|

Pakisztán: Na gyertek, ha mertek!

A címbéli mondandója is volt annak a pénteki lövészetnek, melyben a Pakisztáni Haditengerészet ellövöldözött egy adag rakétát és torpedót. A gyakorlaton a felszíni egységek mellett a merevszárnyasoknak és a mélyben ólálkodóknak is jutott szerep.

A tengerjáró fegyvernem által ma végrehajtott gyakorlat a felszíni célpontok elleni csapásmérésre koncentrált, a résztvevők között szerepelt a kínaiaktól megrendelt és rendszeresítés alatt álló F-22P / Zulfiquar-osztály 2 aktív fregattja közül valamelyik, egy(?) francia hátterű Agosta 90B / Khalid-osztályú tengeralattjáró, illetve egy(?) P-3C Orion haditengerészeti járőrgép.

Agosta 90B / Khalid-osztály

Agosta 90B / Khalid-osztály ,

„A Pakisztáni Haditengerészet tesztelte tűzerejét az Arab-tenger északi régiójában, hogy megbizonyosodjon a fegyverrendszerek hatékonyságáról, pontosságáról és ütőerejéről.“ – áll a haditengerészet által kiadott anyagban, melyben nem térnek ki, a tesztelt fegyverek típusaira: „ez magába foglalta számos rakéta és torpedó indítását”.

Nos, ugyanakkor a gyakorlaton résztvevő egységek és azok felszíni célpontok elleni arzenáljából könnyen lehet következtetni a bevetett eszközökre. A Zulfiquar-osztályú fregattokon ellenséges kollégáik ellen a kínai Yingji-82 / YJ-82 (export változat megnevezése: C-802) szubszonikus rakéták és ET-52C torpedók találhatóak meg, a P-3 Orionok az AGM-84 Harpoon segítségével képesek elrontani az ellenfél kedvét, míg a pakisztáni Agosta 90B-k vetőcsöveiből ha minden igaz ECAN Fl7 Mod 2 torpedók indulhatnak vadászatra.

C-802 indítók a Zulfiquar fedélzetén

C-802 indítók a Zulfiquar fedélzetén ,

A sajtóanyag végül természetesen az arrafelé úgymond kötelezően megfutandó körök végett kitér arra, hogy bár ezen gyakorlat alapvetően a Pakisztáni Haditengerészet elkötelezettségét jelképezi az anyaföld védelmezésére, ám egyben elrettentő üzenet is mindazok számára, akik „aljas” terveket dédelgetnek Pakisztánnal szemben.

httpv://www.youtube.com/watch?v=x52EQ4E7LvM

A Pakiszttáni Haditengerészet új játékszere, a Zulfiquar-osztály (angolosan: Sword-, azaz Kard-osztály) névadója, a PNS Zulfiquar

6 hozzászólás “Pakisztán: Na gyertek, ha mertek!”

  1. Első körben Indiára lehetne gondolni”akik “aljas” terveket dédelgetnek Pakisztánnal szemben.”
    De paradox módon ez legalább annyira az USA-nak is szól(hat) A lázadókkal szemben (nemcsak) technikai segítséget kapnak Sam bácsitól, de azért úgy gondolhatják a Pakisztáni vezérkarban , nem árt felhívni rá a figyelmet, hogy a tenger felől sem teljesen védtelenek.
    És az sem árthat ha ezt mások is figyelembe veszik a környéken- egy kis erőfitogtatás arrafelé néha a legjobb védekezés.

  2. Szó sincs róla hogy Pakisztánnak esélye lenne az USA tengeri erőivel szemben. Viszont arrafelé az erőfitoktatás kötelező nemzeti sport (lásd India-Pakisztán határ-őrségváltás)
    És azért két kajaknál többje van Pakisztánnak, ezt mutatták be a térség országainak és (feltehetőleg) az USA-nak. Persze ez még nem elrettentő erő- de legalább törekednek rá.

  3. Azért egy kósza torpedó könnyen befigyelhet. A védekező tengó előnyben van, mert a mindent leállítva, csendes üzemmódban szinte észrevehetetlen. Csak passzív szonárra át kell állni, és várni.(najó ez így le van egyszerűsítve, de ez a lényeg).

  4. India haditengerészet se nagyon fél. Sunyiba készitenek egy két hatásos mozit a politikusoknak oszt jön az India hadihajó és tenger alatt járó tenderek.

    Vesznek pár új orosz fregattot a támadó fegyver már adott ja meg új tengeralattjárókat.