|

Őrségváltás a Falkland-szigeteknél

Ugyan a napokban a Royal Navy több hadihajójának is borult a betervezett programja, ám ez persze nem jelenti azt, hogy a teljes „menetrend” borult volna. „Outdated” a hír, de április 13-án kifutott az HMS Portland Devonport kikötőjéből.

A Type 23 / Duke-osztályú fregatt 7 hónapig lesz távol és a Déli-Atlanti-óceánon váltja majd a Type 42 / Sheffield-osztályú rombolót, az HMS York-ot.

HMS Portland

A Type 23 / Duke-osztályú fregatt, az HMS Portland ,

A Royal Navy az Atlantic Patrol (South) megnevezésű program keretén belül 1 romboló vagy fregatt és ellátóhajója formájában biztosítja a folyamatos haditengerészeti jelenlétet a Déli-Atlanti-óceánon és a Nyugat-Afrikai régióban az Egyesült Királyság saját érdekeltségei, valamint a Nemzetközösség és a Brit Tengerentúli Területek és végül a baráti államok védelme érdekében.

A Brit Tengerentúli Területek elhelyezkedésének térképe

A Brit Tengerentúli Területek elhelyezkedésének térképe | ,

A Nemzetközösség tagjai

és a Nemzetközösség tagjai | Forrás ,

Gondolom nem lepünk meg azzal senkit sem, hogy ezen rutin őrjáratok legfontosabb eleme a Falkland-szigetek, valamint a Déli-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek feletti szuverenitás folyamatos hangsúlyozása, a London által megválthatatlannak minősített felállás Argentína orra alá dörzsölése. Az év nagy részében tartózkodik brit hadihajó a Falkland-szigetek közelében.

HMS Iron Duke Déli-Georgia

‘Hé ti ott frakkban! Nem járt errefelé hajó kék-fehér-kák zászló alatt, ugye? Nem sumákolni!’ – az HMS Portland ‘osztálytársa’, az HMS Iron Duke az RFA Black Rover tárasaágában tette tiszteletét Déli-Georgia mentén 2008 novemberében | Forrás ,

Az HMS Portland számára egyébként nem ismeretlenek az ilyen hosszúra nyúló őrjáratok, hiszen például 2008 folyamán 8 hónapot volt távol, Akkor az egykori brit területek inkább keleti végein és a Földközi-tengeren tevékenykedett.

Királypingvin kolónia

A szuverenitást nem megkérdőjelező hűséges alattvalók – királypingvin kolónia valahol Déli-Georgia szigetén | Forrás ,

HMS Edinburgh és az RFA Gold Rover

Az HMS Edinburgh és az RFA Gold Rover @ Grytviken, Déli-Georgia, 2007 május | Forrás ,