyar ellenőrök az elmúlt héten NATO-szintű SOFEVAL-ellenőrzés keretében, több mint ezer szempont alapján tekintették át az osztag működését, képességeit, felszereltségét, és a rendelkezésére álló erőforrásokat.

Bercsényisek gyakorlatoznak Horvátországban 2009-ben | Forrás: Wikipédia

Bercsényisek gyakorlatoznak Horvátországban 2009-ben | Forrás: Wikipédia ,

Az ellenőrzés a szövetséges haderők különleges műveleti egységeire koncentrál. Az ellenőrök a vonatkozó szabályzók és előírások alapján, egyfajta ellenőrző kézikönyvet használnak, amely meghatározza, hogy egy adott egységnek hogyan kell készen állnia szövetséges kötelékben történő alkalmazásra. Az ellenőrzés a Közös Fellépés 2014 kiképzési sorozat keretén belül végrehajtott, Különleges Megoldás 2014 gyakorlaton történt, ahol az alakulat több tucat műveletet hajtott végre.

A „harcra kész” minősítés alapján a NATO-nak felajánlott magyar különleges műveleti erők a számukra meghatározott készenléti idővel szükség esetén bárhol bevethetőek.

A Honvédség ezen képessége számos sikert ért el eddig mind a nemzetközi gyakorlatokon, mind az afganisztáni NATO műveletek során.

Forrás: Honvédelmi Minisztérium