|

Megújul az izraeli tankerflotta

Izrael kiemelkedően potens légierőt tart fenn, azonban a vadászbombázók esetleges iráni bevetéséhez szükséges légi-utántöltő támogatás is. A ’80-as években beszerzett Boeing 707-esek már jócskán elavultnak számítanak, itt az idő a modernizálásra.

Az izraeli tankerflotta méretéről ellentmondó adatok keringenek a médiában, egyes források 6, mások 7, míg van, aki 8 darab légi-utántöltőt emleget. Annyi biztos, hogy a flotta nagyobb részét 1983 és 1999 között rendszeresítették, valamint egy géppel bővült a flotta a közelmúltban egy 2008-as megrendelést követően.

Israeli AF KC-707 Refueling F-15s

A KC-707 „Re’em” (Egyszarvú), mások szerint „Saknayee” (Pelikán) néven rendszeresített típus modernizációs programját 2004-ben indították el. Az analóg kijelzők helyett 6 darab többfunkciós kijelző került a műszerfalra, továbbá új kommunikációs eszközök kerültek beszerelésre. A régi izraeli fejlesztésű merevcsöves rendszert is lecserélték, a KC-135-ösökön alkalmazott amerikai „boom” kerül a helyére.
A sorozatos problémák miatt csupán 2009 novemberében adták át az első korszerűsített gépet, melyet a Nevatim bázison tesztel a légierő állománya, hogy kijavítsák a maradék hibát is, anélkül, hogy visszavinnék az Israel Aerospace Industries (IAI) üzemébe.
A következő példány eredetileg februárra tervezett átadása a fent említett okok miatt valószínűleg csúszni fog, megvárják a felmerülő problémák megoldását.

Israeli AF KC-707 Refueling F-16s

Az iráni atomlétesítmény nagy területen szétszórva, mélyen a föld alatt terül el. Az iraki Osirak atomerőműre mért megsemmisítő csapásnál alkalmazott taktika (8 db F-16-os vadászbombázó 2-2 dombával és 6 db F-15 vadászfedezetként) a célpont kiterjedtsége és védettsége miatt itt alkalmatlan, sokkal több bombát kell cipelnie egy-egy gépnek. A föld alatti, jól védett építmény miatt minden valószínűség szerint bevetésre kerülnek a „bunkerromboló” bombák is. Mindezek a nagyméretű póttartályok elhagyásával és légi utántöltés alkalmazásával lehetségesek csak.

2008 júniusában Izrael egy hatalmas légi hadgyakorlatot tartott a Földközi-tenger felett, amit úgy fogtak fel, mint egy esetleges Irán elleni támadás főpróbája. Több tucat F-15-ös és F-16-os vett részt az eseményen, amely során a KC-707-esek is fontos szerepet kaptak.

8 hozzászólás “Megújul az izraeli tankerflotta”

  1. Remélem nem neked lesz igazad.
    Egyáltalán kinek van ilyen? Nem csak az USA fejlesztgette látva mennyit szivnak Afganisztánban?

    Ha iránnak lesz atom töltete, lesz mivel eljuttatni a célig? Gondolok itt arra hogy feltételezem az első széria nagy nehéz és alacsony hatásfokú lesz.

  2. Egy ilyen földalatti létesítménynek sztem elég lehet berobbantani a ki és bejáratokat,szellőzőket stb.
    Hetekre megbénúlhatnak és évekre visszavetheti a kutatást és a termelést nem?
    Hatékony lehet az áramellátás megbénítása is.
    Vagy vegyifegyverrel beszennyezni a környéket.Ha jól tudom az irániak amúgy is vegyifegyversokkban szenvednek Szaddam miatt.
    Ezek az alternatívái a konkrét megsemmisítésnek.
    Vagy az amúgy hagyományos erőművek kíméletlen megsemmisítése is olyan csapás lehet ami észhez téríti őket.
    Vagy egy amúgy is száraz országban a vízbázis kikészítése….

  3. Ha atombombát dobsz bunkerre, azzal Iránnak adod az atombombát! Az atombombában ugyanis csak a hasadóanyag töredéke vesz részt a láncreakcióban. Föld / szikla alatti robbantásnál a maradék nem tud szétszóródni a légkörben és kis erőfeszítéssel, sok halálos áldozattal kibanyászható, majd vegyi úton kivonható a pár tízezer tonna sziklatörmelékből (és amit kapsz az már a dúsított hasadóanyag, csak be kell tölteni a saját bombádba és visszaküldeni a cionistákra). Hoppá!

  4. > Vagy vegyifegyverrel beszennyezni a környéket. Ha jól tudom az irániak amúgy is vegyifegyversokkban szenvednek Szaddam miatt.

    A zsidók szintén, de ők régebbről, egy osztrák festő miatt… Nem hiszem, hogy akarnak vegyi válaszcsapást Szíriából.

  5. Kivételesen amit FT ír, az érdekes, de halvány fogalmam sincs arról, hogy ez menne -e. Az kimaradt a képletből, hogy kis mennyiség hasad el, de az anyag egy része lehet, hogy elpárolog a hő hatására. Nem tudom, ehhez nem értek.

  6. Az atomcsapás, még ha korlátozott is, a legnagyobb arcUlcsapása bolygónk népének. Onnantól már csak arról szól a dolog, hogy indokkal, vagy vélt indokkal etikus bárki fejére bombát dobni. Szemét dolog, ha tetszik, ha nem. Persze lehetne azt mondani, hogy Iránnak nincs joga ilyen fegyverhez, blablabla, de ugye emlékszünk az Irak területén lévő tömegpusztító fegyverekre???

    Iránnak (noha a legkevésbé szimpatikus a rendszere, államformája) elemi érdeke az atomfegyver, mert már csak ő áll a globális olajmaffia útjában, ha tetszik, ha nem… Irak annak áldozata ett, hogy olaja van, iránnal, még egy évtizedet nyerhet amerika az olajfalásban….