|

Sikerrel zárult a pilóta nélküli helikopter legújabb hajófedélzeti tesztje

Egészen futurisztikus párosítással hajtott végre sikeres tesztsorozatot az elmúlt időszakban az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete. A két „főszereplő” ugyanis egyaránt a jövő hadviselésének hírnöke: a USS Montgomery (LCS-8) Independence-osztályú trimarán (azaz egy Littoral Combat Ship), valamint egy Northrop Grumman MQ-8C Fire Scout pilóta nélküli helikopter. Utóbbi forgószárnyas egy héten keresztül települt a hadihajón, azt bizonyítandó, hogy képes gond nélkül üzemelni annak fedélzetéről. A Haditengerészeti Légügyi Parancsnokság jelentése szerint a tesztsorozat sikerrel zárult.

MQ-8C Fire Scout pilóta nélküli helikopter a USS Montgomery (LCS-8) fedélzetén, április 5-én, valahol Kalifornia partjainak közelében |Fotó: Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete ,

Az MQ-8C április 4-től 11-ig tartózkodott az LCS-8 fedélzetén. Ez idő alatt elsősorban a hajó fedélzeti interfészeivel való kompatibilitást tesztelték, valamint komoly figyelmet fordítottak annak bizonyítására, hogy a fel- és leszállások során semmilyen anomália nem lép fel a helikopter irányítórendszerében. Ezen kívül sor került tesztrepülésekre különböző időjárási viszonyok között, próbára téve a Fire Scout alkalmazási határait (például a hajó dőlési szögére, vagy a szélsebességre vonatozó korlátokat).

A Haditengerészet szerint minden szükséges tesztet sikerrel abszolváltak, és úgy a hajó legénysége, mint a helikopter üzemeltető személyzete elégedett az eredményekkel. Ez volt egyébként az MQ-8C első települése egy LCS fedélzetén, valamint az első azoknak a teszteknek a sorában, amiket az idén őszre tervezett, korlátozottan bevethetővé nyilvánítás előtt el kell végezniük a típussal.

A USS Montgomery (LCS-8) 2016 novemberében |Fotó: Seaman Trenton Kotlarz, US Navy ,

A jövőben az MQ-8C fontos részét képezi majd a két LCS-osztály eszköztárának. Az ember vezette MH-60 helikopterekkel együtt, azokat kiegészítve, a Fire Scout fő feladata a hosszú távú járőrbevetések teljesítése lesz. De ezen kívül képes külső függesztett teher szállítására, valamint precíziós vezérlésű fegyverekkel ellenséges csónakok és kisebb hajók elpusztítására.