|

Szolnoki főpróba – Készülődés augusztus 20-ra – FRISSÍTÉS #2

Már megszokott, hogy színvonalas bemutató várja augusztus 20-án a szolnoki Tisza-partra kilátogató közönséget, ennek egyik próbáját tekintettük meg tegnap Sid911 kollégával és egyik kedves olvasónkkal, soósjózseffel.

Különítményünk a gyakorlás hivatalos kezdete előtt fél órával, 8 óra 30 perc körül érkezett a helyszínre terepszemlét tartani, majd a fotózásra leginkább megfelelő pozíció egyeztetése után visszavonultunk a közlekedési eszközünkhöz pótolni a kora hajnali indulás miatt elmaradt reggelinket. Nem sokáig falatozhattunk, mert nem sokkal háromnegyed 9 előtt forgószárnyak zaja verte fel a város csendjét. Sietve szedtük elő a felszerelést, rohantunk ki a partra és a hídra menet már a töltés mögül, a mederből előbukkanó Mi-24-est fotóztunk, mely épp akkor kezdte meg bemutatóját.

Lehet, hogy még sokáig láthatjuk a Mi-24-est repülni? | Fotó: Phoenix, HTKA.hu ,

A 336-os oldalszámú (a másik repülőképes példánnyal, a Bruce Willis filmjének forgatásán is használt 335-össel egyetlen lapátkészleten osztozó) Mi-24P-nk rendkívül impozáns bemutatót tartott az egyre nagyobb számban jelen lévő érdeklődőknek. Az embert a hideg rázta, amikor a rácsapást szimuláló forgószárnyas alig 10 méteren húzott el a híd felett, mely szintén beleremegett a látottakba. A demórepülés után a Mi-24-es elköszönt és a szandaszőlősi sportrepülőtér irányába eltűnt a szemünk elől.

Pár perc hatásszünet következett, próbáltuk feldolgozni a látottakat, majd ismét helikopter hangja hallatszott. A 701-es oldalszámú Mi-17-esünk érkezett, gyomrában az MH. 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj katonáival, akiket több körben a partszakasz mentén és a vízbe rakott ki.

Fotó: Phoenix, HTKA.hu ,

Ezt követően újra egy kis csend következett, majd a 704-es oldalszámú Mi-17-essel és a Mi-24-essel kiegészülve hármas kötelékben áthúztak a hidak felett. A 704-es ezután kivált és kissé magasabbra emelkedve ejtőernyősöket ugratott két adagban. A paplanernyővel sem volt könnyű az egyre erősödő szélben, az egyik katonának nem is sikerült a kijelölt partszakaszra érkeznie, mert a célra történő ráfordulást közben olyan erős szembeszelet kapott, hogy gyakorlatilag egy helyben süllyedt a partmenti épületekre. Felismerve a kellemetlen helyzetet, leborított balra, ahol egy sporttelep található, így a szolnoki focicsapat munkaeszközének köszönhetően volt elegendő hely a földet érésre és nem akadt fel sem antennán, sem fán.

Fotó: Phoenix, HTKA.hu ,

Ezt követően újra a szállítóhelik kerültek terítékre, a két Mi-17-es sorra hordta különleges egység katonáit a Tisza jobb partjára, ahonnan a túloldalra szimulált partraszállást hajtottak végre motorcsónakokkal. Mindeközben a Mi-24-es folyamatos légitámogatást nyújtott.

A program zárásaként a Mi-24-es újra lerepülte a bemutatóját, majd a köteléktől egy újabb áthúzás következett, ám ezúttal a 336-os nem a vezérgép szerepében, hanem jobb kísérőként repült. Végezetül – kiválva a kötelékből – bemutatott pár áthúzást és rácsapást, majd elköszönt és végleg csend ereszkedett a Tisza-partra és a városra.

A színvonalas légi- és földi bemutatót követően háromfős csapatunk még meglátogatta a hamarosan új helyre költöző Szolnoki Repülőmúzeumot, majd némi autószerelést követően hazafelé vette az irányt, útközben beiktatva még egy kis ferihegyi spotterkedést is.

—–
Frissítés #1: Phoenix fotói
Frissítés #2: Soós József fotói

39 hozzászólás “Szolnoki főpróba – Készülődés augusztus 20-ra – FRISSÍTÉS #2”

  1. Annak aki nem szolnoki és eljön megnézni!!!

    Akármit mutat akármilyen térkép(legyen hivatalos vagy nem hivatalos)a bemutató a Tisza-parton a két híd között lesz a volt Damjanich-uszoda helyén lévő parkkal(Verseghy-park)szemben.Innen és a Tisza-ligetből(a másik oldal)lehet a legjobban látni.A hidak lehet,hogy le lesznek zárva így az a tuti,ha meg sem próbáltok rájuk felmenni mert nem biztos,hogy lesz megfelelő hely fényképezni ha leterelnek róluk.

  2. Hornet102

    Gondolj bele,ha elköltöznél Kecskemétre vagy Szolnokra a reptér mellé akkor folyton a kertben üldögélnél fényképezővel a kezedben az asszony meg tiszta ideg lenne mert nem ölsz a családi asztalhoz enni,nem viszed ki a kukát,nem vágod le a füvet stb.Hát kéne ez neked? :D

  3. „Gondolj bele,ha elköltöznél Kecskemétre vagy Szolnokra a reptér mellé akkor folyton a kertben üldögélnél fényképezővel a kezedben az asszony meg tiszta ideg lenne mert nem ölsz a családi asztalhoz enni,nem viszed ki a kukát,nem vágod le a füvet stb.Hát kéne ez neked? :D”

    dudi!
    Lássuk csak, hadd gondolkodjak csak egy pillanatot…
    Rohadtul IGEEEN! a válasz!
    Szeretk füvet nyírni, és a szemét levítel sem gond…
    Amúgy értem mire is gondolsz. De elfgoadott ilyen „lökötnek”, amilyen vagyok… Úgy ahogy.

  4. Most nézegetem a tegnapi felvételeket, és csak gratulálni tudok a résztvevő egységeknek ! Élőben nagyon durva volt, profi és pontos kivitelezésben ! De ahogy belegondol az ember az MH (és ezen belül a 86-osok) gazdasági helyzetébe, az egyik szeme nevet :-)(az állomány humán részét tekintve) a másik pedig sír … (a technikai eszközpark állapotára gondolva) :-(