|

Újabb brazil bevásárlás

Brazíliában javában folyik a 36 darab (+100 opció) vadászbombázóra szóló, 4 milliárd dolláros F-X2 tender, azonban utána újabb beszerzéseket terveznek.

Az F-X2 tender 4 milliárd dolláros kiadása az opciók érvényesítésével a későbbiekben akár 10 milliárdig is felszökhet, azonban újabb milliárdot terveznek elkölteni, hiszen új vadászbombázók mellé új kiképzőgépek is dukálnak.

Évtizedekig a EMBRAER üzemeiben licensz alapján gyártott Aermacchi MB-326 alkotta a kiképzőflotta gerincét, melyet AT-26 Xavante néven állítottak hadrendbe. A közel 200 darabban rendszeresített típus utolsó példányait a következő 1-2 évben nyugdíjazzák. Az alapképzés eszközei, az EMB-312 Tucano és az EMB-314 Super Tucano, valamint az F-X2 győztese között így túl nagy szakadék alakul ki, ezt kívánják kitölteni egy AJT (Advanced Jet Trainer – korszerű sugárhajtású kiképző) típussal, melyből 24-36 darab beszerzését tervezik. A projektre 1 milliárd dollárt szánnak.

A megrendelésre leginkább az Alenia Aermacchi M-346 Master esélyes, ám nem szabad kihagyni a KAI T-50 Golden Eagle, valamint a BAE Hawk típusokat.