|

MMRCA: két típus esélyes?

Nemrégiben arról számoltunk be Olvasóinknak, hogy Indiában leszűkítették a szóba jöhető típusok körét, egyesek azt is tudni vélik, hogy kik a befutók.

Egy pakisztáni haditechnikai oldalon érdekes információk jelentek meg a minap: közzétettek egy újságírók és szakértők által összeállított listát, hogyan alakulhat az MMRCA tender közeljövője.

Íme a lista:

Kiestek:

  • Saab Gripen NG
  • Dassault Rafale
  • Lockheed Martin F-16IN

Esélyesek:

  • Boeing F/A-18E/F Super Hornet
  • MiG-35

Az egyik típusról, a Eurofighter Typhoonról nem esett említést, mert nemzetközi projekt lévén a listát összeállító „döntéshozók” kizárták a versenyből biztonságpolitikai megfontolásból.

Annyit hozzátennénk, hogy ez nem a hivatalos lista, ez csak egy valami, amit újságírók és szakértők készítettek, vagy bejön, vagy nem…

27 hozzászólás “MMRCA: két típus esélyes?”

  1. „Roppant érdekes lesz, ha India is amerikai fegyvert rendszeresít… ”

    Bárarra felé bármi megtörténhet de szerintem azIndiaiaknak azSH az egyetlen esély hogy a Paki F-16 ot íbereljék. A MIG-35 sehol sincs ebben a versenyben. Vagy mondjuk mégis van olyan ahol ők a legjobbak a repülőgép fedélzeti „ígérgetés”.

  2. A MIG-esek a múlt héten úgy nyilatkoztak, hogy a 35-os minden indiai kovetelményt teljesítet a tesztprobákon.Nagyon bizakodnak , hogy ok nyerik meg a tendert. Szerintem a gyoztes „a Ki ad tobbet” alapon fog eldolni. Itt gondolok más csúcstechnológiák alkalmazására az indiai gazdaságban.

  3. Bárarra felé bármi megtörténhet de szerintem azIndiaiaknak azSH az egyetlen esély hogy a Paki F-16 ot íbereljék.

    Logikusan nézve csak „picit” visszás, hogy a Pakisztáni F-16-osok ugyanolyan AIM-120C-kkel vannak felfegyverezve, amilyenekkel az indiai SH-k is lennének. Szó se róla, van rá ugye élő példa, a Törökök és a Görögök ráadásul egyaránt F-16-osokkal is bírnak. De ettől függetlenül nagyon elcsodálkoznék, ha India az SH mellett döntene. Akkor már logikusabb döntés lenne a Rafale vagy a Gripen NG…

  4. Na nézzük mit is tudunk a két befutóról,erősen fent tartva a feltételekzéseket, hogy ez a két gép a befutó!
    Először is a legkevesebb kérdőjel az SH neve mellett van/lenne. Milyen széria Block I-II vagy a most fejlesztés alatt álló Block III-as lenne az amit az indiai fiúk kapnának? Milyen hajtóművel és fegyverzettel stb?
    Ami technikát megkapnának az SH-val a saját vagy az orosz PAK-FA-ba is hasznosításra kerülhet és ezt a Boeing vagy inkább az amerikai hadvezetés, hogyan tolerálná s ebben az esetben igenis fontos a Block szám!
    Az esélyesek két hajótművesek, baleseti szemszögből ez biztos javítaná az indiai átlagot.
    Logisztikai szepmontból viszont a MiG-35 lenne logikus és rationális döntés! Hiszen van nekik alap MiG-29, MiG-29K a majdani hordozóra, de ha a Kitty Hawk-ot megkapják akkor viszont az SH lenne a normális választás…..
    Bonyolult a képlett nagyon! Még így is hogy csak ketten maradtak! FELTÉVE HA EZ AZ IGAZSÁG ÉS NEM EGY JÓ MEGTERMETT KACSÁRÓL VAN SZÓ!
    Tudjuk hogy Indiában szeretik „megrágni” a dolgokat és rétestészta taktikát alkalmazni a döntéshozatal tempoját illetően…
    A MiG-35 sajnos még mindig tartalmas és talán hosszú fejlesztési fázis előtt áll, hogy teljesen 100-as legyen! Nagyon szurkolok neki, – igaz ez saját, szubjektív vélemény – a MiG-35 lenne az a gép, amiben benne van a MiG-29-es ígérete! Elérheti a 4+ kategóráit és talán a 4++ is, de ahhoz nagyon komoly fejlesztésen kellene átmennie és nem csak Indiában nyernie, hanem otthon is vagy bárhol máshol, ahol lenne igény hogy tovább fejlesszék! Tudom pénz és egy új gyártósor, de talán jobb lett volna ha 35-egy kicsit „megnő” az alap 29-hez képest és a hely hiány nem lenne porbléma pl célmegjele jobb szívócsatorna alatt, ami nem a legjobb hely, plusz üzemanyag stb…
    Ha nyer is akkor is várni kell rá, mire kézhez kapná india! Míg az SH rövidebb idő alatt állna szolgálatba, rejtett+ költségek nélkül! S mondjuk meg őszintén ez utobbi nem jellemző az oroszokra, mivel más üzletben is előfordult már: nini hiányzik még x milliárd dolcsi és azt az indiai fél legyen szíves pótolni…

    Az lesz az igazi, mikor a hírben ez fog szerepelni:HIVATALOS!!!!!!!!!!!!!!!!
    Addig meg találgatunk egy jó párat. A veszteseket pedig millió egy okra lehet visszavezetni:-egy hajtóműves, drága, hasonlít az ellenfél gépépre így bonyolult lenne a vizuális azonosítás, nem teljesen kész csak egy platform és a sort még lehetne folytatni….

  5. Szép gép a Mig-29 és a 35-is.

    De elektronika terén és nagy RCS érték miatt a legrosszabbnak tartom.

    A többi sokkal jobb.

    Ráadásul Indiának ott egy rakat Szuhoj az arzenálba.

    Saab mellet az szólna ha a svédek felajánlanak egy pár darab légrak és föld támadó rakéta fejlesztési programot.

    NG ezzel a kiegészítő batyuval jó választás lenne.

    Akkor Indiának 5-10 múlva lenne jó BVR és egyéb rakétája.

    Fracia vasasnál mellé is egy fegyverzet fejlesztési batyu meg hordozó építés + katapult tech-kel éri meg.

    SH Black-II kapják de a Black_III is megfontolandó.
    Mért?
    Mivel szerintem a Jenkik is tudják hogy Orosz-Indiai kis szövetség ami a térségbe Kína ellen súlya.
    Ha a duhó erős akkor Kínának India és Orosz határai mentén is erős erőket kell tartani.

    Ingen Pakiknak oda adnak Black-60 sólymokat igen ám.
    Pakik kinaiak nagy szövetségese. Az átadott eszközök közül hébe hoba nagy falon belülre is kerülnek.

    Pak-Fa-át jövőben az F-35 is leveri ne hogy az F-22.
    Pak-Fa mivel is fog lövöldözni :D :D :D :D

  6. Logikusan nézve csak “picit” visszás, hogy a Pakisztáni F-16-osok ugyanolyan AIM-120C-kkel vannak felfegyverezve, amilyenekkel az indiai SH-k is lennének. Szó se róla, van rá ugye élő példa, a Törökök és a Görögök ráadásul egyaránt F-16-osokkal is bírnak. De ettől függetlenül nagyon elcsodálkoznék, ha India az SH mellett döntene. Akkor már logikusabb döntés lenne a Rafale vagy a Gripen NG…

    A Gripen NG is AMRAAM-ot cipelne nem? Minden máshoz plusz zsetont kell csengetni, de elvben minden integrációt vállal a SAAB.

    A franciák meg asszem bejelentették, hogy a MICA családot nem fejlesztik tovább és nem is fogják gyártani záros határidőn túl. A francia fegyverek élettartamát nézve az is előfordulhat, hogy 15-20 év múlva francia géphez nem lesz francia légiharc rakéta…

    A Kitty Hawk meg anno nem tuzdom honnan merült fel. Soha semmilyen hivatalos szerv még csak nem is utalt rá, hogy oda menne a hajó. Mindenesetre hosszú életű pletyka lett belőle… :)

  7. Én nem teljesen értettem mért nem adják/vették meg a Kittyt. Nem hinném, hogy lényegesen drágább lett volna cakkpakk mint a Gorhkov és nem az a lényeg, hogy léynegesen nagyobb (az is) hanem, hogy katapultos. Innen egy 2Ct is kibulizhatnak hozzá! Ebben a pillanatban összevethetetlen a Gorshkovval.
    És persze Kittyre SH is passzol és ha APG79el kapnák márpedig sanszosan megint fényévekkel előrébb vannak mint a majd 2014re kész levő első ruszki 680TRes AESAval. RCSről nem szólok.

    Érdekes ez a lista.

  8. Fade, a vétel nem az indiaiaktól függ. Szuperhordozó technikát soha nem exportált az USA még a legszorosabb szövetségeseinek sem. A hordozókon levő atomereaktor technika pl. meglepően szigporú titkot képet. (Igen, a KH nem olyan, de ez csak egy példa.)

    Nem attól függ, hogy India akar ilyet vagy sem. A jenki nem ad ilyet senkinek pont azért, mert 50 éves vén teknőiket sem képesek mások lemásolni. Majd hülyék lesznek egyet odaadni…

  9. @Molnibalage: A Gripen NG is AMRAAM-ot cipelne nem?

    Ott van a Meteor is…

    A francia fegyverek élettartamát nézve az is előfordulhat, hogy 15-20 év múlva francia géphez nem lesz francia légiharc rakéta…

    A MICA az MBDA gyártmánya. Aki a Meteort is gyártja. Tehát a kérdés csak az, hogy mikor fogja integrálni a Meteort a Dassault a Rafale fegyverzetébe…

  10. Puma. Pannon Puma

    Amiben biztos voltam: F 16 nem lesz ! India két lehetséges ellensége – Kína,Pakisztán – nagyon jól ismeri ezt a típust !
    Indiának valószínűleg elege van az orosz ígérgetésekből, alkatrész ellátási gondokból, áremelésekből stb ! Ezt már több tender esetében világosan éreztették velük ! SH jó választás lenne, de szerintem csak akkor,ha megkapják a hordozót ! Erre van esély, a felpörgő Kínát valakinek kordában kell tartania és az USA egyedül egyre kevésbé lesz erre képes !

  11. Ha hordozó kap aminek az ára nyugodtan lehetne Egy milliárd zöld hasú is
    Akkor biztos hogy plusz 80 géppel is lehet számolni akár.

    Oroszok meg megveszik a angoloktól az elektromágneses katapultot és 2030 Orosz-India szuper hordozó. India részen Pak-fa + F-18

    Orosz részen meg csak pak-fa de az nagyobb számba ja és Szu-25 valamelyik késői verziója

  12. Puma. Pannon Puma

    Szerintem a harc a színfalak mögött keményen folyik. Kína máris ajánlatot tett a brit hordozóra !

    monyok ! Az egymilliárd zöldhasú nagyon ó’csó ár, tekintve az orosz felújítás „köccségeit” !!!!