|

Felállt az első szingapúri F-15SG század

Április 5-én megérkezett az első 5 F-15SG a szingapúri Paya Lebar Légibázisra, mely egyben a 149. Vadásszázad felállítását is jeleneti. No persze Szingapúr a kiszuperált A-4SU Super Skyhawk utódjaként 2005 őszén tendergyőztesként kihirdetett F-15SG gépek szállítását – egyelőre 24 gépről van szó – már korábban megkezdte a Boeing, az első 4 gép 2009. májusában érkezett. Csakhogy nem Szingapúrba, hanem a szingapúri pilóták és kiszolgáló személyzet képzését biztosító idaho-i Mountain Home Légibázisra.

Szingapúri landolás F-15SG módra

Szingapúri landolás F-15SG módra ,

Az elmúlt mintegy 11 hónapban végrehajtott intenzív tesztelés és alapos kiképzési program után a napokban tehát 5 gép települt át hazai földre, hogy ezzel megkezdődjön a jelenleg legmodernebb – a gyártásban még nem lévő F-15SE Silent Eagle-t nem számolva – F-15 rendszeresítése, pontosabban az első szingapúri területen felállított F-15SG-vel repülő század felállítása. A szingapúri Sasok nagyon hasonlóak, a szintén az F-15E Strike Eagle-re alapozó dél-koreai F-15K gépekhez, ám akad egy jelentős különbség: az SG változatba a Raytheon APG-63(V)3 AESA radarja került, így emiatt kobozta el a legpotensebb F-15-nek járó címet a K változatot.

A Mountain Home Légibázison az USAF 428. Vadásszázada, a “Buccaneers” biztosítja a szingapúri gépeken a pilóták és a kiszolgáló személyzet képzését. A század égisze alatt a Szingapúri Légierő akár 12 F-15SG gépe állomásozhat Idaho-ban az elkövetkező 25 év során. Közismert, hogy a városállam méreteihez képest jelentős Légiereje, csak a szövetségeseinek bázisain tudja megoldania a képzési feladatok jelentős részét. Épp emiatt állomásoznak szingapúri tulajdonú merev és forgószárnyasok az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Franciaországban.

httpv://www.youtube.com/watch?v=6JguuSoSw60

Van ahol a Maunika show jut a reklámblokkba, van ahol a légierő…

16 hozzászólás “Felállt az első szingapúri F-15SG század”

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.