|

Megkapta első Jak-130-as kiképzőgépét az Orosz Légierő

A Szokol gyár megkezdte a gyártását és leszállítását annak a Jak-130-as sugárhajtású kiképzőgépnek, melyet az Orosz Légierő rendelt a kiöregedő L-39 Albatros flottájának leváltására. Az első gép, melyet július végén adtak át, a MAKSZ 09 kiállításon és vásáron mutatkozik be a nyilvánosság előtt, további 12 gép érkezése várható a 2010-es év végéig.

Yak-130 twinengined military jet trainer

A Jak-130-ast az olasz Alenia Aermacchival közösen fejlesztették ki, a modern kiképzőgép digitális vezérlőrendszere segítségével könnyedén tudja utánozni akármelyik típus repülési tulajdonságait, megkönnyítve ezzel az újonc pilóták típusképzését.

Yak-130 variants

A típusból eddig 56 darabot rendelt Oroszország, de a közeljövőben várható egy 200 darabos megrendelés is, sőt továbbiak sem kizártak, ugyanis az 1000 darabos L-39 Albatros könnyű támadó és kiképzőgép állományt valamivel fel kell majd váltani. Már megvan az első exportmegrendelés is a gépre, Algéria 16 darabot rendelt, az első példányok átadása a következő év első felében lesz esedékes.

A kéthajtóműves típus háromtonnányi függesztmény hordozására képes, maximális sebessége pedig 1060 km/h. A gép ára megközelíti a 15 millió dollárt.