|

Film-front – amiről sokáig nem lehetett beszélni

„Film-front” című sorozatunk segítségével a katonai eszközöket, használóikat, valamint azok mindennapjait és bemutatóit tárjuk néhány naponként Olvasóink elé egy-egy hosszabb, rövidebb videóanyag segítségével.

Nos, sok ilyen dolog volt és van, amikről nem lehetett beszélni, ezek egyike volt az ún. Atomic Veterans-ok szerepe az Egyesült Államok atmoszferikus nukleáris tesztjeiben. A kiválasztott videó ismerős lehet régebbi látogatóinknak, vagy a téma iránt érdeklődőknek – ha máshonnan nem, akkor a lassan 1 éves „Atom rulett Simonnal” című, hosszabb lélegzetvételű, ezen témával is foglalkozó írásunkból.

A videón az 1951-es Tumbler-Snapper tesztsorozat egyik, valószínűleg a Dog nevezetű tesztrobbantása látható. (19 kT hatóerő)

6 hozzászólás “Film-front – amiről sokáig nem lehetett beszélni”

  1. Na tudjátok ki sétálna ott egy ilyen „tábortűz” után!
    A legnagyobb áldás és a legnagyobb átok volt,amikor felfedezték a maghasadásban rejlő roppant erőt!
    A vidiárt köszönet!
    Csak szomorú, hogy ez tényleg így történt…

  2. A robbantás előre rá volt kötve amolyan tűzijáták-rakéták indítójára és azok húzták a csíkot, amivel a lökéshullámot (levegőt), illetve a füst által elnyelt gammasugárzás hatását lehetett tanulmányozni.

  3. És a jelzőrakéták füstjére a gamma-sugárzásnak milyen hatása volt amit vizuálisan észleltek?Jah,és puskát minek cipelnek még pluszba szegény katonák?Féltek a disznóktól amiket előre leraktak hátha már mutánsok:D?