|

Putyin: 1 500 új harci gép és helikopter egy évtizeden belül

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy az orosz fegyveres erők az elkövetkező évtized folyamán 1 500 harci gépet és helikoptert fognak kapni, mellyel alapvetően megújul a géppark. Ehhez kapcsolódóan a szórásból nem marad ki a légvédelem sem – utóbbi fegyvernemnek mintegy 200 légvédelmi rendszert ígér a hangzatos nyilatkozat.

Oroszország egykori elnöke által hétfőn, egy védelmi iparral kapcsolatos konferencián – a korábbi beszerzéssel kapcsolatos bejelentésekre építően – elmondottak értelmében – természetesen ha azok megvalósulnak – akkor a manapság még mindig “kissé” kopottas Orosz Légierő gépparkjának 85%-át tehetik majd ki új gépek. Légvédelmi vonalon az arány 75% körül alakulhat..

Igen, természetesen ezek amolyan nagyvonalú nyilatkozatok, semmi igazi konkrétum. Putyin persze megragadta az alkalmat, hogy emlékeztesse a nagyérdeműt, hogy 2008-2009 folyamán megkötött hosszútávú szerződések értelmében mintegy 130 harci gépre már van érvényben lévő rendelés. (2008 óta folyamatban a Szu-34 sorozatgyártásra, tavaly sorozatgyártásra érett a Szu-35 is – és utóbbira koncentrálva a MAKSZ 2009-es során egy jelentősebb hazai is rendelés született.). Tovább folytatva a sort, ehhez az emlegetett csinos értékhez minden bizonnyal hozzátesz majd egy lapáttal a nagyobb volumenű megrendelés előtt álló Jak-130-as is.

Szu-35 MAKSZ 2009

Szu-35 és Szu-30MK a MAKSZ 2009-en. Olvasónk, Utka felvétele

Az idei év vonatkozásában Putyin konkrétan 27 harci gép, több mint 50 helikopter és néhány SZ-400-as légvédelmi rendszer átadásáról beszélt.. Gyorsan hozzáfűzve, hogy az orosz gépek továbbra is keresettek a nemzetközi piacon, az orosz fegyverexport igen jelentős, mintegy 51%-át téve ki. Mi pedig ezen a vonalon gyorsan hozzáfűzzük, hogy Moszkvának vérmes tervei vannak export fronton is: a harci gépek világpiacán az orosz tortaszeletet az 1996-2005 között megszerzett 10%-ról (~12 milliárd Dollár) 2006 – 2015 között 13%-ra, majd 2025-ig 15-16%-ra kívánják feltornázni.

SZ-400 Triumf

Légvédelmi vonalon az SZ-400-as nagymértékű rendszeresítése várható, később fűszerezve a leendő SZ-500-assal

A várakozások szerint a 2016 – 2025 intervallumban a harci gépek piacának értéke elérheti a 280 – 300 milliárd Dollárt (elkezdenek szállingózni a lelassított F-35 program első gépei és talán a PAK-FA), amiből az orosz ipar a várakozások szerint 15-16%-ot tudhat majd magáénak. Mihail Pogoszjan, a Szuhoj vezérigazgatója szerint ez azt jelenti, hogy az orosz repülőgépipar kapacitását a jelenlegi mintegy két és félszeresére kellene növelni.

No Responses to “Putyin: 1 500 új harci gép és helikopter egy évtizeden belül”

 1. tegnap volt a hír, hogy a tankok számát 80%al akarják csökkenteni, ma meg, itt ez az 1500as szám. (Csak viszonyítás kép 1000 L39et akarnak 150 max200 JAK130al váltani.)

  Tényleg kidobják az elmúlt 100év felépítését és átálnak a NYi vonalra? Grúzia ekkora pofon volt?

 2. Gazdaságilag már most se egypolusú pl ott van az EU és sok területen már feljött USA/EU mellé Kína is. (ahol nem ott majd ~10éven belűl feljön.) Ja és hát India…
  ezen a területen én nem várom ruszkikat a topba. Japánt se fogják megközelíteni se.

  Katonailag van egypolusú világrend. És ez még jó ideig marad is így, 1500 helikopter + szu34/35/50 ezen nem változtat.

 3. Nem a régi két nagy szembenállását sírom vissza. De a mai felállás alapján,az USA katonai erejének kompenzálásához kellenének az oroszok is. Ezt egyedül önerőből egyetlen egy ország sem tudja megtenni se most se pedig a belátható közeljövőben. A gazdasági vonal pedig más kérdés.

 4. gacsat:
  Bár az oroszoknak azért persze van szava, de a jenkik ettől még még nagyjából csinálják amit akarnak. Lásd a jenki rakétavédelmi rendszer európai eleme. Arra is komolyan prüszköltek Moszkvában, azt mire mentek? Látszólag visszahátráltak Obamáék, aztán nem sokkal később már újra pedzegetik a témát. Mikor lesz az orosz nem ténylegesen NEM? Pl.:

  – az arab, a dél-amerikai, az afrikai, európai és persze a jenki fosszilis energiahordozó készletek kifogynak ÉS elfogy az urán is ÉS az orosz medvének meg még lesz a barlang mélyén pár csuporral mindezekből
  – az Antarktisz körül nem találnak olajat ÉS/VAGY fent tudják tartani a kitermelési tilalmat
  – a világ nem hozza össze addigra a gazdaságosan és persze alapvetően nem csak pár mp-ig üzemeltethető fúziós erőművet,

  :)

  Az atomerő meg kb. arra jó annak a pár országnak akiknek van, hogy nyugodtan aludjanak, biztosak léve abban, hogy senki nem mer direktben nekikugrani.

  —–
  Off-topic, de ha már szóba került a rekétavédelmi rendszer meg a nuke téma.
  Szergej Lavrov nyilatkozta a közelmúltban, hogy Moszkva várakozásai szerint a START utód szerződés mindenképp a rakétavédelmi rendszer kérdéshez lesz kötve, amit a két elnök már le is “zsírozott” telefonon egyébként. Véleménye szerint valami kapocs kell a szerződésben a rakétavédelemhez, mert ellenkező esetben a Duma nem adja áldását a dologra. Ugyanakkor esélyesnek látja, hogy Moszkva ezen követelése nem kerülhet bele formálisan a szövegezésbe, mert akkor meg a Szenátus nem adja áldását a dologra. Jó móka ez, nem fognak unatkozni Genfben @ március 9. :)

 5. Lehet, hogy hülyén hangzik, de örülnék, ha még a “nagy öregek szellme” élne tovább a nukleáris stratégia terén. Anno McNamara, Kissinger, Gromiko, Gerard Smith, Roland Timbarev, Vlagyimir Szemjonov és még sokan mások elég jó és tartós atomegyensúlyt tudtak összehozni. Persza akkor a körülmények is mások voltak, de az eredmény akkor sem volt rossz szeritem. Tudták, hogy mi forog kockán és nem volt kedük hazardírozni.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.