|

Kismadarak érkeznek Jordániába

Jordánia az utóbbi időben egyre több támogatást kap az Egyesült Államoktól haderejének fejlesztésére, melynek jelentős része megy egy a légierő modernizálására, új repülőeszközök és a hozzájuk tartozó fegyverek beszerzésére. Többek között ennek is köszönhető, hogy mára már több mint 60 különféle verziójú F-16-os üzemel a Jordán Királyi Légierő felségjelzésével.

Most pedig újabb amerikai eredetű haditechnika kerül majd a közel-keleti országba, ugyanis Boeing AH-6i Little Bird helikopterek megvásárlásáról írt alá szerződést Jordánia a gyártó céggel. A kisméretű, könnyű, de nagy sebességű és többféle fegyverzettel ellátható könnyű támadó és felderítő AH-6i-ket határvédelmi feladatokra fogják használni. Jordániának egyébként kiemelten fontos a határvédelem, hiszen közvetlenül határos Izraellel, Szíriával és Szaúd-Arábiával is.

A május 12-i ceremónián, melyen hivatalosan is aláírták a szerződést, Malek Habashneh vezérőrnagy, a Jordán Királyi Légierő parancsnoka is megjelent.

AH-6i ,

„Ezek a helikopterek fejlett és integrált fedélzeti rendszereiknek, valamint alacsony üzemeltetési költségeiknek köszönhetően nemcsak új lehetőségeket biztosítanak számunkra, de mindezt az eddigieknél jóval olcsóbban teszik.”

Érdekes módon a beszerzendő gépmennyiséget nem közölték, valamint azt sem, hogy pontosan mennyit is költenek az új helikopterekre. Következtetni azonban lehet, méghozzá abból, hogy az AH-6i-k a kiöregedő Bell AH-1F és S Cobrákat váltják majd, melyekből nagyjából 31 üzemképes még. Ezek alapján körülbelül hasonló darabszámban kerülnek majd Jordániába a „Kismadarak”, de legalább 25 példány szükséges az AH-1-esek pótlásához.

A 2008-ban indított AH-6i programnak köszönhetően a közel negyven éves konstrukción, az OH-6 Cayuse-n (vagy még inkább visszavezetve a Model 500-on) alapuló helikopter a 21. századi hadviselés igényeinek megfelelő felszereltséget kapott. Pilótafülkéjében megjelentek a többfunkciós digitális kijelzők, így már teljesen „üveg” jellegű lett („glass-cockpit”). Integrált repülésvezérlő és fegyverzetkezelő rendszerének köszönhetően nemcsak, hogy változatosabb lett a bevethető harceszközök listája, de a földi csapatokkal és a parancsnoksággal is gyorsabban és könnyebben kommunikálhat. Ráadásul a terhelhetősége is nagyobb lett.

7 hozzászólás “Kismadarak érkeznek Jordániába”

  1. Kifejezetten tetszik. Nem tudom, hogy mennyibe kerül, de üzemeltetni biztos olcsóbb, mint valami nagy dögöt (Mi-24, Apache). Bár nyilván páncélvédelemmel nincs eleresztve, kifejezetten megfontolnám a rendszeresítését, mert a fegyverzet minőségében nem lehet rosszabb egy Apache-nál (mennyiségileg igen).

  2. Ranyek azért van pár különbség.Minőségben valóban nem lenne különbség de minőségben igen.A mi24 desszantot is vihet.A másik pedig ennek mekkora a hatótávja.kiegészítő feladatokra jo lenne.Mi egy kis ország vagyunk így mondhatod joggal hogy minek a hatótáv.Repülési idő szempontjából fontos…A fegyverzetet végig nézve ez olyan mindenből egy kicsit,fő csapásmérésre nem lehet alkalmazni.A Cobrákat váltja ugye és az ugye az apache kistestvére alkalmazási szempontbol nézve a fent említett okokbol.