|

Kezdődik, kezdődik, kezdődik!

Az MMRCA tenderre jelentkezett gyártók alkalmazottai, a benevezett típusok rajongói, a repülésben jártas szakírók és laikusok egyaránt hatalmas várakozással tekintenek a verseny elé.

A 126 darab (vagy még több) közepes többfeladatú vadászbombázó indiai rendszeresítésére indított versenyt sokak az évszázad egyik legnagyobb harcigép-beszerzésének tartják. A tenderre benevezett típusok technikai adatait eddig elemezték, a következő héttől kezdve azonban a gyakorlatban is megbizonyosodnak az ígért képességek felől.

Eurofighter Typhoon T1

Az első versenyző, a Boeing nevével fémjelzett F/A-18E/F Super Hornet a jövő héten érkezik a bangalore-i repülőtérre, hogy – az amerikai pilóták és műszakiak segítségével – az indiai szakemberek tanulmányozhassák. A további vetélytársak, a Lockheed Martin F-16IN, a Dassault Rafale, a Saab Gripen NG, az EADS Eurofighter Typhoon és MiG-35 a jövőben követhetik a Super Hornetet, azonban ez az első fázisban nem kötelező, csak ajánlott. A bangalore-i próbák után Lehbe költözik az összes típus, a már kötelező, nagy magasságban végrehajtott tesztelésekre, valamint később továbbállnak (azaz szárnyalnak) a jaisalmeri fegyvertesztekhez.

Saab Gripen afterburner

Az Indiai Légierő illetékesei minden teszthelyszínre kijelöltek 2-2 tesztpilótát, akik nyüstölik majd a gépeket. A cél az, hogy minél gyorsabban, de alaposan elvégezzék a teszteket, hogy jövő év áprilisa-májusa környékén eredményt tudjanak hirdetni.

Dassault Rafale

Első nekifutásra 126 többfeladatú repülőgép beszerzését határozták el 10,5 milliárd dollár értékben. Ennek az összegnek a felét gazdasági ellentételezésként vissza kell forgatni a vevő ország gazdaságába. Egy többfeladatú típus rendszerbe állítása jelentős megtakarítást jelenthet, hiszen a csapásmérő MiG-27-es és SEPECAT Jaguar, valamint az elfogó vadász MiG-21 és 23-as típusok helyett már csak egy típust kell rendszerben tartani, valamint ahhoz pilótákat kiképezni.

httpv://www.youtube.com/watch?v=IxIm36up6Kc

7 hozzászólás “Kezdődik, kezdődik, kezdődik!”

  1. Mindegyik gép mellet szolnak érvek, de a favorit a Super Hornet.
    A Rafale a Eurofighter és a Gripen NG lehet még esélyes.
    Szerintem a Gripen ellen szól, hogy hasonló „kialakítású” és teljesítményű, mint a leendő Tejas. A Rafale ellen a hajtóműve szól, ellentétben a Eurofighterrel és a Hornettel. Úgy vélem az embargó mumusától való félelemnél magasabb a nyugati technológia iránti igény így a MIG-35 kizárható.
    Kérdés hogy a Lockheed hogy kampányol az F-16 al de akkor már Indiában nála esélyesebb a SuperGripen.

  2. Én is a Super Hornetre fogadnék.

    Szerintem mindenképpen hajófedélzeti üzemre képes gépet választanak, így a Hornet mellett a Rafale jöhet képbe. Az F-16 Pakisztán miatt, a Gripen a mérete miatt (Medium Multi-Role Combat Aircraft), valamint kiforratlansága miatt is felejtős. Az Eurofighter a kiváló képessége mellett a nyugati, de nem amerikai volta miatt esélyes. A MiG-35 pedig…hát, ha India a MiG-29-esekkel szerzett rossz tapasztalatait vesszük alapul, akkor temethető…

  3. Még így sem értem. A magas hőterhelésről eddig is tudtam, ebben semmi új nincs. A jelek szerint nincs komoly üzemidő probléma vagy konstrukciós hiba a hajtóműben. Egyszerűen a gép nagy baja, hogy szinte már az F-22 árával vetekszik, ahogy az EF-2000 is.

  4. A Rafale hajtóművével az a baj hogy gyenge a Tejas-hoz. Az Indiaiaknál minden bizonnyal jóval esélyesebb egy olyan gép, aminek a hajtóművét megrendelhetik a Tejas-ba is.
    A hajtómű a fő ok, ami miatt szerintem Indiában a Gripen NG esélyesebb a Rafale-nál.
    A befutó persze továbbra is a SuperHornet utána a Typhoon.
    Az F-16IN lehet még egy mázlifaktor de egyelőre a Rafale után sorolom. A MIG-35-öst ha jól árasítják, akkor talán nem a „futottak még” kategóriába kerül, de mindenképp kieső.