|

Izrael új generációs irányított bombát fejleszt

Az Izraeli Légierő (IAF) nyilatkozata szerint az elmúlt évtizedekben a légi hadviselés meghatározó eszközei lettek az irányított csapásmérő eszközök, amelyek továbbfejlesztését tűzték ki célul.

A Defence-blog híroldal cikke szerint az 1982-es „Mole Cricket 19” hadművelettől a 2014-ben végrehajtott „Protective Edge” műveletig a PGM (Precision-Guided Munition) kategória az egyik legfontosabb szereplői lettek az eseményeknek, nagy mértékben hozzájárulva a célpontok precíz megsemmisítéséhez.

Természetesen ez idő alatt sem volt tétlenkedés, az IAF kifejlesztett egy olyan alkalmazási módszert, melynek során a csapásmérő bevetést repülő gép alacsonyan maradhatott és csak annyi ideig emelkedett, amíg a repülőgép elindította az eszközt. *

Phantom az IAF színeiben. Ez már a későbbi, Kurnas 2000 névre hallgató változat, mely 1989-ben állt szolgálatba. Forrás: ytimg.com ,

„Ezzel az eljárással képesek lettünk pontosabb (és biztonságosabb) csapásmérésre. S nem csak precízebbek lettünk, hanem biztosak is abban, hogy a „titkos” fegyver immár a kezünkben van, amivel az ellenséges légvédelmet kiiktathatjuk – nyilatkozta Dr. Victor Shenkar ezredes az IAF irányított eszközökért felelős vezetője (később az IAF Fejlesztési Ügynökség vezére).

Izrael érdeklődése az új irányított fegyverek felé ezen a ponton vált komollyá **, melyet konkrét elképzelés is követett. „Számos siklóbomba és egyéb precíziós fegyver van jelenleg fejlesztés alatt. Ugye a siklóbomba hozzávetőleg „egyenes” vonalban kerül indításra a célpontja felé, míg a rakéta meghajtással rendelkező eszközök ennél jóval összetettebb útvonalat képesek bejárni a becsapódást megelőzően. Ezen a területen szeretnénk valami igazán újat alkotni, ez motivált bennünket a fejlesztés megkezdésében.”

An AGM-62 Walleye siklóbomba, itt egyébként egy A-7 Corsair szárnya alatt. Izrael a 70′-es években kapott pár darabot az Egyesült Államoktól, majd döntötték el, hogy a meglévő Mk84 bombáikat így fogják átalakítani. Forrás: iaf.org.il ,

„Mikor legutóbbi fejlesztésünk a végéhez ért, akkor láttuk igazán tisztán, hogy a következő szakaszban min kell dolgoznunk, hogy csapásmérő képességünket fokozni tudjuk. Kétség sem fér hozzá, hogy a továbbfejlesztett PGM-ek alkalmazása a sebészeti pontosságú csapásmérés jövőjében is fontos szerepet fognak kapni” – egészítette ki a fentieket az IAF illetékese.

*Noha a defence-blog cikke amolyan teljes egésznek hat, érdemesnek tartom kiegészíteni pár információval, amit ők valamilyen oknál fogva kihagytak.

Az első ezek közül, hogy a „csillagozott” résznél az időpont 1969., az 1967-es Hatnapos háború után vagyunk két évvel, amikor az IAF Phantomjai (ottani nevén Kurnas) a War of Attrition hadművelet keretében alkalmazták az új módszert.

**Az érdeklődés kiváltó oka az 1982-es Első Libanoni Háború, ahol először alkalmazták nagy számban az irányított fegyvereket. A „Mole Cricket 19” nevű akció során kb 100 PGM került felhasználásra és úgy sikerült megsemmisíteni a Libanonba telepített 19 szír légvédelmi üteget (mondhatni nagy részüket), hogy saját veszteséget nem szenvedtek el.

Véleményem szerint az új fejlesztésről valójában nem sok szó esik azon kívül, hogy létezik. A defence-blog oldalán megjelent (és általam kiegészített) hír inkább egy történelmi visszatekintés, némi adalékkal kiegészítve, hogy mely területre összpontosítanak. Bízom benne, hogy az olvasó számára átlátható és értelmezhető lesz az elsőre nem túl egyértelmű cikk – a szerk.

Fórum hozzászólások

 • Wilson
  Izraeli hírügynökségek jelentései szerint a 84. Givati dandár kiképző bázisán a katonák között hatalmas verekedés volt. A legfrissebb információk szerint a katonák két csoportja verekedett össze a bázison.

  Összesen több mint két tucat katona sérült meg a harc eredményeként, akik közül 7-t kórházba szállítottak. A többi sérült állítólag a bázis orvosi egységétől kapott segítséget.

  Figyelemre méltó az is, hogy a harc áldozatai között vannak tisztek is. Eddig nem közölték nevüket és rangjukat, valamint az eset utáni egészségi állapotukat.

  Egyes jelentések szerint a konfliktus etnikai alapon robbanthatott ki. Az izraeli média szerint a harc az úgynevezett "sivatagi cserkészek" kapcsán robbant ki, ahol az etnikai drúzok és beduinok szolgálnak.

  A Givati-dandár parancsnoksága a mai napig vizsgálja a tömeges verekedés összes körülményét, azonosítja a felelősöket és felbujtókat annak érdekében, hogy megbüntesse őket, és megakadályozza az izraeli hadseregben hasonló események előfordulását a jövőben.  Úgy sajnálnám, ha gépkarabélyra kaptak volna.
 • Wilson
  Egy hír Izraelből.


  Újabb iráni támadási kísérletet egy pokolgép meghiúsított a Vörös-tenger egyik tengeri célpontja ellen

  2020. július 9-én egy arab hírügynökség arról számolt be, hogy a jemeni lázadók és az Iránhoz hű houthi milícia ellen harcoló szaúdi arábiai vadászrepülőknek sikerült meghiúsítani egy nagyobb tengeri támadást két robbanóanyagokkal megrakott hajót semmisítettek meg amelyek már a Vörös-tengeren haladtak a célpontjuk irányában .

  A két robbanóanyagokkal megrakott hajó az As-Alif kikötőből indult - amely mintegy 70 km-re északnyugatra található Khudida kikötőjétől Jemen északnyugati részén, és a Vörös-tenger legnagyobb jemeni kikötőjének számít.

  A két robbanóanyagokkal megrakott hajó elindulása eljutott a Szaúdiákhoz, akik vadászgépeket küldtek, amelyek elpusztították a két csónakot a tenger közepén, mielőtt sikerült volna elérniük tengeri célpontjukat.

  Itt látható a videó, amelyet az Al-Arabiya hálózat közzétett a két robbanóanyaggal megrakott csónak koalíciós erők általi megsemmisítéséről:  Ez nem az első eset.

  2019. szeptember közepén Szaúd-Arábia megsemmisített egy robbanóanyaggal megrakott csónakot a Vörös-tengeren, amely haditengerészeti támadást hajtott végre egy tengeri célpont ellen.

  [​IMG]

  Két nappal ezelőtt, október 5-én a szaúdi vezetésű koalíciós erők szóvivője bejelentette, hogy a Khodayda kikötőjétől északra fekvő Salif kikötő közelében Houthik robbanóanyaggal megrakott hajóját pusztítottak el.

  A koalíció szóvivője bemutatta azt videót , amelyen a robbanóanyaggal megrakott csónakot megsemmisítették, anélkül, hogy közölték volna a hajónak a célpontját .


  Az Al-Arabiya hálózat a koalíciós erők szóvivőjét idézte, aki szerint az erőknek sikerült meghiúsítaniuk a terrortámadást, amelyet a Houthi milícia már elkezdett végrehajtani a Vörös-tenger déli részén. E művelet során sikerült egy robbanóanyaggal megrakott hajót sikerült elpusztítani az al-Salif kikötő közelében

  Korábbi beszámolók szerint az irániak a Houthik használják fel arra hogy elrejtsenek az al-Szalif kikötő területén, illetve a környék számos szigetének partja mellett, további robbanóanyagokkal megrakott hajókat, amelyek állítólag iráni parancsok alapján indulnak el és támadásokat hajtanak végre a Vörös-tengeren a Szuezi-csatornáig vezető hajózási utak mellett. .

  A-Salif kikötő:

  [​IMG]  Az Irániak által támogatott milíciák által használt robbanóanyagokkal megrakott csónakok.

  [​IMG]
  Volt anyag, behorpadt a tenger. :)

  Hasonló, de itt volt találat.

  https://index.hu/kulfold/2020/10/15..._rombolot_az_al_kaida_uss_cole_terrortamadas/
 • Na ezek sem teljesen komplettek.

  A libanoni postai szolgálat - a Libanon Post - elég nagy felháborodást váltott ki az országban, miután bejelentette, hogy kiadják azt a bélyeget, amely megörökíti a robbanás pillanatát Bejrút kikötőjében (amely idén augusztusban történt) annak érdekében, hogy forrásokat gyűjtsenek a károk helyreállításához.

  Az új bélyeg az augusztus 4-i óriási robbanást mutatja a kikötőben, angolul és arabul "Együtt építjük a városunkat" felirattal. A posta szerint a bélyeg eladásából származó, összes bevételt a polgári védelmi erőkre utalják át.

  A posta ezen lépése azonban nagy felháborodást váltott ki a katasztrófa üzleti kiaknázása miatt, amely közel 200 áldozatot hagyott maga után, és dollármilliárdokban kifejezhető kárt okozott Libanon fővárosában. "Valakit ki kell rúgni ezért az értelmetlen bélyegért" - tweetelt egy libanoni polgár. "Egyáltalán nem tiszteletteljes, még akkor sem, ha a szándék jó" -írták egy másik tweetben. "Azt hittem, hogy ez egy rossz vicc, amikor először láttam, de nem" - ismerte el Greg Carlström, a közel-keleti közgazdász tudósítója.

  Ennek ellenére a Libanoni Post megvédte a döntést. "Tiszteletben tartunk minden véleményt, és megértjük, hogy az időzítés vagy a tervezés szempontjából különböző nézőpontok vannak" - mondta Roni Risha, az ügynökség marketingigazgatója. "A történelmet bélyegeken keresztül írják, és fontos eseményekről emlékeznek meg a bélyegeken, hogy emlékezzenek és továbbléphessenek."

  [​IMG]
 • Mackensen
  Ez nem az egyiptomi pride, hanem végzős rendőrakadémia hallgatók felvonulása.
  Bevezethetnek nalunk is, itt legalabb lanyok is vannak a vegzosok kozt.
 • tong djagbu
  Hát egyáltalán nem, ha a Hamasz vahabita lenne nem támogatná őket Irán...A Hamasz iszlamista szervezet, amely a Muszlim Testvériség palesztinai ágából nőtt ki. A vahhabiták meg fundamentalisták, amely a szunnita iszlám hanbalita iskolájából nőtt ki. Tudom nagy a kavirc, de politikai iszlamizmus és szalafista-vahhabita ideológia nem ugyanaz. Bocsi az OFF miatt
  Igen ahogy te is írtad az 1987-s gázai alapítású Iszlám Ellenállási Mozgalom – közismert nevén Hamasz – a Testvériség egyik fegyveres szárnya, amint azt alapító okiratuk második pontjában is említik.Tudomásom szerint illetve ahogy utána olvastam a dolognak a Hamasz a tiszta vahabizmust képviseli jó pár palesztin vezető nyilatkozatát olvastam ahol megerősítették a tiszta vahabiznus iránti elköteleződésüket.:)
 • Wilson
  Igen ahogy te is írtad az 1987-s gázai alapítású Iszlám Ellenállási Mozgalom – közismert nevén Hamasz – a Testvériség egyik fegyveres szárnya, amint azt alapító okiratuk második pontjában is említik.Tudomásom szerint illetve ahogy utána olvastam a dolognak a Hamasz a tiszta vahabizmust képviseli jó pár palesztin vezető nyilatkozatát olvastam ahol megerősítették a tiszta vahabiznus iránti elköteleződésüket.:)
  A Muszlim Testvériség az iszlamizmus vezető ereje a muszlim világban. A Hamász ennek a palesztinai ága. Az igaz, hogy a MT ideológiájában tetten érhetőek a szalafista nézetek, sőt egyes szakértők valóban szalafista szervezetként írják le a Hamaszt. De én erősen vitatnám, hogy vahhabiták lennének.
  A Szaúd-Arábiában állami szinten jelenlevő vahhabita vezetés, illetve a tálib rendszer Afganisztánban kísérleteknek tekinthetők, hogy kiterjesszék a középkori iszlám egy eszményített változatát egy egész országra.(Ezek fundamentalisták) A fundamentalista rezsimek nem reagálnak a modern ideológiákra. Ezzel szemben az iszlamizmus a modern muszlim hívő válasza a modernitás által felvetett problémákra és ideológiákra.
  Az iszlamizmust a vahhabizmustól vagy a tálib ideológiától az különbözteti meg, hogy az iszlamisták megpróbálják az iszlám törvényeket és szokásokat a mai kornak megfelelő közegbe helyezni, és puszta megőrzésük helyett azokat kiterjesztik, továbbfejlesztik. Az iszlám aktivizmust azonban nem a szélsőséges terrorista csoportok jellemzik, hanem olyan társadalmi és politikai erőnek tekinthető, amely a rendszeren belül próbál eredményeket elérni. Egyre több alapvetően iszlamista szervezet véli úgy, hogy elfogadható az, ha együttműködnek nem vallási pártokkal is.
 • Wilson
  Igen ahogy te is írtad az 1987-s gázai alapítású Iszlám Ellenállási Mozgalom – közismert nevén Hamasz – a Testvériség egyik fegyveres szárnya, amint azt alapító okiratuk második pontjában is említik.Tudomásom szerint illetve ahogy utána olvastam a dolognak a Hamasz a tiszta vahabizmust képviseli jó pár palesztin vezető nyilatkozatát olvastam ahol megerősítették a tiszta vahabiznus iránti elköteleződésüket.:)
  A Testvériség és a wahhabik halálos ellenségek, csak szólok...
 • blogen
  A Testvériség és a wahhabik halálos ellenségek, csak szólok...
  Ez oké de ettől még jó pár Hamasz vezető azt nyilatkozta,hogy a Hamasz a tiszta wahabizmust képviseli.
 • Wilson
  Ez oké de ettől még jó pár Hamasz vezető azt nyilatkozta,hogy a Hamasz a tiszta wahabizmust képviseli.
  Na arra kíváncsi lennék!
 • blogen
  Na arra kíváncsi lennék!
  A Testvériség és a vahhabizmus ideológiájában is megjelennek a szalafista nézetek, szerintem ezt minősíthette valaki vahhabizmusnak a Hamász kapcsán.

Ugrás a fórum topichoz