|

Raptorok a Csendes-óceánon

Az alaszkai Elmendorf légibázis 90. századának 15 F-22 Raptor vadásza 2010. január közepétől nagyjából három hónapra Guam szigetére települ majd.

Könnyű elképzelni a szilveszteri buli utáni, erősen másnapos pilóták arcát, mikor megtudták, mi vár rájuk. No, mindegy.
A mosatni már a második csendes-óceáni Raptor-kaland lesz, ugyanis tavaly ugyanerről a bázisról már áttelepült néhány gép. Akkor az 525. század F-22-esei négy hónapot töltöttek a szigeten. Olvasóink biztosan emlékeznek rá, hogy elő is jött egy kis probléma, ugyanis a klíma nem kedvezett túlzottan az ötödik generációs technológiának.

Az idei küldetés során szinte biztosan nem lesznek hasonló gondok, ugyanis az akkori nyilatkozatok alapján változtatásokat eszközöltek a gépeken a magas páratartalom miatti beázások elkerülésére. Így gyakorlatilag hasznosnak bizonyult az elsőre baljós eset.

Arról egyelőre nincs információ, hogy az Andersen AFB-re települő F-22-esek részt vesznek-e majd valamilyen hadgyakorlaton. Tavaly Japánban is megfordultak a gépek, így nem kizárt, hogy most is tesznek egy kis kiruccanást.

Az Amerikai Csendes-óceáni Parancsnokság (US Pacific Command) a jövőben is szeretné megőrizni a térségben állomásozó erői fejlettségét, ezért minden bizonnyal nem ez az utolsó eset, hogy Raptorokat vezényelnek Guamra.

10 hozzászólás “Raptorok a Csendes-óceánon”

  1. > Raptorok a Csendes-óceánon

    Ha a dátumválasztó átlépésekor kékhalálozik a fedélzeti számítógép, akár még ez is összejöhet… Felteszem nem úszóképes a jómadár, ambár ha üres és jól zár a hét köbméter belső fegyvertér, meg a külső pótosok is kibírják a vizisízést, ki tudja?

    Amúgy minek erőltetik ezt a szűk kötelékrepülés dolgot különböző típusok között? Az XB-70 se volt olcsóbb, oszt hogy leperecelt, vagy gondoljunk csak az irániak egy szem awacs-jára, ami szintén karambol miatt került nemrég veszteséglistára.

    Az meg, hogy a pilóta örül-e a trópusi kiruccanásnak, nagyban függhet attól, hogy viheti-e az asszonypajtást. Egyrészt házikoszt, másrészt nehogy vadhajtás nőjön a családfáján, mire hazamegy….

  2. Tudom, de azért ez fura. A helyek ahol a századok települve vannak, nem éppen határközeliek. Nem tudom, hogy a rokonok hol lehetnek elszállásolva. Több tízezer ARMY katona rokonai elég sokan lennének, de pilóták és a földi kiszolgáló személyzet tagjai azért nem jelentenek annyira kezelhetetlen tömeget ma.