|

Magyar irányítás alatt az egyik Különleges Műveleti Osztag Afganisztánban

Átvette a több tartományban is tevékenykedő Különleges Műveleti Osztag parancsnokságát az amerikai féltől Sándor Tamás ezredes, a Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj parancsnoka Afganisztánban, december 2-án, hétfőn. Közlemény.

A közel 250 fős Különleges Műveleti Osztagban amerikaiak, észtek, románok és szlovének is szolgálnak a magyar katonákon kívül.

Az átadás-átvételi ünnepségen jelen volt Drágos Antal, Magyarország kabuli nagykövete és az Afganisztánban szolgáló NATO- erők különleges műveleti parancsnoka is. A dandártábornok az állomány előtt mondott ünnepi beszédében nagyra értékelte a magyar különleges műveleti képesség eddigi eredményeit. A magyar kontingens hat hónapig vezeti majd a különleges műveleti osztagot a közel 18000 négyzetkilométeres felelősségi területen.

Magyar Honvédség Különleges Műveleti Kontingens (KMK) első váltásának parancsnokaként végzett munkájáért Sándor Tamás ezredes az ünnepségen átvette az amerikai féltől a Meritorius Service Medalt. A KMK első váltásának egyik katonája pedig megkapta az amerikai hadsereg Army Commendation Medálját a szolgálat közben tanúsított kiemelkedő helytállásáért.

A Magyar Honvédség 2005-ben kezdte meg a különleges műveleti képesség fejlesztését az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj bázisán. Mindez az Amerikai Egyesült Államok jelentős anyagi-, kiképzési- és eszköztámogatásával valósul meg. A képesség fejlesztése 2005-től folyamatos és azóta a Honvédség ezen képessége számos sikert ért el a nemzetközi gyakorlatokon, s az afganisztáni NATO műveletekben egyaránt.

Az elmúlt időszak szakmai tevékenysége és a magyar kontingensek műveleti sikerei folyamatosan elismerést hoztak a Magyar Honvédség különleges műveleti képességének, amelynek egyik kiemelkedő példája volt, hogy 2011-ben az Európában Állomásozó Amerikai Különleges Műveleti Erők (SOCEUR) akkori parancsnoka, Michael S. Repass vezérőrnagy zászlószalagot adományozott a Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj részére.

Hende Csaba honvédelmi miniszter még október végén jelentette be az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságában tartott tájékoztatóján, hogy 2013 novemberétől átalakul a magyar különleges műveleti szerepvállalás Afganisztánban. A két csoport és a törzselem helyett egy csoport és egy kibővített törzs szolgál majd Afganisztánban, amelynek feladata a többnemzeti különleges műveleti osztag vezetése lesz.

Forrás: kormany.hu