|

„Új” tengerészeti járőrgép az EADS-től

A rendkívül sikeres Lockheed P-3 Orion tengerészeti járőrgépnek eleddig gyakorlatilag nem volt hasonló kategóriájú konkurense, mondhatni toronymagasan uralta a piacot. Mára kissé kiöregedett, és az Egyesült Államokban nemsokára megkezdődik cseréje a modernebb Boeing P-8 Poseidon-ra. Viszont vannak olyan országok, melyek nem engedhetik meg maguknak, hogy a drága és nagy Boeing-gépet vásárolják meg tengerészeti járőr és tengeralattjáró elhárító feladatra. És itt lép be a képbe az EADS…

Ugyanis az európai repülőgépgyártó konzorcium egyik részlege, az Airbus Military nemrég sikeres tesztet hajtott végre egy rövid átalakításon átesett C-295 repülőgéppel. A jól ismert és széles körben elterjedt CN-235 bázisán kifejlesztett turboprop teherszállító tengerészeti járőr változatát (C-295 MPA) néhány alkalmazó már eddig is használta tengerészeti felderítésre, – Chile a napokban vehette át első ilyen típusú gépét – ám fegyverzetet nem hordozhatott. Most úgy tűnik, változhat a helyzet.

Brazil C-295 (Forrás) ,

A május 7-i teszt során ugyanis egy torpedót indítottak a gép szárnyai alatt kialakított két felfüggesztési pont egyikéről. Az Airbus Military részéről elég szűkszavúan nyilatkoztak a részletekről, ám annyi bizonyos, hogy a próba sikeresnek volt mondható. A C-295-ös belül is átalakult, integrálták a cég saját fejlesztésű taktikai rendszerét, illetve a fegyverzetkezelő szoftvereket is.

C-295 MPA torpedó indítás

Torpedóvetés C-295 MPA módra | Forrás ,

Arról nem esett szó, hogy a tesztet saját elhatározásból, pusztán a piacra való belépés miatt hajtották végre, vagy esetleg külső megrendelésre. Az viszont szinte biztosra vehető, hogy felajánlják a továbbfejlesztést a rendszeresítőknek, akik közül azok, melyek tengerészeti felderítésre is használják a típust, minden bizonnyal élni is fognak a lehetőséggel. Továbbá a bővített képességű C-295-ös jó vétel lehet az olyan nemzetek számára, akik kevésbé tehetőségek, de mégis szeretnék felségvizeiket egy potens, modern repülőgéppel őrizni.

6 hozzászólás “„Új” tengerészeti járőrgép az EADS-től”

  1. Nem tartom kizártnak, hogy igény esetén hajók vagy szárazföldi célok elleni rakétát is lehessen rá tenni. Harpoon. Brimstone, stb. „Csak” cucc kell hozzá. Radar, lézeres célzó, stb.

    Kérdés, hogy mennyire multifunkciós cuccot akarsz. Én biztos kérnék rá levegő-felszín fegyverzetet is, hogy sima tengerészeti járőrözést is elláthatsson.

  2. Miért gáz? Szerintem egy ilyen gép repórája nem kerül semmivel sem többe, mint egy jet vadászé. Nem iszonyatos csapásmérő erő kell. Gazdaságos járőrőzés és szenzorhegyek meg kamerák. Erre a gép alkalmas a vadászok meg nem.