|

Megérkezett Pax Riverbe az első P-8A

Április 10-én, verőfényes napsütésben megérkezett a Patuxent River haditengerészeti légibázisra az Amerikai Haditengerészet első P-8A Poseidon járőrgépe. A Boeing 737-800 alapos átalakítása nyomán megszületett, hivatalosan MMA (Multimission Maritime Aircraft – Többfeladatú Haditengerészeti Repülőgép) névre hallgató típus a kiszolgált P-3 Orionokat váltja majd a US Navy állományában.

A T1 jelzésű, 951-es oldalszámú példány utazása a tervező és gyártó Boeing Seattleben található üzeméből indult. A távot leszállás nélkül 6 óra és 55 perc alatt tette meg, majd problémamentesen földet ért Patuxent Riverben. A fedélzeten három fő tartózkodott: a haditengerészet VX-20-as századának tesztvezetője, Jim Reining sorhajókapitány, a VX-1-es század műveleti vezetője, John Verniest sorhajókapitány, valamint a Boeing vezető berepülő pilótája, Chris Dobb.

A T1 jelzésű P-8A landol a Patuxent River betonján ,

A T1 2009 októberében kezdte meg a repülési teszteket a Boeing komplexumában (illetve a fölötte elhelyezkedő légtérben). Ezen tesztek alatt nemcsak a gép rendszereinek működését vizsgálták, hanem kiképezték azokat a technikusokat is, akik majd a haditengerészet műszakisainak fogják megtanítani, hogy miként bánjanak a típussal.

„Nagy izgalommal szemléltem ma, amikor a P-8A először landolt Patuxent River betonjára.” – mondta Mike Moran kapitány, a Haditengerészeti Felderítő – és Járőrgép Program menedzsere. „A világ számos pontján van kereslet ezen kategóriában egy fejlett, multifunkciós típusra, és úgy gondolom, hogy a mi gépünk a lehető legjobb a piacon. Ez pedig csakis a fejlesztő csapat munkáját dicséri.”
Moran szerint egyébként a program jó úton halad afelé, hogy 2013-ra elérjék a bevethetőséget.

Előttem az utódom – P-8A Poseidon és P-3 Orion ,

A P-8A tesztelését a már említett VX-20 és VX-1 Tesztelő és Kiértékelő századok végzik majd. Egyelőre csak a T1 áll a rendelkezésükre a Pax Riveren, de még idén áttelepül ide a T2 és a T3 is, melyekbe már be lesznek építve a különféle felderítő, elektronikai elhárító és egyéb harci rendszerek is, melyeket szintén alaposan kipróbálhatnak a haditengerészet emberei.

5 hozzászólás “Megérkezett Pax Riverbe az első P-8A”