|

Augusztusban érkezhet az első F-22P

A friss hírek szerint pakisztáni haditengerészet pár hónapon belül, konkrétan valamikor augusztus folyamán megkaphatja legújabb szerzeményét, mely nem más, mint az első, kínai eredetű F22P fregatt. A fregatt egyelőre azonban még tesztelés alatt áll, ahogy a decemberben érkező második egység is.

Részben a Pakisztán és Kína között 2005-ben létrejött, védelmi fejlesztési partnerkapcsolat gyümölcseként Pakisztán még 2006. májusában kötötte meg a 750 millió Dolláros, összesen 4 fregattról szóló szerződést. Ennek értelmében az első egység átadása 2008-ban kellett volna megtörténjen, a további 3 egységet pedig 2013-ig kell leszállítani. A kínai Hudong-Zhonghua Hajógyár csak az első 3 hadihajóért felelős, ugyanis technológiai transzfer keretén belül a negyedik fregattot már Pakisztánban építik meg. Ha nagyon pontosak akarunk lenni, akkor a Karachi Hajógyár idén márciusban már bele is kezdett az építési munkálatokba. Mivel a harmadik fregatt építésével is menetrend szerint haladnak a kínaiak, így egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy tartva lesz a szerződésben foglalt határidő.

Az F22P a Type 053 hajócsalád legmodernebb, Type 053H3 (Jiangwei-II osztály) változatának továbbfejlesztése. Az F22P törzse némiképp különbözik Type 053H3-tól, lévén néhány dolgot átemeltek a modern Type 054 esetében alkalmazottak megoldások közül és így az F22P szert tett néminemű stealthy (csökkentett radarkeresztmetszet) vonásokra.

Látható, hogy azért a Type 054-es fregattok egy másik kategóriában versenyeznek a stealthy felépítés vonatkozásában

Látható, hogy azért a Type 054-es fregattok egy másik kategóriában versenyeznek a stealthy felépítés vonatkozásában ,

A kínai változat 100 mm-es lövege helyett a pakisztáni változat az orosz eredetű, Kína által kissé kipofozott, csökkentett radarkeresztű toronyba helyezett 76,2 mm löveggel érkezik. Vízfelszíni és szárazföldi célpontok elleni támadóerőként összesen elvileg 8 db YJ-82/C-802 (olvasni a modernizált YJ-83/C-803 változatról is) rakéta szolgál. A pakisztáni Babur robotrepülőgép integrálása a fregatt támadó arzenáljába egyelőre még nem megerősített. Föld-levegő feladatkörben a HQ-7A/FM-90 teljesít majd szolgálatot.

YJ-83 indul útnak

YJ-83 indul útnak ,

A fregattok fedélzetén egy közepes méretű helikopternek van kialakított helipad és hangár. Az F22P-hez Pakisztán az Eurocopter (Aérospatiale SA-365F Dauphine) gyökerekkel rendelkező, kínai eredetű Harbin Z-9C-t választotta.

A Kínai Népköztársaság egyik Z-9-ese indul útnak

A Kínai Népköztársaság egyik Z-9-ese indul útnak ,