|

Kína még halogatja Észak-Korea elmarasztalását

Ugyan a közelmúltbeli tárgyalásaikra alapozva anonimitásba burkolózó amerikai illetékesek a kínai elnöknek a múlt hétvégi, dél-koreai útjától várták Peking hivatalos állásfoglalását a Cshonan elsüllyesztésével kapcsolatosan, erre nem került sor.

Lee Myung-Bak dél-koreai elnök, japán miniszterelnökét, Yukio Hatoyama-t és a kínai elnököt Wen Jiabao-t fogadta a hétvégén a Cshonan márciusi elsüllyesztésének kapcsán.

Egyes várakozásokkal ellentétben azonban Wen nem adta semmi jelét annak, hogy Peking kész lenne Phenjan bírálatára, ehelyett a kínai elnök úgy fogalmazott, hogy most az elsődleges feladat a kialakult feszült helyzet békés megoldása. Mely folyamatban Kína kész aktív, vezető szerepet vállalni a felek közös érdeke, Ázsia észak-keleti régiójának békéje és stabilitása érdekében.

Hozzátette azt is, hogy – egyébként Oroszországhoz hasonlóan – állásfoglalása előtt Peking meg kívánja vizsgálni a nemzetközi vizsgálócsoport jelentését, ám attól nem kell tartani, hogy az esetért felelőst pártfogolni fogja.

4 hozzászólás “Kína még halogatja Észak-Korea elmarasztalását”

  1. „…Peking meg kívánja vizsgálni a nemzetközi vizsgálócsoport jelentését, ám attól nem kell tartani, hogy az esetért felelőst pártfogolni fogja.”

    Érdekes mondat és el is hiszem. Már csak az a kérdés, ki lesz végül a felelős szerepében megnevezve? Lesz egyáltalán egyetértés ebben?

    M

  2. DrStrangelove

    Üdv

    Kellemes kis válság van ottan arra fele Ázsiában, őszintén érdekel mi lesz a vége, de egyébként szerintem semmi nem lesz. Elfogadják, hogy a torpedót ÉK lőtte ki, megy az enyje-benyje, és ennyi. A szankciókat pedig „lightosítják”, és az lesz hatályos.

    Indoklás: DK azt mondta, hogy a „jövőben gyakorolni fogja önvédelmi jogát”. Vagyis, hogy most még legeslegeslegutóljára elnézik, de ha mégegyszer… Ugyanaz, mint ÉK-val: mostmár olyan magas készültségben lehet az ÉK NHS, hogy a katonák támadó állásban várják a parancsot 0-24.

    Őszintén szólva: bármi más alternatíva háborút jelent, úgyhogy aki antimilitarista (ezen az oldalon hihihi), az az én elméletemnek drukkoljon.

    Amúgy a ki mit szeretne kérdésre azt mondanám, hogy: elég volt Észak-Koreából.

    Bon soir,

    Dr. Strangelove