|

Nemsokára új radart kapnak az amerikai F-15E-k

Annak ellenére, hogy hamarosan két 5. generációs típussal is rendelkezni fog, az Egyesült Államok Légiereje még hosszú távon számol a 4++ generációs vadászbombázókkal is, melyekre nagy szüksége lesz, ugyanis sem az F-22 Raptorból, sem pedig az F-35-ből nem áll szolgálatba annyi, amennyi teljes egészében leválthatná az F-16 és F-15 családok tagjait. Éppen ezért utóbbiak fejlesztése folyamatos, hogy lépést tudjanak tartani az új kor új igényeivel.

A USAF csapásmérő kapacitásának egyik alappillérét a nemrég Kecskeméten is látható Boeing F-15E Strike Eagle jelenti, így természetesen ez az egyik olyan típus, mely a korszerűsítések középpontjában áll. Jelenleg is folyik egy továbbfejlesztési program, melynek keretében új, aktív elektronikus sugáreltérítésű radarral cserélik le jelenlegi APG-70-eseiket, melyek még mechanikus sugáreltérítésű.

A Raytheon által fejlesztett APG-82 AESA radar a haditengerészet F/A-18E/F Super Hornet repülőgépein már szolgálatban álló APG-79 továbbfejlesztett változata. A tavaly bemutatott új lokátor nagyjából megegyezik az elődjével, ám új érzékelőinek hála nagyobb kapacitású nála. Az APG-82-est körülbelül 225 darab F-15E-be építik majd be. A Boeing június 10-én kapta meg az első példányt a Raytheontól, és már folynak a tesztek a Strike Eagle-be való beépítéséről.

F-15E Strike Eagle Kecskeméten |Fotó: HTKA.hu – Spawn ,

A mostani modernizáció után az F-15E-k fejlődésének következő állomása a JHMCS (Joint Helmet-Mounted Cueing System) sisakcélzót is. A USAF tervei szerint a Strike Eagle 2035-ig marad szolgálatban.
A Boeing egyébként a külföldi F-15E üzemeltetők részére is összeállított egy modernizációs csomagot, mely tartalmazza az új lokátort, új elektronikus hadviselési rendszert, a pilótafülke digitális kijelzőkkel való ellátását, a radarreflexió csökkentését, valamint belső fegyvertér kialakítását.

Mindeközben a Raytheon a Légi Nemzeti Gárda állományában repülő F-15C-k modernizációjával is foglalkozik. A régebbi Eagle-k is AESA radart kapnak, méghozzá az APG-63(V)3-ast, mely jelentős képességnövekedést jelent.

One Response to “Nemsokára új radart kapnak az amerikai F-15E-k”