|

Orosz vezérkar: kell a Mistral a Kuril-szigetek megvédésére

Az elsősorban a balti államokat aggodalommal eltöltő Mistral üzlet kipattanása óta, de főleg célegyenesbe érkezése óta viszonylagos rendszerességgel érkező hírmorzsák egy újabb darabja esett le a RIA Novosztyi asztalára, mely egyben egy kis nüansznyi adalék is a Kuril-szigetek körüli évtizedes hercehurca történelméhez.

Azaz némiképp Japánnak címezett dologról van szó, hiszen az orosz haderő vezérkari főnökétől, Nyikolaj Makarov vezérezredestől érkező kinyilatkoztatás értelmében a Mistral(-ok)ra nagy szüksége van a Csendes-óceáni régióban történő csapatmozgatás hatékonyságának javítása végett, főleg a Kuril-szigetek védelme miatt:

„Szükségünk van ezen hajókra, a csapatmozgatások hatékonyságának növelésére a Csendes-óceáni régióban, tekintettel a terület földrajzi méreteire és hiányos védelmére, kiemelt tekintettel a Kuril-szigetekre.” – Hát igen, hol van már az Ivan Rogov-osztály.

DDH 118 JS Hyūga

A Mistral(okk)al az oroszok természetesen nem lesznek egyedül a nagyobbacska hajókkal, hiszen ott van/lesznek a japánok is a régebbi helikopterhordozó rombolóik ‘szumósított’ változataival, a Hyūga-osztályú helikiopterhordozó rombolókkal | Forrás ,

Az amerikaiak által szíven szúrt szamurájtól a 2. világháború kvázi utolsó napjaiban a mandzsúriai offenzíva részeként „megcsipkedő” Szovjetunió elmarta a Kuril-szigeteket is Japántól, melyek hovatartozása körüli vita azóta is a formális békeszerződés megakadályozója.

A vélhetően sokak által részleteiben is ismert felállást nagyon-nagyon dióhájban úgy foglalhatnánk össze, hogy az 1951-es San Francisco-i szerződés hiányosságát kihasználva a papíron elvileg a területre jogot nem formálható Japán és a területi szuverenitást nem megkapó Szovjetunió egyezkedni kezdett a kérdésben, mely 1956-os közös megegyezésük alapján nagyjából ott állt meg, hogy Japán – elismerve a teljes területre vonatkozó gyenge érveit – a formális békeszerződés után visszakaphatja az általa igényelt 4 sziget közül Shikotant és a Habomai sziklákat.


Kuril-szigetek nagyobb térképen való megjelenítése

Nos és kb. azóta érdemlegesen nem nagyon változott a felállás, ami kissé pongyolán megfogalmazva valahogy a következőképpen néz ki: a japánok szerint az oroszoknak semmi köze nincs a szigetekhez, az „északi területek” Japánt illetik. Az oroszok – bár hajlandóak a vita tárgyalásos sorozatos megoldására – szintén vitán felülinek tartják a terület hovatartozását.

Kuril-szigetek

Japán 1875-ben ‘cserélte be’ a Szahalinnal szembeni igényét a teljes Kuril-szigetcsoportra. Ma már csak a 4 legdélebbi szigetre formál igényt, de az oroszok abból is csak kettőt adnának legjobb esetben is. | Forrás ,

A relatíve közelmúltbeli események során a japánok 2008 nyarán tettek lépést a vita „megoldása” érdekében, mikor is oktatási irányelvként jelölték meg, miszerint a japán csemetéknek azt kell okítani, hogy a Kuril-szigetek Japán része, ahhoz az oroszoknak semmi közük nincsen. Oroszország ezt követő területi hovatartozás megerősítő nyilatkozata utáni következő lényegesebb forduló 2009 februárja volt, mikor is a két fél megállapodott abban, hogy törekednek a folyamat felgyorsítására, hogy a végre múlt idő lehessen a kérdés.

Shikotan

Shikotan szigetének fő települése | Forrás ,

2009 nyarán Moszkva vízum mentes beutazást adott a Kuril-szigetekre a japán lakosságnak, hovatovább beengedte a terület körüli exkluzív gazdasági zónába a japán halászhajókat.

Ezen gesztusok ellenére és vélhetően Makarov – értelemszerűen nem támadástól való félelemként értelmezendő – nyilatkozatának okaként az utóbbi időben állítólagosan ismételten növekszik a feszültség mindkét oldalon: a Kuril-szigetek orosz vezetése szerint el kéne törölni a vízummentességet és japán halászhajót is ért elvileg támadás.

2 hozzászólás “Orosz vezérkar: kell a Mistral a Kuril-szigetek megvédésére”

  1. Erről volt egyszer egy cikk az origo.hu-n. Állítólag az a fő probléma, hogy a japán halászok rohadtul pofátlanok, bőven kvóta felett halásznak, ráadásul megsértik az orosz felségvizeket, stb. Többször is volt már emiatt fegyverhasználat, és nyilván nem véletlen, hogy az orosz parti őrség valahogy mindig a japókra nyit tüzet, és nem a finn vagy norvég halászokra. Amit TCat ír az orosz engedékenységről, tehát a két délebbi sziget átadásáról, az meglepő fejlemény. Ugyanis a ’90-es évek közepén, amikor Oroszország a legnagyobb hullámvölgyben volt, a japánok felajánlottak egy nagyon komoly összegű tőkeinjekciót, plusz a békeszerződés aláírását ( merthogy ’45 óta formálisan csak tűzszünet van! ) a szigetekért cserébe. Ennek ellenére, a gazdaságilag padlón lévő Oroszország elnöke, Borisz Jelcin azt a választ adta, hogy a Kuril Szigetek orosz terület, és semmi pénzért nem eladó egy négyzetméter sem Oroszország Anyácska testéből! :-))
    Ami meg a Mistralt illeti, a Kurilos magyarázkodás nettó hülyeség. Senki sem támadna meg egy termonukleáris fegyverekkel felszerelt nagyhatalmat pár mohás szikláért, de különösen Japán nem tenne ilyet Hiroshima és Nagasaki után. A Mistralok miatt inkább tényleg a balti államoknak, és főleg Grúziának kellene aggódnia…
    Ivan Rogov class: nemrég én tettem be egy linket a warfare.ru oldalról, mely szerint a 2 utolsó egységet ( Alexander Nikolayev, és Mitrofan Moskolenko ) az oroszok felújítják, és újból szolgálatba állítják!