|

Új izraeli „kémgép” készül

Az elmúlt hetek kémgép-botrányának köszönhetően, ha minden újságolvasó nem is, de a repülés iránt egy kicsit is érdeklődők biztosan megismerték és alaposan az emlékezetükbe vésték a Gulfstream G550 bizjet nevét. Ez az alapvetően polgári típus szolgáltatja ugyanis az alapot az izraeliek által picit átalakított Eitam CAEW (Conformal Airborne Early Warning) és Shavit SEMA (Special Electronic Missions Aircraft) gépeknek, melyek közül, mint ismeretes, utóbbiból járt kettő Magyarország felett.

Azonban a G550-esek átalakításáért felelős Elta Systems vállalat nem ücsörgött a babérjain, hanem munkához látott, hogy elkészítsen egy harmadik változatot is. E gép feladatköre, ha szabad úgy fogalmaznom, kicsit „földhöz ragadtabb”, mint társaié. Leginkább az Egyesült Államok Légiereje által alkalmazott, s a tankerflottához hasonlóan leváltásra megérett E-8 JSTARS-hoz lehetne hasonlítani.

Az egyelőre hangzatos név nélkül árválkodó típus hatásköre ugyanis gyakorlatilag ugyanaz lesz: felderíteni a földi csapatokat, pontos és friss képet készíteni a helyzetről, majd eljuttatni azt a saját harcoló egységekhez. Ennek fényében kerül majd rá egy szintetikus apertúrájú radar, valamint egy földi célokat felderítő képalkotó rendszer, melyek segítségével ha nem is csúcsminőségű, de a célnak megfelelő képeket készíthetnek mindarról, ami „alattuk van”.

Elta G550 CAEW Eitam szingapúri színekben (Forrás) ,

Igo Licht, a cég marketingfelelőse elmondta: már több potenciális vásárló is van, akik számára fontos lenne ez a képesség, ugyanis viszonylag elfogadható áron világszínvonalú technológiát szolgáltatnak. Elmondása szerint „a fejlett fedélzeti rendszereknek köszönhetően a parancsnokok teljes képet kaphatnak a pillanatnyi harchelyzetről, ami mindennél többet ér!”.

Sőt, az Eltánál még tovább is mentek, ugyanis terveik között szerepel, hogy a nem túl távoli jövőben a rendszert pilóta nélküli gépekre telepítenék, melyek segítségével kisebb költségen nagyobb területet fedhetnének le. Egyelőre azonban maradnak az ember vezette konstrukciónál, melyet gőzerővel reklámoznak.