|

HTKA Hírhalom 2010. 4. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Az iráni nukleáris ambíciók elfojtása céljából újabb Delfin-osztályú tengeralattjáró beszerzéséről kezdett tárgyalásokat Németországgal. Az Izraeli Haditengerészet jelenleg 3 darab Delfin-osztályú egységgel rendelkezik, további két tengeralattjáróra van érvényes megrendelése a német HDW-nek (Howaldtswerke-Deutsche Werft), melyek 2012-ig érkeznek Izraelbe. A dízel-elektromos meghajtású egységek (a múlt szörnyűségei miatt) igen jutányos áron, mintegy 700 millió dollárért kerülnek a földközi-tengeri országba.

Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök biztosította pakisztáni kollégáját afelől, hogy hazája ingyen tartalék alkatrészeket biztosít az AH-1 Cobra harci helikopterekhez, így támogatván a tálibok elleni harcokat. Pakisztán még 1983-ban tett szert 20 darab AH-1F Cobra típusú harci helikopterre, ezeket később ellátták a C-NITE hőképalkotó rendszerrel, emellett 18 darab AH-1S forgószárnyassal is rendelkeznek. Az Egyesült Államok 75 millió dollárt biztosít a Cobrák modernizálására, melyeket 2015-től terveznek lecserélni az egyik legmodernebb változattal, az AH-1Z Viper/Super Cobra típussal.

Az amerikai mamutvállalat, a Boeing megrendelést kapott a francia E-3F Sentry AWACS légtérellenőrző gépeik modernizálására. A szerződés értéke 324 millió dollár. A szerződés értelmében a gépeket Block 40/45 szintre korszerűsíti a Boeing. A Francia Légierő 4 darab Sentry-t üzemeltet, ezeket 1992-től állították hadrendbe.

A Boeing és a Raytheon befejezte a JAGM (Joint Air-to-Ground Missile) repülési tesztelését. Állításuk szerint az eszköz készen áll az indítási tesztekre. A fegyverrel három rakéta (BGM-71 TOW, AGM-114 Hellfire és AGM-65 Maverick) együttes leváltását kívánják elérni az amerikai hadsereg, a haditengerészet és a tengerészgyalogság kötelékében. Az új rakétához a Boeing szállítja a rakétatestet és a harci részt, míg a Raytheon az irányítórendszerért felel, melyet a GBU-53/B SDB II (Small Diameter Bomb) és a PAM (Precision Attack Missile) eszközökön is alkalmaztak. Az új rakétát főképp az AH-1 Super Cobra, AH-64D Apache Longbow harci helikoptereken és az F/A-18E/F Super Hornet vadászbombázón kívánják integrálni.

A JHSV (Joint High Speed Vessel) program keretében a US NAvy újabb két egységet rendelt az Austal hajógyártól, további 7 példányra pedig opciója van. A Vigilant (JHSV 2) and Spearhead (JHSV 3) névre keresztelt hajók közel 204 millió dollárba fájnak a haditengerészetnek. Az első egység, a Fortitude (JHSV 1) építési munkálatai 2009 decemberében kezdődtek.

A US Navy legújabb hordozója, a USS George H.W. Bush (CVN-77) elhagyta a Northrop Grumman newporti hajógyárát, hogy egy hét hónapos korszerűsítési időszak után megkezdje tengeri próbáit. A teszt során a hajó elektronikus, kommunikációs, navigációs és védelmi rendszereit tesztelik, melyeket modernizáltak, vagy lecseréltek a munkálatok során. Továbbá alapos karbantartás „áldozata” lett a gőzkatapultos indítórendszer, a drótköteles leszállórendszer és a gázsugárterelők is.

A Saab 36 millió dolláros megrendelést kapott Finnországtól az RBS-70 kis hatótávolságú légvédelmi rendszerre. Az első példányokat 2011-ben tervezik átadni. A negyedik generációját élő rendszert 18 országban 23 üzemeltető rendszeresítette.


Észak-Vazirisztán (Északnyugat-Pakisztán) területén lezuhant egy valószínűsíthetően amerikai felségjelzést viselő pilóta nélküli repülőgép. Az eset a tartomány fővárosától, Miranshah-tól 4 kilométerre történt. Minderről egy pakisztáni televíziós csatorna, az „Aaj News” számolt be. Megszólaltattak egy helyi lakost, aki állítása szerint lövéseket hallott, mielőtt látta volna lezuhanni a gépet. Az esetet eddig hivatalos körökből nem erősítették meg.