|

Újabb török helikopter-beszerzés

Alig három hete, hogy Törökország bejelentette: a kurdok elleni hadműveletek támogatására kilenc új gyártású AgustaWestland A129 Mangusta harci helikoptert vásárolnak, melyek a jelenleg igencsak leterhelt AH-1 flottát fogják kissé tehermentesíteni. Azonban úgy tűnik, hogy a törökök tényleg nagyon szorult helyzetben vannak, ugyanis most még egy hasonló beszerzésről kerültek napvilágra információk.

Mint ismeretes, a török TUSAS üzeméből 2014-től kezdve fokozatosan érkeznek majd az új gyártású T129 forgószárnyasok a Török Légierő állományába, addig azonban valamivel el kell látni az egyre komolyabb és sűrűbb feladatokat. A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ugyanis nem hátrál, és a földi egységes egyre nagyobb veszteségei arra sarkalják a döntéshozókat, hogy fejlesszék a támogatásukra alkalmas helikopterflottát. A kilenc A129 ugyan tökéletesen megfelel majd erre, azonban ezek sem készülhetnek el egyik napról a másikra, így végül mégiscsak visszakanyarodnak egy régebbi tervhez, mely nem más, mint további Cobrák beszerzése.

Török AH-1W Super Cobra ,

Még tavaly októberben került szóba, hogy a törökök esetleg „bedobnának pár whiskey-t a T129 érkezése előtt”, ám azóta másként alakultak a dolgok. Az élet azonban produkál érdekes dolgokat, így most mégis sok kerül egy AH-1-beszerzésre is. Konkrétan két Super Cobra kerül majd rendszeresítésre a jelenlegiek mellé. Ezzel egy 2007-óta tartó folyamat ért célba, ugyanis a törökök azóta próbálkoztak az Egyesült Államoknál AH-1W harci helikopterek beszerzésével, de a Bush-adminisztráció nem járult hozzá ehhez, helyette inkább az AH-64D Longbow Apache-t szerették volna török felségjellel látni a T129 helyett. Barack Obama hivatalba kerülése után azonban megváltozott a helyzet, mely a mostani eladásban teljesedett ki.

Június 30-án ugyanis a török védelmi miniszter, Vecdi Gonul hivatalosan is bejelentette: az USA kongresszusa jóváhagyta az eladást, melynek köszönhetően legkésőbb 2011-ig két AH-1W kerülhet Törökországba. A dolog érdekessége, hogy a Bell már befejezte a Super Cobra gyártását, jelenleg ugyanis az Amerikai Tengerészgyalogság számára készítenek AH-1Z-ket. Így tehát az aktív szolgálatban lévő AH-1W-k közül adnak majd át kettőt, aminek a USMC-nél nem biztos, hogy nagyon örülni fognak…

5 hozzászólás “Újabb török helikopter-beszerzés”

  1. Kérdésem:

    Magyarországnak nem érné meg az AH-1 jelenleg gyártott változatát beszerezni a MI24-ek helyére/mellé? Viszonylag egyszerű, olcsón fenntartható, mozgékony, komoly fegyverzettel, és kiforrott technikával.

    Vagy tévedek?

  2. Szerintem 10 H-92 és a Hindek nagyjavi+modernizálása, vagy 16 S-70 felfegyverezhető Battle Hawk kialakításban. Szerintem néhány év alatt meglehetne rá teremteni a keretet az évi 2000millió$-os HM-költségvetésből.