|

Átadták az LCS 2-t

December 18-án az Alabama-i Mobileban átadták a US Navy részére a USS Independence hadihajót. Az LCS 2 vagy USS Independence a második Littoral Combat Ship, melyet átvett az Amerikai Haditengerészet, és egyben az első, melyet a General Dynamics és Austal vállalatok gyártottak.

Az LCS 2-t tavaly májusban helyezték vízre, azóta pedig a cég emberei tesztelték. Most átadták a hajót a megrendelőnek, ahol szintén alapos nyúzásnak vetik majd alá. A US Navy part menti bevetésekre optimalizált hajóosztályának sorsa egyébként nem túl rózsás, ugyanis súlyos költségtúllépésben szenved. Emiatt egyébként két prototípus (egy-egy GE/Austal és Lockheed Martin) építését törölni is kellett.

Az átvételt megelőzően november 13-a és 19-e között az INSURV, vagyis a Navy ellenőrző bizottsága megvizsgálta a hajót, és konzultált a gyártó szakembereivel is. A vizitet követően eljuttatták értékelésüket a felső vezetéshez, melyben átvételre alkalmasnak minősítették az LCS 2-t.

Az Independence egyelőre Mobileban marad. A Navy 2010 első felében kezdi el komolyabb próbáknak alávetni. Az esetlegesen felmerülő hibák javítására ezután lesz lehetősége a gyártónak.

A napokban más fontos esemény is történt az LCS hajók körül, ugyanis december 17-én elvégezték a GE/Austal második LCS-jének, a USS Coronado-nak a gerincfektetését. Az Independence testvérhajója ugyan még alakot sem kezdett ölteni, de máris igen hányatott a sorsa. 2007 novemberében ugyanis az irtózatos költségtúllépések miatt törölték az LCS 4 építését is. Idén májusban azonban ki tudja, miért, de a Navy mégis zöld utat adott számára.

A Coronado az Independence-hez hasonlóan trimarán (három törzsű) szerkezetű, és moduláris felépítésű lesz. Átadására 2012-ben kerülhet sor.

3 hozzászólás “Átadták az LCS 2-t”