|

Teljes az osztrák Eurofighter-flotta

Az EADS manchingi üzemében átadták az utolsó, 15. Typhoont az Osztrák Légierő képviselőinek, ezzel az európai óriás hat évvel a szerződés aláírása után teljesítette a megrendelést.

Az első osztrák Typhoon

Az első osztrák Typhoon ,

Ausztria 1993-ban kezdte el keresni a J-35 Draken váltótípusát. A 24 új gép beszerzéséről szóló döntés először egy lavinakatasztrófa, majd a 2000 augusztusában bekövetkezett árvíz miatt tolódott, a gépekre elkülönített keretösszegből fedezték a károkat és a katasztrófák során napvilágra került tény miatt, miszerint elégtelenül kicsi a helikopteres szállítókapacitásuk, új helikoptereket rendszeresítettek, miközben a beszerzendő gépszámot 24-ről 18-ra csökkentették.

austria eurofighter

2003. június 11-én írták alá a 18 Eurofighter Typhoon megrendeléséről szóló szerződést, azonban a kormányváltást követő politikai viták áldozata lett ez a beszerzési program is, így végül még ezt is csökkentették 3 darabbal. Kilenc új gyártású és 6 használt német gépet rendszeresítettek, melyek közül az első 2007. július 12-én érkezett meg Zeltwegbe. Azóta az osztrák Typhoonok összesítve 1100 órát töltöttek a levegőben.

austrian eurofighter

A Eurofighter Typhoont a négy fejlesztő országon (Németország, Olaszország, Nagy-Britannia és Spanyolország) kívül Ausztria és Szaúd-Arábia rendszeresítette eddig. A típus jövőjével kapcsolatban sokféle hír látott napvilágot, azonban a több tenderen is esélyes Typhoon továbbfejlesztésének törekvéseit egy újabb exportsiker nagyban segítené.

8 hozzászólás “Teljes az osztrák Eurofighter-flotta”

  1. Eléggé gyér mennyiség még egy semleges országnak is. Ráadásul összesen 25db Asramot vettek hozzá. És 33000 Euróba kerül 1 repóra! eléggé húzós!
    Sztem jobban jártak volna egy kisebb szerényebb képességű tipusal, ami esetleg olcsóbban üzemeltethető és akkor talán meglenne a kívánt 24 db.

  2. Gripen :

    Miert lenne a Gripen masodosztalyu? Ugyanugy az elvonalba tartozik!
    Az osztrakoknal amugy nagy hagyomanya van a Saab-os balheknak. Lehet igy alapbol el sem gondolkoztak a Gripenen.

    Amugy szerintem is jobban jartak volna vele, mint a jurofajterral.

  3. 15 gép egyáltalán nem jelképes légierő, ha VALÓBAN sokat repülnek vele és nem 25 db légiharc rakétát vesznek hozzá. 15 ósdi A-4 együttes támadása ósdi Mk-84 bombákkal majdnem a tenger fenekére küldte a fél angol flottát Falklandnál…