|

HTKA Hírhalom 2010. 9. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

2008 végén Oroszország felajánlott 10 darab MiG-29 “Fulcrum” vadászbombázót Libanon számára. Ehelyett azonban a közel-keleti ország inkább ugyanennyi Mi-24 Hind csatahelikoptert szeretne. Az indoklás szerint Libanonnak nincs szüksége modern vadászbombázókra, főleg nem ilyen kis mennyiségben, mert a szomszédos államok ellen ezzel nem menne semmire, továbbá az üzemeltetés is gondot okozna. A helikopterekkel viszont sokkal többre mennek a helyi terrorszervezetek elleni harcban, mely feladatra amúgy sem a 4. generációs MiG-29-es a legalkalmasabb.

Mi-24P – jól látható a törzs jobb elülső oldalára bepített gépágyú

Az Osztrák Légierő Eurofighter Typhoon-flottája elérte az összesített 1500 repült órát. A “Sógor Air Force” tavaly szeptember végén vehette át az utolsó, 15. példányát a J-35 Draken váltótípusából. A légierő (természetesen) elismerően vélekedik a 4+ generációs vadászbombázóról, mely által a korábbiaknál sokkal magasabb szinten védhetik a légteret.

Még ebben a hónapban megérkezik Ausztráliába az első néhány F/A-18E/F Super Hornet. Mint ismeretes, az F-111 kivonása és az F-35 szolgálatba állítása közötti űr kitöltésére a szigetország 24 darabot rendelt a nevezett típusból. Ezek mindegyike a RAAF Amberley bázison fog majd szolgálni, és 2010 és 2011 folyamán válik majd teljessé a flotta.

India újabb 42 Szu-30MKI beszerzéséről folytat tárgyalásokat Oroszországgal. Az üzlet értéke több mint 3 milliárd USD, de minden bizonnyal még hónapokig fognak elhúzódni a tárgyalások. AZ ázsiai országnak jelenleg összesen 230 Flankerre van érvényes megrendelése, melyekből ez idáig kicsivel több, mint száz darabot kaptak meg. 1996-ban rendelték meg az első 50 gépet, majd 2007-ben újabb 40 darabot. Ezen kívül a Hindustan Aeronautics Limited-nek (HAL) 140 gép licenc alapján történő gyártására van engedélye. A gépeket a kínai és pakisztáni határokhoz közeli reptereken állomásoztatják.

Lezuhant az Azerbajdzsáni Légierő egy Szu-25-ös típusú csapásmérő repülőgépe. Az esetre Nyugat-Azerbajdzsánban került sor március 3-án került sor helyi idő szerint 17:00-kor egy kiképzőrepülés során. Az eset sajnos emberéletet is követelt, a pilóta a gépben vesztett életét. A baleset okainak kivizsgálását megkezdték.

Az Egyesült Államok 1000 lézeres irányítókészletet szállít le Pakisztánnak, és további készletek eladását is mérlegelik, hogy segítsék a Pakisztáni Légierőt az afgán határ melletti régióban tevékenykedő lázadók megállításában. A nyár folyamán leszállításra kerülő F-16C Block 52-esekkel együtt így jelentősen nőni fog a légierő csapásmérő képessége, amelyet a lázadók ellen használnak majd.

Pakisztán 78 millió dollárért kíván beszerezni egy 30 éves Oliver Perry osztályú fregattot az Egyesült Államoktól, és további 5 hasonló hajó megvásárlásáról folytatnak tárgyalásokat. Reményeik szerint az első egység még az év vége előtt megérkezhet Karachiba, mely valószínűleg a tavaly szeptemberben kivonási listára került USS Mclnerney lesz.

A 2009-es svéd fegyverexport mértéke az előző évekhez képest 7 %-kal nőtt. Tavaly összesen 1,9 milliárd dollárnyi, vagyis 13,5 milliárd svéd koronának megfelelő összegű bevételre tettek szert a svédek katonai eszközök eladásából. Ebből 53%-ot európai országok, főleg Norvégia és Svájc termeltek, 27 százalékot a “főbb nem európai partnerek”, mint az Egyesült Államok, Dél-Afrika, Dél-Korea, Ausztrália és Szingapúr, a többi 20%-ot pedig Pakisztán, India, Malajzia, Thaiföld és az Egyesült Arab Emirátusok segítségével zsebelték be.

Újabb taggal bővült a Super Hercules megrendelőtábora, ezúttal Tunézia a szerencsés vásárló. Az üzlet értékét nem hozták nyilvánosságra, csak annyit lehet tudni, hogy a nyújtott törzsű C-130J-30-asra esett az afrikai ország választása, melyből két darabot szereznek be. A 2013 és 2014 között érkező új Herculesek az eddig meglévő 8 darab, közel 50 éves C-130B és egy (ezekhez képest) újabb C-130H szállítógépek mellé/helyett érkeznek. Az új gépeket tűzoltásra is tervezik majd használni.

Még egy Herkys hír: a Holland Királyi Légierő megkapta az első felújított, ex-US Navy-s C-130H szállítógépét. A “G-988″ farokkódú példány a brit Marshall Aerospace alakította át és szerelte fel “üveg” pilótafülkével. Az Eindhoven Bázisrepülőtérre érkező gépet három hónapos aktív tesztelésnek vetik alá, mielőtt csapatszolgálatba állítanák. A következő, “G-781″ kódú példány is hamarosan érkezik. A két C-130H-30 repülőgép 1994 óta szeli az eget, Hollandia 2004-ben döntötte el, hogy két használt, de felújított Herculessel bővíti légiszállítási kapacitását.

httpv://www.youtube.com/watch?v=yROfn5Wi1lY

Közreműködött: Aim-120 és Eagle

No Responses to “HTKA Hírhalom 2010. 9. hét”