|

Elindult a Szu-34 sorozatgyártása

Szerdán a Szuhoj orosz repülőgépgyártó bejelentette, hogy megkezdődött a 4. generációs Szu-34 Fullback vadászbombázók termelése.

A gyár szerint rövid időn belül képesek lesznek 20 gép összeszerelésére a novosibirski gyárban, de a várható éves gyártási mennyiségről nem tudtak konkrétumokat mondani.

Egy gép ára hozzávetőleg 36 millió Dollár. Eddig csak kisszámú nullszéria készült el, amikkel a berepülést és a különböző teszteket végezték. A cég 2004-ben kezdte meg a nullszéria termelését, és akkori becslésük szerint a rendszerbe állításra 2008 eleje-közepe felé kerül majd sor. Ehhez képest nem szenvedtek késést, ami meg kell mondani csodaszámba megy napjainkban.

Szu-34 Fullback
Szu-34 Fullback

Az orosz hadügyminisztérium szerint 2010-re 58 géppel szeretnének rendelkezni, 2015-ig pedig az összes most használt Su-24 Fencer vadászbombázót, beleértve a most modernizált Szu-24M-et is le akarnak váltani az új gépekkel. Ez, ha sikerül tartani a mostani ütemtervet, reálisnak látszik.

Szu-34 Fullback
A Szu-34 képes a légierő szinte teljes fegyverrepertoárjának hordozására

A Szu-34-el az Orosz Légierő hozzájut egy nagy harcértékű típushoz, hiszen a Szu-34 minden időjárási körülmények között, nappal és éjszaka egyaránt bevethető, nagy teljesítményű AL-31MF hajtóművekkel van felszerelve, és a légierő szinte teljes fegyverrepertoárját képes célba juttatni.

One Response to “Elindult a Szu-34 sorozatgyártása”